Přidat odpověď
Až spoustu lidí přestane živit to, co se naučí jedině mimo školu, protože škola nedá ani základy, natož dovednost pro uživení se, pak možná bude připadat v úvahu, že škola je nejdůležitější a mimoškolní činnost jen zábava.
Jenže všichni, co se živí uměním, sportem a stále ještě i cizími jazyky a často i IT, se to naučili v mimoškolních aktivitách, ne ve škole.
Mimoškolní aktivity jsou mnohdy nenahraditelné a spoustě lidem dávají větší smysl než desítky hodin strávených ve škole. I když se tím neživí, ale jsou v tom prostě jen dobří.
Mám ve třídě řadu vrcholových sportovců (třeba mistra světa ve stepu) a dává mi smysl, že se teď věnuje víc tomu sportu a studium odloží na později. Obráceně to moc nejde, ve spoustě odvětví lze zažít úspěch jen v určitém období. A pro řadu lidí je možnost zažít úspěch mimo školu důležitá právě proto, že ve škole nemají šanci. I kdyby učení věnovali veškerý volný čas.
Podle mě už je pryč doba, kdy školní povinnosti jsou nade vše a cokoliv mimo školu pouze za odměnu.
Předchozí