Přidat odpověď
Jako první bys měla vyřešit, jeslti jde skutečně o alergii na bílkovinu kravského mléka (protože to potom může být spjato i s alergií na hovězí maso apod., navíc se následně často rychle rozvíjí zkřížená alergie na soju, tj. rozhodně nenahrazovat sojou, tu jen občas pro chuť), nebo jeslti jde o intoleranci laktosy (absolutně jiný problém, úpklně jiná dieta), nebo o něco zcela jiného. Vhodné by bylo, abys to pořešila se svým lékařem, než na sobě začneš páchat pokusy.
Pokud by šlo skutečně o alergii na kravské mléko: fajn je mazat buď samotné avokádo (to jde i pod med třeba), nebo různé pomazánky na bázi avokáda. Dále můžeš mazat majonézu nebo hořčici. V kupovaných bezlméčných pomazánkách bývá obvykle alespoň část soji, takže na to pozor. Potom pomazánky na bázi luštěnin a ořechů (oříšková másla se dají koupit, jsou výborná, akorát pekelně drahá).
Mám za sebou řadu let bez mléka, vajec, lepku, mrkve, jablek, hrášku, máku...(kombinace alerigí mých dětí a mých vlastních). Provozuju web pro potravinové alergiky, můžeš si tam navolit kategorii receptů a alergeny, které v jídle nechceš, a recepty se Ti vyfiltrují. http://www.celorocnikucharka.cz/recipe/all
Luštěninové pomazánky se nejlíp dělají z cizrny a z červené čočky, tady jeden recept v mém článku http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/polevky-a-chutovky/svaciny-pro-skolaky-vsadte-na-pestre-barvy-i-chute/
Předchozí