Pawlo, předně gratuluji a ať vám vyjde hezký den a dceři hezký život!
Co se týče problému, mám to podobně. Přikláním se spíš k tomu, že by si mládenec mohl vzít boty alespoň na obřad - je to jakési vyjádření úcty k novomanželům. Mám velkou toleranci k různým světonázorům, tj. i k bosonohým, ale je v životě pár událostí, a kromě svatby, pohřbu a promoce už jich zas tolik není, nevím, co by bylo víc, kde je naprosto základním předpokladem etikety a hlavně alespoň elementární úctky k účastníkům ctít dresscode.
Nicméně, pokud by odmítl, nedělala bych z toho haló a rozhodně ani sobě uvnitř bych si tím vůbec svatbu nekazila. A ani vztah s partnerem dohadováním o tom, ani s kámoškou ve stylu "tak ať tvůj partner nechodí, přijde po, co-já-vím" atd. Co by se tím ale pokazilo dost, se obávám, by byl můj vztah k danému mládenci, jako ke člověku, který k nám nemá ani tolik úcty, aby se kvůli naší životní události byl ochoten na čtvrt hodiny trochu omezit, a kterému jde dost jen o sebe.
Jak píše někdo výš, naprosté většině účastníků nebude jejich oděv nějak super příjemný. Jo a vycházím z toho, že jde o svatbu v interiéru běžném pro svatby.
Mimochodem, Pawlo, co bude mít ten pán na sobě? Oblekové kalhoty a košili, jen nechce boty, nebo rovnou přijde volnomyšlenkářsky "ezobatikovaně"
mezi kravaťáky? Resp. jaký je celkový dress code, běžná nebo uvolněná svatba?