My doma děláme dva druhy bramborového salátu. Dle našich původních rodin. Na Vánoce ho dělá muž dle naší domluvy podle svého. Během roku děláme dle mého. Někdy uděláme najednou dva podle obou.
Můj: brambory, vejce, mrkev, celer, cibule, hrášek, okurky, lák, majonéza (dost), sůl, pepř
Muže: brambory, vejce, trošku mrkve, jablko, salám, majonéza, citronová šťáva, sůl, pepř.
Jednoduchý salát bez majonézy a zeleniny mi nechutná. Mám ráda tučné věci a majonéza k nim patří. Žádné odlehčování. V práci jí jeden čas nahrazovali šlehačkou. Pak dělali i ten jednoduchý. Ani jedno mi nechutnalo. Pak toho nechali.
Jednou jsem na velké přátelské sešlosti jedla asi 8 druhů brsalátů dle rodinných zvyklostí přátel. Chutnaly mi všechny. Více či méně.
Výborný salát dělala moje tchyně, takový hodně vajíčkový. Jen jsme si z něj jednou pár dní poleželi s 40 horečkama. Poležel si v míse, kde si už poleželo nějaké řádně nevymyté mleté maso. A něco se v něm vesele pomnožilo. Ale tchýni bylo osmdesát.

U salátu záleží hodně na typu brambor. Taky na kvalitě majonézy. A úplně nejvíc na chuti a preferencích strávníků.
A úplně nejlepší je bramborový salát na svátky vánoční s pečenou krůtou, hojně politý výpekem s půl kilem vypečeného špeku !! Už abych ho jedla

(Dělá se i brsalát rovnou se špekem.)
Dobrou salátovou chuť všem.