Přidat odpověď
Napr. muj ex pri kazde prilezitosti, hlavne, kdyz jsme meli navstevu, pronasel, jak neumim delat omacku. (a to i kdyz jsem servirovala jidlo bez omacky - on k tomu tu hnedou omacku vzdycky chtel, a ja ji nedelala ze zasady k nicemu).
Pro nej "umet omacku" znamenalo hnusna "hneda danska omacka". Jeho matka zadnou jinou nedelala. Na svatbu jsme meli rizky s s osmazenyma bramborama a hnedou omackou...Ta se dela jako zaklad besamel a obarvi se hnedou barvou k tomu vyrabenou a prodavanou jen v Dansku, ted i u nas. Na Vanoce jime danskou peceni (to "umel spravne jenom on", tak to delal, pochopitelne s danskou omackou) a druhy den vepro-knedlo-zelo. On obvykle strcil do trouby vsecko maso najednou a stavu a vypecky odebral na danskou omacku, takze ja nemela cim knedliky polevat - a on je polil tou hnedou omackou.
Rajska, svickova, koprova atd atd - to u nej nebyly omacky. Nedelala jsem je jako besamel. U stolu sedel a prednasel, jak se dela spravna omacka a jak JA se ji nikdy nenaucim.
Předchozí