Přidat odpověď
babi, dej si sulc 😁
"Musím mít teplé jídlo" má řadu příčin, které jsou v různé míře ovlivnitelné či neovlivnitelné. A podle příčiny se to vztahuje i k různým definicím "teplého jídla", jak jsem psala výš.
První skupinou jsou důvody sociokulturní. Od návyku na tradiční jídlo, spojování si vzpomínek s comfort food.. po to, že teplé jídlo sdružuje - daleko častěji se konzumuje třeba s rodinou u jednoho stolu, čistě rechnicky to k tomu směřuje, aby nevystydlo. To souvisí spíš s tou definicí gastronomickou a i topinka či guláš teploty 30 st. tu může být vnímaný jako teplý.
Definice vztahující se k teplotě jídla jako takové (nad 37, obvykke podstatně víc) se týkají spíš jiné důvody.
Takivou skupinou jsou důvody senzorické - jídlo vyšši teploty mnohem výrazněji chutná a voní. Souvisí to s těkavostí, rozpustností v tucích atd., ve výsledku je to tak, že jídla se stejným obsahem treba cukru či soli nám chutnají slaněji a sladšeji teplá, proto konzumace teplého jídla vystačí s menším množstvím ochucovadel. Proto nejvíc cukru je ve zmrzlině, má-li chutnat stejně sladce jako dort nebo lívanec :)
Další kapitola jsou zdravotní důvody. A těch je rada a můzou se i různě kombinovat. (některé se týkají i mě :) ) Např. spousta alergenů se mění teplem, takže tepelná uprava umozní je jíst. Pak různé degradační změny, které probíhají v jídle, které po uvaření chladne a pak se jí až studené. Např. nárůst obsahu aminů, včetně histaminu, který dělá lidem s HIT problém. Nebo třeba nárůst obsahu dusičnanů (třeba v chladnoucím špenátu - proto se traduje, že se špenát nemá ohřívat, ve skutečnosti se nemá nechat vychladnout).
Nebo např. problémy s motilitou zaživacího traktu, kdy některé teploty či konzistence můžou rozhazovat peristaltiku a být tim nepříjemne. Nebo treba (ne úplně objasněná) nesnášenlivist některých teplot ci konzistencí u lidí s autistickými rysy, s ADHD a dalšími...
A pak treba ta už zmiňovaná mikrobiologická bezpečnost jídla čerstvě "dezinfikovaného" zahřátím pro lidi s nějakou formou zranitelnosti v tomkle směru. Může se to i různě kombinovat, ta vyšší mikrobiální zátěž zároveň štěpí bílkoviny za vzniku zmíněných aminů a tak.
Lidé, kteří "musí mít teplé" obvykle vědí, který důvod je kbtomu vede, a tak se jim i liší defonice toho teplého jídla. Problem s motilitou může řešit zahřátí sousta studeného sendviče se sýrem a mrkvi douskem teplého čaje. Alergikovi na sytlrovou mrkev to nepomůže, ale může pak tu vařenou mrkev sníst i vychladlou. Kdo chce cítit výraznost tekouciho horkého sýra, ten nedocení studený sýr, ani vychladlý po predchozím roztečení, a chce sendvič čerstvě zapečený... a tak dál :)
Předchozí