Přidat odpověď
Nello, identitu si člověk založí jednou pro vždy právě proto, aby si ušetřil cestu na úřad a sám si řešil situace, kdy se musí na úřad s nějakou žádostí. Když bydlí někdo v sousedství úřadu nebo je počítačově méně gramotný (bojí se, že něco zkazí), tak je ten úřad jistější volba.
Pomocí e-identity si můžeš například zkontrolovat svoje údaje na sociálce (zjistila jsem, že zaměstnavatel zapomněl jeden rok odevzdat ELDP, neměla jsem započteno v důchodovém pojištění), můžeš mít přístup ke své zdravotní pojišťovně, k registru bodování řidičů, rejstříku trestů (někdy potřebuješ doložit výpis), je to výhodné pro OSVČ daňová podání.
Uznávám, že když nic z toho nepotřebuješ, nepotřebuješ ani e-identitu. Ale služby identitou podporované se mají v budoucnu rozšiřovat.
Lidé odjakživa špatně přijímali novinky, remcali proti každé změně. Zavedení datovek se mi ze začátku taky nezdálo, ale když vidím, jak to ulehčuje podání na finanční úřad a komunikaci se státní správou, hygienou atd. (různé žádosti o povolení čehosi), mám na mysli pracovně, tak zlatá datovka.
Předchozí