Přidat odpověď
Ropucho, myslím, že to tu nikdo nemyslel ve smyslu seniory odepsat. Já jsem třeba aktivně omezovala jen to, co by se dublovalo - třeba byla máma na zákroku kvůli zraku a o několik dnů později měla jít na běžnou kontrolu na očním, kde by jí udělali stejná vyšetření. Nebo to, co už opravdu nemělo smysl - mamograf ve skoro 90 letech.
Jinak vždy přišel podnět na ukončení pravidelné péče od lékaře a chápala jsem, že to maminka nesla těžce, protože třeba v jejím případě tím například končila veškerá naděje, že se jí ještě aspoň malinko zlepší vidění (měla praktickou slepotu), jenže ono by se stejně nezlepšilo, naopak zákroky jako takové nebyly bez rizika.
No, a taky musí pečující osoba myslet aspoň trochu na sebe. V době, kdy jsem neustále jezdila po doktorech s mámou, jsem si pak občas uvědomila, že jsem nebyla několik let u gynekologa, nebo na dalších preventivních vyšetřeních, protože mi na to nezbýval čas.
Musím říct, že i když je mi líto, že už tu s námi máma není (oba dědečkové mých dětí bohužel zemřeli už dávno, vlastně byli mladší, než jsem já dnes), jsem po těch dlouhých letech ráda, že už mě žádná péče o seniory nečeká. I když to na druhou stranu znamená, že se možná pomaličku blíží doba, kdy začnu potřebovat pomoc já sama.
Předchozí