Kroniko, jestli tě to baví, tak ti nezbude nic jiného, ndež to vystudovat. V krátkodobých kursech se to možná naučíš, můžeš na sobě pracovat, ale pro školství budeš AP s kursem a bez odborného vzdělání, tudíž i s malým platem. Ono je to taky tak dobře. Tak, jako lékař musí mít odborné vzdělání a nenaučí se svoje "řemeslo" v nějakých kursech, tak se to nenaučí ani ten pedagog. Prostě k výkonu některých povolání musíš mít i patřičné vzdělání a "glejt". Bez toho to nejde a punkt.
Já před nějakými roky zachytila, že byl pořádán jakýsi kurs, především teda pro romské ženy, a po jeho absolvování mohly údajně pracovat jako plnohodnotné učitelky v MŠ a vychovatelky (dala bych odkaz, ale nenašla jsem ho). Ještě se tam absolventky radovaly, jak je to príma ,že si vždycky přály pracovat s dětmi a jak je celý slavný kurs úžasný. Tak jsem pod ten článek poněkud ostřeji napsala, že tedy tímto dokonale dehonestujeme čtyřleté odborné vzdělávání vychovatelek a učitelek MŠ, protože jejich vzdělávání s maturitou lze pro případné zájemce nahradit 120-hodinovým kursem.
PS: instalatér by si třeba taky rád udělal pár krátkodobých kursů a pak by mohl operovat ty slepý střeva, co údajně operuje každej vrátnej ve výtahu.