mám směs nožů posbíraných za léta - aktuálně dva velké z KDS Sedlčany, dva malé na zeleninu no name (zahnuté ostří), dva nože santoku (jeden z lidlu, jeden z intersparu sambonet za body - jsou to mé naprosto nejoblíbenější nože), pak nůž z thajska - má tvar trochu jako sekáček... no a snídaňové nože (široká čepel a výrazné zoubky), stejkové nože, nějaké na sýry a paštiky (to moc nepoužívám... pak nějaké s kryty a tak... jo a keramický nůž na jablka...
ty kuchařské nože si teda brousím sama úplně obyčejným brouskem (něco jako tenhle: https://www.ku-z-el.cz/Ostric-brousek-na-noze-UHD-d4569.htm?tab=description), čas od času (jednou za rok, dva) je beru ke strejdovi, ten mi je nabrousí profesionálně, ale vždycky se usmívá, že je mám vlastně nabroušené dobře (na rozdíl od mámy, která je brousí ocílkou)
jo a jako základ vidím blok na nože, aby nebyly nikdy v šuplíku na hromadě...