Přidat odpověď
To je právě to, čeho jsem si sama na různých jazycích věimla, že směřují k zjednodušování, ale není to zvláštní, když jinak se vývoj lidstva ubírá spíše opačným směrem ? tj. od jednoduchého ke složitějšímu ? jakto, že naši předkové pužívali (vytvořili si) jazyk složitější ?
samozřejmě výjimka jsou naprosté počátky jazyka, kde sse předpokládá, že nejvznýmnajšími slovními druhy tehdy byly citoslovce, teprve později vznikala a užívala se např. slovesa... ale proč a z jakého důvodu se pak vzala relativně složitá gramatika, která se časem zjednodušuje ?
já má laické vysvětlení pro to že máme zachovanou psanou formu dávného jazyka a běžná mluvená řeč mohla mít gramatiku také jinou a jednodušší.. nicméně to navozuje jen další otázky, proč složitá gramatika u psaného projevu ?
k tomu co jsi popsala o proudění vody v rostlinách, ten učitel mnluvil výslovně o korunách stromeů (ne nízkých rostlinách), možná, že zde ta záhad trvá.. to co jsi vyjmenovala může znamenat třeba jen teorie, že se tak děje díky osmotickému tlaku atd. ale nemusí to být ještě zcela vysvětleno... ale jak jsem psala zapomněla jsem, že tato informace je z mé vysoké školy tj. 20 let stará a věda prokročila a už to třeba vědecky vysvětlené je.
Předchozí