Přidat odpověď
Mohu se podělit o svůj způsob. Používám bezlepkovou mouku na chléb nebo směs „pro všechny účely“, trochu vlažného mléka, trochu cukru, droždí, špetku soli a jedno vejce. Nejprve rozpuštím droždí s cukrem v mléce a nechám asi 10 minut stát, dokud se neobjeví pěna. Poté přidám vejce, sůl a mouku, vypracovávám lepivé těsto, dám ho do mísy, přikryju utěrkou a nechám 30–40 minut kynout. Poté tvaruji bulky, pokládám je na plech s pečicím papírem, nahoře je lze potřít vejcem a peču v předehřáté troubě na 180–190 °C asi 20–25 minut do zlatavé kůrky. Výsledkem jsou měkké bulky, mírně vlhké uvnitř, chuť připomíná drožďové pečivo, jen textura je trochu jiná.
Na 6–8 bulek používám přibližně: 250 ml vlažného mléka, 1 lžíci cukru, 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého), špetku soli, 1 vejce a asi 300 g bezlepkové mouky. Těsto by mělo být lepivé, ale držet tvar; podle potřeby trochu přidávám mouku nebo mléko, aby měla konzistence husté smetany.
Předchozí