Kudlo,
já si myslím, že nezáleží na tvrdosti srdce, ale trošku na osobnosti. Já mám asi částečně mužskou osobnost, když si mi někdo stěžuje, vnímám to jako problém k řešení a nabízím rady. Což v případě, že dotyčná chce "jen politovat" nefunguje, někdy i nasere
. Snažím si na to dávat pozor, zvlášť v ženských kolektivech. Nemyslím si, že jsem "tvrdého srdce", jsem ochotná pomoct - ale neumím "nastavovat rameno k vybrečení".
A hodně vnímám to, že "chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod".
Na druhou stranu - to, že si někdo stěžuje, že rodiče hlídali "jen" dva týdny o prázdninách, to mě jako člověka absolutně bez babiček (za 16 let jsme byli s manželem sami doma jednu noc, když byl po operaci - kámoška si odvedla děti v devět večer a v devět ráno jsem je vyzvedávala), vytáčí... na druhou stranu, když by si na to posteskla samoživitelka, která dělá v turistickém ruchu (tj. přes léto dovolenou nedostane ani smykem), a které ex neplatí žádné výživné (zašívá se v cizině), tak chápu, že pro ní (a hlavně pro její děti), to fakt JE problém - děti mají dva měsíce prázdnin, tábory na šest týdnů nezvládne finančně a dovolenou nedostane...