Přidat odpověď
Hroudo, moji rodiče byli z vícedětných rodin, matka z 8, otec ze 4. Byli z rodin téměř vesnické chudiny, obojí prarodiče se tedy zmohli na domek, sice jen s doškovou střechou, ale byla to vlastní nemovitost. Ani jeden z těch domků už teda nestojí. VŠECHNY děti byly zvyklé doma pomáhat. Ono to nebylo jen o "našukání" dětí, dítě bylo ještě v celkem nedávné minulosti normální pracovní silou. Můj bratránek pásl ve věku 4 let kozy, nedovedu si dneska představit vlastní vnouče v podobném věku, jak mu dám ráno svačinu a pošlu ho s kozama na pastvu. A to se bavíme o poč. 60.let 20.stol.! Prostě rodina potřebovala mléko od kozy, kůzlata k jídlu a časem i peníze za kozu, když ji dala na jatka a pořídila si mladší, a jiná pracovní síla nebyla k dispozici. A dokonce bych řekla, že ještě za mého dětství děti docela kmitaly, běžná byla práce na zahrádkách, na poli, v žákovské mám poznámku jako informaci pro rodiče, kolik peněz jsem dostala za sběr brambor. Chodívali jsme i na brigády, na selekci brambor a tak, už v nějakých 6-7 letech. Neřekla, bych, že dnešní děti jsou jiné, než jsme byly my, ale práce po nich fakt tolik nechceme, na rozdíl od nás.
Předchozí