tak ono i záleží na tom, jaká ta potahovací hmota je... rp. z čeho je...
třeba fondán je vlastně jenom cukr, pokud se nebarví a nedochucuje umělými barvami a aromaty, je prostě jen sladký a rozpouští se na jazyku... marcipán (pravý) jsou mandle a cukr... mléčný "marcipán" je ze sušeného mléka a cukru... marshmallow je cukr, želatina, trocha škrobu, citrónová šťáva...
druhá věc jsou pak potahovky průmyslové, kde bude asi víc škrobu a pak různé přídatné látky, tam já mívám problém, že z nich cítím divné pachutě jako je nahořklost, zatuchlost, pach z plastu nebo povlak na jazyku...
myslím, že problém pak nastane v množství (příliš sladké), špatném skladování a zpracování nebo daleko častěji v kreativitě - barviva a umělá aromata... za mne platí, že aby potah na dortu nerušil, měl by být vyválen spíš natenko, což teda zase vyžaduje důkladné a hladké podmazání, žádné velké záhyby, aby prostě na dortu bylo jen malé množství potahu... ozdoby pak by měly jít vždycky sundat, aby si mohl každý rozhodnout, jestli je na svém kousku dortu chce nebo ne...
ale uznávám, že sama preferuju spíš dorty naháče a nejraději mám ve stylu bezé rolády nebo piškoty se zakysankou a ovocem
jenže ty holt nejsou tak "krásné"