Sněhulko, tak je spousta měst a městeček velkých dost na to, aby tam děti mohly chodit do školy (často i na střední, ale určitě na ZŠ) a alespoň jeden rodič tam měl i práci a zároveň dost malých na to, aby se dalo chodit v pohodě pěšky. Třeba mé rodné město o 5.000 obyvatelích to naprosto splňovalo. Bydleli jsme kousek od "centra" (tj. od náměstí) a vlastně do jakékoliv instituce jsem to měla cca do 10 minut pěšky, k babičce nebo kamarádce, které bydlely opravdu na kraji města, pak asi 15-20 minut (to jsem v létě jezdila na kole - 5 min). Je fakt, že se tím za celé dětství ušetří veliká spousta času, na druhou stranu je otázka, k čemu se ten čas využije
V Praze a okolí je to samozřejmě takové "náročnější" v tom, že asi existuje hodně potenciálně dostupných řešení a rodiče to láká hledat všelijaké speciality
Pro naše děti jsem v zdálenost školky(školy) od bydliště považovala taky za zásadní, ani by mě nenapadlo přemýšlet o jakékoliv "děsně super škole", kam bych s nimi musela jezdit celý první stupeň, i osmileté gymnázium a sportovní oddíly jsme volili jen mezi těmi dostupnějšími ...