Přidat odpověď
Libiku,
Kudla a co dělá nevěřící v kostele, proč tam leze? Vychechtávat se nebo se předvádět?
Podívat se, nasát sváteční atmosféru. Doprovodit maminku, která by to sama měla kus. Někde (pravda, obecně jsou kostely spíš nevytápěné a v tom našem je touhle dobou hůř než venku) ohřát se.
Je to úplně jedno, pokud má kostel otevřené dveře, lze tam vejít a průkaz věřícího se nepředkládá. A je to dobře, evangelium není určeno jen věřícím, Kristus není naším majetkem.
Jestli tě to potěší, slyšela jsem podobné karatelské kázání v kostele mně blízké protestantské církve. Letos jsem byla s tchýňkou u katolíků. Na začátku třískaly hlavní dveře, děsně, kněz musel požádat o opatrné zavírání a pak si k nim kdosi stoupl, aby to jistil. Během přijímání se za mnou nějakou dobu strašlivě hlasitě bavili dva chlapi (aby se v majestátním zvuku varhan dobře slyšeli), očividně katolíci (šli k přijímání). Atmosféru to ale nezkazilo, dokonalost nečekám - ačkoliv podíl nevěřících, jinověrců a těch takzvaných "jednoročáků" byl očividně celkem vysoký, podle chaosu v lavicích a tak.
Předchozí