Z naší třídy nešli 2 nejlepší kluci a 1 nejlepší holka na přijímačky na víceletý gympl vůbec, a to rozhodně nejsou z "nepodnětného" a kašlajícího prostředí...
Šly jen jiné 2 holky, které se obě dostaly.
Já sama jsem dítě na přijímačky neposlala, přestože je dobré + já sama víceletým prošla, prostě jen z toho důvodu, že naše škola je dobrá, má pro mě tolik výhod, že se úplně ztrácí výhody (nebo benefity) toho víceletýho. V 5. třídě je to bez diskuse o (jistě s dítětem prodiskutovaném) rozhodnutí rodičů, opravdu není rovnítko mezi jsem schopný přijímačky udělat, tak na ně nezbytně musím jít...
Takže ano, ať už si učitelka či okolí myslí, co chce, tak z 5. třídy dítě neprotlačí... Ale to snad ví, ne - je to konec prvního stupně, dítě zná 5 let, rodiče chodí 5 let na třídní schůzky..., tak snad má dost času se s rodiči pobavit, jestli to budou zkoušet, nebudou, že si třeba myslí, že jejich dítě by to zkusit mohlo, že je na to chytré dost atd... Případně třeba i říct, že ví, že dítě by to zkusilo rádo. Když rodiče řeknou ne, ať už z jakéhokoli důvodu, tak prostě ne. Škoda to být může, ale opravdu nemusí, a určitě to dítě není takový chudák, že by mu tím zničili celý život...
v 9.ce už je to o něčem jiném - ano, i tam se může stát, co píšeš, že prostě rodiče se na to vyserou a jdou vyplnit přihlášku o den později, nebo že úplně ignorují přání dítěte a nasekají tam jiné školy, ale zase, to není vůbec o dnešní době ani o CERMATu, to tu bylo vždycky - stačí si vzpomenout třeba na "My všichni školou povinní" nebo jiné (pominu limit komunistických doplňujících "kritérií"), kde se volba střední školy široce diskutovala, včetně názorů rodičů - strčím dítě někam na intr, protože si nesedí s mým novým partnerem...
Individuální "propadnu sítem" opravdu není o chybě systému jako takové.
A o těch "deprimovaných dětech" z přijímaček nanečisto už jsem tu svůj názor taky psala, tak se jim holt předem musí vysvětlit, o co jde, případně i po... Objektivně jakýkoli výsledek v této době není důvod na hroucení se... No holt, i učitelé by měli vědět, že děti jsou "stádovité"a "napodobující", tj. "zhroutí-li se" vůdce smečky (oblíbená holka atd.), byť třeba na oko, ostatní se velmi rády přidají a pak jsou "zhroucené" všechny...
POchybuju, že v 9ce děti objektivně necítí, jak na tom jsou, jestli patří mezi nejlepší ze třídy nebo průměr nebo mezi ty horší a že tudíž někdo, kdo doteď má samé a patří mezi 3 nejlepší ze třídy, posere cvičný test (nebo sice nezkazí, ale má z něj 20 bodů, pokud by byl opravdu těžkej), že si řekne, že nemá na střední maturitou. No - buď je to dočasné zklamání, nebo "přestřelená" hysterie, nebo nějaký velmi specifický povahový rys... Ale ano, průměrné děti, které chtěly zkoušet "elitní gympl", třeba dostanou zpětnou vazbu, že na něj dost možná mít nebudou - což může vést k přehodnocení priorit, ale to asi není úplně od věci...
Ale i naopak - třeba moje neteř, která si vybrala předloni (tj. v době největšího přetlaku) speciální SŠ dle vlastního zájmu daleko od domova, s intrem..., a nikdy nepatřila mezi ty úplné jedničkářky, napsala přijímačky tak, že by se dostala na větší část pražských gymplů, kdyby se tam hlásila... Možná, že kdyby to věděla předem, že by jí to zvyklalo a dala by si přihlášku třeba tam někam, takhle se s prstem v nose dostala na svoji vybranou školu, kam stačila bodů třeba půlka, co reálně měla. Ale jestli by byla šťastnější, to si nemyslím... (je to o lidech - kdyby takhle napsala přijímačky nanečisto a viděli to rodiče a učitelka..., a začali do ní třeba hučet, že "má navíc" a "aby to zkusila" a tak, kdo ví, jestli by nepodlehla... takhle byli všichni "v šoku", jak skvěle to načisto napsala, až když už bylo dávno rozhodnuto

)
Každý příběh je prostě individuální, nikdy nebude vše vyhovovat všem, vždycky někdo propadne sítem systému a vždycky se dá něco vylepšit, ale je rozdíl mezi tím poukázat na to, co by se dalo příští rok zlepšit, a bezhlavě kritizovat, jak je celý systém debilní a všechno je blbě, protože zrovna našemu Adámkovi to nevyhovovalo.