| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

Huso já nejsem sportovec a nikdy jsem nebyla, dceřin sport jsme dělali s manželem velmi rekreačně, dcera (která nemá ráda změny) si po návštěvě dne otevřených dveří na gymplu se synem v devítce sehnala a donesla přihlášku na osmiletý tentýž (jsou od sebe 3,5 roku, čtyři školní. Na přijímačky se v podstatě neučila, dostala se někde kousek nad čarou a jako jedinou motivaci uvedla, že to má blíž k místu sportu. Já beru vzdělání pro normální dítě jako něco, co ho má připravit pro život. A jestli ho připraví guvernantka, škola, umělá inteligence, kroužky, oddíl nebo samostudium je přece úplně jedno. Mám kamarády, kteří měli děti na domácím vzdělávání a děti se na běžné přezkoušení naučí během méně než poloviny času oproti škole (dnes už dospělí, pokračovali dál na střední a VŠ). Chytla jsem nějakou statistiku, ale bohužel nemám odkaz, že dnes už se na základní škole dítě naučí mnohem méně, než díky kroužkům, družině a internetu. Nejsem zastáncem jen objevitelského způsobu výuky, nechápu, proč bychom měli dokola objevovat kolo a chci, aby děti byly schopné fungovat i bez strýčka Googla a tety Wiki ale KDE se co naučí je přece úplně jedno. Moje dítě vrcholový sport krom slušné fyzické kondice naučil neskutečné míře samostatnosti, znalostech o stravování (nemůže jíst žádné složitější potraviny, proteinové tyčinky ani třeba multivitaminy), umí od 13 let vařit, nakupovat, hospodařit s penězi, dát účinnou první pomoc, vést tým, time managment, ovládání různých softů na sběr a zpracování výsledků, trénování mladších, měla důvod se učit jazyky a taky se je naučila, umí řešit krizové situace a přestala shazovat figurky ze šachovnice když zjistila že prohrává. V nějakém okamžiku se potřebovala srovnat sama se sebou, přerušila školu a odjela na rok za hranice. Dovednost výchovy dětí tak mohla na rozdíl od většiny z nás zkusit "nanečisto" na sedmiměsíčním a tříletém dítěti. Co z toho by dnes uměla, kdyby honila známky na osmiletém gymplu, chodila si sednout po vyučování do nákupáku a jednou za týden na prusle nebo plavečák? Dnešní vzdělání je strašně odtržené od reality života a pokud je dítě schopno a ochotno si jít za svým, je to značka ideál.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-4= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.