Já zase reagovala jen na tebe
.
Jsem v několika skupinách sdružujících domškoláky a zájemce o domškoláctví a pořád tam někdo řeší, že nemá školu, především pro 2. stupeň. Ale ani ten 1. stupeň není samozřejmostí, už jen proto, že kdo chce jít cestou bez školy, má i nějakou představu o přezkušování a přístupu školy, a ono se to vždy nesejde. Třeba taková Březová, do toho já už bych dneska nešla, ale před sedmi roky to bylo fajn.
O garantech samozřejmě vím, ale ono to taky není jen tak, být garantem, když nemáš možnost něco ovlivnit. U příbuzných hrozí narušení vztahů, pokud nebude něco fungovat, u cizích zase, že když to dítko nebude prospívat, tak jako garant tu odpovědnost máš ty. Já třeba bych do takového vztahu nešla a z těch diskuzí to vypadá, že ani další se nehrnou.
A znám to i z pozice vedení školy. Od loňska se hodně změnila situace ohledně kapacity škol, většina se kvůli ukrajinským žákům dostala k hranici naplněnosti, takže IV máš možnost realizovat buď ve spádovce, nebo tam, kde to dítě momentálně je. No a to často nebývá škola, kde chtějí být, byť na IV, protože to přezkoušení pravděpodobně nebude OK.