peču už roky podle tohohle receptu od marcipánek na dámě:
Korpus podle Katky:
5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva.
Ušlehat bílky s polovinou cukru. Žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou cukru, poté přidat vodu a nakonec ručně vmíchat zlehka na střídačku mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct necelou hodinu na 150 (já peču prvních 10 minut na 170 a pak stáhnu). Pokud chci kakaový korpus, dám na váhu 2 PL kakaa a dovážím do požadované hmotnosti moukou, stejně tak s ořechy, kterých dávám cca 100 g.
tohle je rozpočet na klasickou dortovou formu, unese to minimálně jedno patro bez podložek (dělám do menší formy ze 3 vajec)
krém dělám klasický máslový nastavený buď zlatým klasem nebo pudinkem
(dobu pečení teda mám o dost kratší, záleží na troubě, ale dodržuju prvních 10 minut na 170 a pak uberu na 150 - nedělá se pak uprostřed boule ani dolík)
jo a přidávám špetku soli do bílků - vlastně do každého pečení přidávám špetku soli