Přidat odpověď
Dej polovinu špaldové celozrnné, polovinu bílé a jinak zadělej, jak jsi zvyklá. Špalda krásně kyne, půjde to dobře, těsto asi vypije víc tekutiny, jinak nemusíš řešit nic.
Dá se udělat preferment, čili tu celozrnnou namočit do předpokládaného množství mléka přes noc se špetičkou suchého droždí. Druhý den přidat ostatní přísady a zbytek droždí a zadělat, jak jsi zvyklá.
Nebo jen zadělat všecko naráz, ale před vymícháváním těsta nechat 30 minut stát - autolyzovat. Pak teprv solit. Mouka se při autlýze nasákne, začne se vyvíjet lepek, nemusí se pak tak dlouho vymíchávat (a částečky otrub ve špaldové ti tím pádem nebudou tolik přesekávat provazce lepku). Autolýza je vůbec prima technika, říkám tomu "robot chudejch".
Předchozí