a ještě dodám, že je to ještě těžší, pokud máme ještě v paměti vychovávání dětí - míváme pak tendence ty zkušenosti s "neposlušnými dětmi" aplikovat na "neposlušné rodiče" - jenže ono to nefunguje, nedá se s nimi jednat jako s dětmi... jednak to poznají a dotkne se jich to (a právem) a jednak u dětí jde o to, že si pamatují co se dělo, učí se reagovat, máme šanci, že když pocítí důsledek svého počínání, příště si to promyslí... ale senior už žádný důsledek do příště nepřenese, on je jen teď a tady a žádné poučení se prostě nekoná... když něco pochopí dneska, zítra je to už obvykle pryč, ten senior se nezlepšuje, ale bohužel zhoršuje... ty poznatky si musíme brát my sami a sami se poučit pro příště...
(a přiznám, že jsem vyznavač jemné manipulace, řídím se tím, že mi jde o výsledek... pokud chci, aby si tchýně na sebe vzala teplou bundu, tak jí tu bundu přinesu a tu druhou odnesu, odvedu pozornost, vmanipuluju do lehké časové tísně, bundu jí pomohu obléct a už ji lifruju ze dveří za současného hovoru o jiných věcech - funguje mi to lépe, než když se jí muž snažil vysvětlit, že je venku zima - on je možná férovější, ale stejně nevyhraje, já manipuluju, ale tchýni není zima a má vstřícnou náladu

)