jas, já zkusím zkopírovat pro ilustraci, co jsem našla (celá diskuse už se myslím nedá vyjet ve vlákně a listovat nebudu)
Monty
(30.12.2018 23:56:04)
Ufff, Marko, ale PROČ bys korigovala splnitelná a "přiměřená" přání? Na to se ptám.
Marka (30.12.2018 23:57:43)
Monty, protože přání dárku není objednávka. Protože ani v průběhu roku neplníme vše dle objednávky dítěte. Ta debata už tu byla.
Monty
(31.12.2018 0:03:15)
Marko,
no jistě, že to není objednávka. Je to přání. Neplnit dětem přání z nějakého pochybného morálního důvodu nepobírám, ale na to už jsem si tak nějak na Rodině zvykla. Chápu to tedy tak, že důvod není, jen to z nějakého důvodu pokládáš za správné.
Marka
(31.12.2018 0:10:09)
Monty, proto, že si nemyslím, že úkolem rodiče je plnit vše, co si dítě přeje. Domnívám se, že podstatnější jsou jiné věci než plnění přání dle seznamu. Jestli je to morálně pochybné je jistě věc názoru.
Marka
(1.1.2019 10:47:39)
Monty "Neznám model "přeju si 50 věcí". A z toho vycházím."
Já taky neznám seznam 50 věcí. OVšem to, že dopis Ježíškovi je jen přání a nikoli objednávka, to platí i v případě seznamu čítajícího 3 položky. Tak dostanu dvě, no a co?
----------
z toho je vidět, že Marce skutečně nešlo o cenovou nepřiměřenost, množstevní nepřiměřenost, nesehnatelnost ani jiné překážky.