Tak celou dobu žiju v církvi ktrerá Židy hodně podporovala, takže jsem hodně věděl i z kázání. Občas jsem to musel korigovat z knížek a názorů na webu, protože to bylo příliš přímočaré.
Nenápadný, ale silný zážitel byl pobyt v Izraeli před cca 6 lety s dcerou. Byla to na jednu stranu sranda, arabský kluci se s ní - blondýnkou - fotili, řadili nás do Švédska apod.
Cestovali jsme sami 3 noci v TA, pak asi 4 v Jeruzalémě na Olivové hoře mezi Araby, s výletem k Mrtvému moři. Měl jsem půjčené auto a byli tam i známí. A pak jsme sami zase pár dní bydleli v Tiberiadě u Kineretu (Galelijského moře) a bloudili kolem. Viděli památky na židovské i křesťanské osídlení, bydleli v židovském penzionu. A vnímali atmosféru. Moc krátké, mám půl srdce v Galileji.
Jsem z 1/4 Žid, a mamka byla mj. odbornice na Židovské město a dějiny v Pražské informační službě. Ale děda, halachicky Žid byl ve skutečnosti už katolík a v Německu vystoupil z katolické církve, kvůli ceně svatby
. Jeho maminka byla taky katolička, ze smíšené židovsko-křesťanské rodiny. A to ti Židé už patřili k asimilovaným v Německu.
Občas držíme i židovské svátky, jako Sederovou večeři, nebo chanukový svícen v okně.