Ahoj všem,
že mně se nepodařilo a nedaří hubnout možná některé z pravidelnějších čtenářek už vědí. Naneštěstí i moje menší dítě má nadváhu. Než se psychicky připravíme na nějakou větší změnu
, zajímaly by mě vaše zkušenosti s následujícími stravovacími faktory. Jde mi fakt o zkušenosti, co se kde píše, nebo co výživoví poradci radí jsem už celkem nastudovala.
(Pro úplnost: dítě je kluk, 12 let, 150 cm, 56 kg, pohyb má, hlad ale také
)
1) Teplé nebo studené večeře: má to vliv? My vaříme teplé, historicky. Jasně, jde o velikost porcí, kalorie, živiny ... ale odhlédnouc od toho, jsou třeba studené na hubnutí lepší? Mně to připadá, že asi ne, pod studenou večeří si představím pečivo s něčím a toho pečiva (=sacharidů) bude určitě víc, než toho něčeho (bílkovina, zelenina). Nebo ne?
2) Čas večeře. Jak dlouho před spaním vaše děti jedí? Zase, teorii znám, ale bojuju s časem, takže otázka zní, zda jste (u dětí) vypozorovaly nějaký významnější vliv.
3) Tuky - jak moc hlídáte spotřebu? My moc nesmažíme, ale pravda je, že maso před dušením vždy na oleji osmahnu, sýry, mléko používáme tučné. ALL tu před časem psala, jak přechodem na nízkotučné varianty krásně zhubla, ale zrovna tohle poradci úplně nedoporučují. Vaše zkušenosti? Jsou ty 2 lžíce oleje před dušením zásadní?
4) Svačiny do školy: pořád mi to vychází na pečivo s něčím. Děti se stěhují a/nebo jsou na velkou přestávku venku, jogurt nebo něco na lžičku mi neprojde. A samozřejmě něco, po čem není hlad a "přežije" se do oběda. Máte zázračný tip?
5) Průmyslově zpracované potraviny. Je z hlediska hubnutí rozdíl, jestli sní dítě kus domácí buchty, nebo odpovídající množství kupovaných sušenek? Jako ano, nemělo by ani jedno, ale na to se teď neptám.
Dík!