Přidat odpověď
No, to je slušné, ne?
Kolik stojí, když si vezmeš kvůli tomu půl dne volna z práce?
On v tom podle mě tak velký rozdíl nebude...
Jednou švagr, jednou manželka, jednou ty, jednou placená služba... nebo podle okolností... (případně i jiní lidé ze švagrové rodiny, jsou-li)
U nás (holt na vesnici) funguje i to, že obvoďačka chodí i domů (někdy), má na to snad 2 odpoledne v týdnu - nebo jde-li třeba jen o odběr krve (cukrovka) a změření tlaku, kde si pak stačí zavolat o výsledky, tak sestřička...
Zvlášť v dnešní době e-receptů apod.
Senioři mají většinou jen chronická onemocnění, kam holt chodí k doktorovi často jen ze zvyku, setrvačnosti a touhy po "společenském kontaktu", v podstatě si předepsat další léky... To se dá eliminovat.
Ráno mezi 7 a 8 na odběr krve kvůli cukrovce a následné případné úpravě léků - na to se dá objednat odběr domů, na výsledek zavolat, recept si nechat poslat mailem...
Zrovna tohle všechno se dá komunikovat přímo vy-lékař, vysvětlit si, co je fakt nutné, co je jen "zvyk" či "rutina", dojednávat si nutné termíny sami, ostatní řešit nějak jinak...
Je to takový návrat trochu, jako když děti byly malé... Prostě když v noci nastala horečka, holt se volalo do práce, dneska nepřijdu a asi ani další 3 dny... Nechcete-li/nemůžete-li mít placenou službu, nějak se to udělat bude muset, protože tady může nastat kdykoli cokoli (babička si třeba radikálně popálila dlaň, no tak se ze dne na den jezdilo obden na převazy do městské nemocnice na chirurgii - tj. 15 minut tam, zpátky + 40-120 minut sezení v čekárně..., byly to asi 3 týdny...)
Každá rodina se s tím holt nějak musí poprat, ale já fakt mám spíš zkušenosti, že se to poskládá...
O to jde ale u vás asi spíš míň, spíš o ten normální kontakt - holt bych si zvykla 1-2x v týdnu odpoledne po práci se tam zastavit na 2-3 hodinky. Maminka celý život žila tedy s otcem, je to pro ní obrovská životní změna, samozřejmě že jí bude trvat, než si na samotu zvykne a naučí se s tím nějak žít. Postupně hledat aktivitu, do kterého by se mohla zapojit i jinak - klub důchodců... nabízet. TeĎ třeba ještě v tom šoku z náhlé samoty bude odmítat, časem třeba přijme...
Jak říkám, pořád může být hůř, když bude nutná péče 24/7, v tomhle věku to může nastat kdykoli...
Předchozí