Záleží, co vše z kategorie "teplá zelenina" nechtějí. Jak psala Monika, různé rajčatové směsi k těm těstovinám jsou super, já do nich teda pašuju i kostičky libového krůtího, aby nechyběla bílkovina, dá se přidat mozzarella, je málo tučná a jídlo s masem a sýrem víc zasytí. Co třeba zelí, to jedí? U nás teď frčí dýňové, dá se udělat taková chuť, jakou máte rádi - sladší nebo kyselejší, k tomu brambory nebo bram.knedle (pro rychlost klidně ze směsi). Čočka na kyselo a obecně luštěniny, třeba cizrna z plechovky je fakt chutná, dělám ji narychlo na oleji s česnekem, zelenými fazolkami a rozpustím v tom nastrouhanou nivu.
Obecně pokud nechtějí moc maso, tak hlídat přísun bílkovin. Vajíčka, cottage, na ty palačinky se dá dát hromada mírně oslazeného tvarohu, pokud je chtějí zachovat na sladko.
U nás v tomhle věku pomohlo vysvětlovat, že je rozdíl, jestli člověk sní danou potravinu během dne nebo navečer, a taky z jakých živin se potraviny skládají, které jsou prospěšné, které jsou junk atd. A že není nutné se úplně vzdát "dobrot", ale přiměřeně a třeba před nějakou aktivitou to nevadí
Ale do jisté míry k tomu musí dítě dozrát, mně osobně to máma taky říkala, ale až tak do 16 let jsem ji zdatně ignorovala