Přidat odpověď
... - pamatuji si, že se to léta tvrdilo, ale už můj táta (byl lékař) říkal, že je to trochu jinak a že z toho mýtu nejvíc těží margarinový průmysl. A někdy poměrně nedávno se to myslím potvrdilo - že škodí víc ty chemicky ztužené rostlinné tuky, než máslo.
Taky se musí rozlišovat, jestli jde o "hodný" (HDL) nebo "zlý" cholesterol...
Našla jsem jeden rozhovor, kde se píše toto.
„Často zjednodušujeme: hodně tuku rovná se hodně cholesterolu. Jenže ono je to složitější. Třeba Eskymáci se živí hlavně masem, a tudíž tuku v potravě mají opravdu hodně. A přesto kypí zdravím. Tak to platí o dalších přírodních civilizacích, ovšem jen do doby, než zařadí do svého jídelníčku všelijaké dobroty včetně cukru. Místo živočišných tuků začnou jíst ztužené tuky, jichž jsou plné třeba brambůrky a koblihy. A naše tělo, zdá se, právě tyhle tuky, dlouhým zpracováváním tak vzdálené přírodě, nemá rádo. U lidí, kteří margaríny používají, cholesterol vzrůstá,“ píše odbornice na výživu Hana Synková ve své knize Všechno je dobré."
Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/velka-bitva-o-maslo-obavany-zabijak-nebo-demonizovany-tuk.A170208_105036_dobra-chut_ape
Předchozí