Přidat odpověď
Kat, u nás mají třeba Těšínská jatka (prodejny až Olomouc, Prostějov, dál na západ nevím) nebo malé masny.
Taky občas kupuju, srdíčka, žaludky a játra, vařím vše dohromady jako vývar, dlouho, takových pět hodin.
Maso nasekám a dávám do zatahovacích pytlíků na mražák, pak těm kočenám do misek.
Šťávu slívám do blistru od prodávaných mufinů, jak vychladne, ztuhne do želatiny, něco jako aspik. Nastříhám si jednotlivá kolečka a dávám taky na mražák (vlastně to dělávám v zimě a nechávám přes noc zatuhnout a zmrznout na balkoně) a používám místo kostky masoxu, prostě jako demiglace - jen musím myslet na dosolení, pro tu zvěř nesolím.
Popravdě ale to ty moje šelmy nijak neohromuje. Velice rády mi pomáhají spíš s tou přípravou, stojí mi u noh ve frontě a čekají, co upadne, co jim hodím - syrového. U psů tedy nevím, ale kočkám proteiny z vnitřností do výživy pasují, taurin je zejména v játrech (a červeném mase), i ta potřeba svaloviny je u nich jiná, vyšší.
Jako jídlo pro lidi si pamatuju spíš plíčka nebo ještě srdíčka na smetaně, ale to se u nás nevařilo.
Předchozí