| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

vzhledem k tomu, že jsem tu několikrát zmíněna, tak "co jsme vlastně psala":

existují práce (dala jsem sem starší, protože ty jsou víc přehledové, ty novější se obvykle už věnují izolovanému jevu, viz. ta třetí, s koncentrací testosteronu ve slináv v době ovulace), které ukazují:
- že ačkoli se kdysi předpokládalo, že lidská ovulace, resp. estrus (říje - což ale v češtině používám nerada:), takže budu používat "periovulační období" )vůbec neexistuje, tak ve skutečnosti ženy estrus mají, jen je jiný a spíš jaksi diskrétnější než u jiných živočichů.

- v periovulačním období jsou ženy atraktivnější (to prokazovala např. jedna taková zajímavá studie s výší výdělků u tanečnic v nočních klubech v závislosti na fázi jejich cyklu a s tím související atraktivitě - ale nemůžu ji najít)

- zvýšená atraktivita se týká různých věcí, např. tělesného pachu, ale mimojiné i obličeje (čehož se týká tato diskuse)

- periovulačně je ženský obličej atraktivnější kvůli změně barvy kůže, změně tonu měkkých tkání (což vede k větší symetričnosti obličeje), barvě a velikosti rtů, rozšíření zorniček a možná i jiným znakům (tolik se v tom zas neorientuju)

- zde prezentovaná hypotéza, že ženské líčení simuluje ovulaci, je na můj vkus moc populárně-zevšeobecňujícně - přepísknutě formulovaná, proto vůči tomuhle tvrzení zůstávám rezervovaná. Nevylučuju, ale nevím o zdrojích, které by to dostatečně potvrzovaly (možná jsou, nesleduju to). Ale rozhodně to nepovažuju za nemožné, protože výše vyjmenované změny na obličeji v periovulačním období jsou to, oč se líčení většinou snaží -. tedy změna barvy kůže, zakrytí asymetrií, zvýraznění očí a rtů. Ale prostě - nevím.

někde jsem tu zaregistrovala pochybnost o těch zorničkách - tak mydriáza popisovaná je. Van den Berghe, P. L. & Frost, P. 1986 Skin color preference, sexual
dimorphism and sexual selection: a case of gene culture coevolution? Ethnic Racial Stud.9,87–113 - ale ten citovaný článek jsem nečetla, tj. nevím, co je k tomu za podrobnosti. Laicky se domnívám, že by to mohlo souviset s aktivací sympaticu v periovulačním období.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3+2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.