Přidat odpověď
Upřímně, absolutně nechápu šílenství kolem Stezky Českem. Ty hory jsou tu přece odjakživa, turistické značení existujedesítky let. Pokud mě baví chodit po horách, mám už je dávno projité, Jeseníky, Beskydy, Krkonoše, Šumavu, všechny. Znám celou řadu lidí, kteří se rozhodli obejít ČR ať už v kuse nebo na etapy mnohem dřív, než nějaká Stezka existovala. Co vlastně ta Stezka reálně je? Někdo vzal turistické značení KČT a řekl: na tomhle rozcestí půjdete po červené, na tomhle po modré a tady po žluté. A lidi jako ovce nepřemýšlí, nekoukají do mapy, netuší, jestli jdou přes Beskydy či Bílé Karpaty, hlavně že jdou Stezku, protože to viděli v televizi.
Inspirace je prý dálkovými traily v Americe, aby u nás taky něco takového bylo. Absolutně nerozumím, proč musíme mít něco, co je v Americe. Absolutně nemám nic proti USA!, jen nechápu, když u nás máme systém turistické značení nejlepší na celém světě, v délce mnoha tisíců kilometrů, proč prostě (někteří) lidi si neumí sami naplánovat trasu z bodu A do bodu B podle sebe a svých priorit, ale jdou teprve až jim někdo řekne: naplánoval jsem to za vás, jděte tudy a tudy. Naplánoval jsem vám, kde budete spát a kde jíst. A lidi jdou.
Může mi to být jedno, ale do hor díky tomu přibylo spousta lidí a mnoho z nich se neumí chovat. Já jsem naučená, co potřebuji, to si nesu na zádech a vše si také odnesu, mám na mysli odpadky, včetně papírových ubrousků po použití na WC. Lidi jdou stezku bez vybavení, takže se kvůli nim staví přístřešky a další nesmysly, kolem kterých přibývá akorát odpadky. Čest výjimkám!
Málokdo ví, že v Americe je spousta těch trailů placených, je na ně potřeba permit, a ještě je omezený počet lidí, kteří mohou každý den startovat. Toho bych se fakt nechtěla dožít, že budu platit za vstup na lesní cestu nebo že nebudu smět jít kdy chci. Takže já doufám, že tohle šílenství snad jednou pomine a lidi se zase vrátí k tomu, co dělali dřív.
Obávám se, že mne pochopí málokdo, takže klidně běžte, máte vše nachystané, koupíte si vyplňovací brožurku, vytisknete si seznam, kdo vás nechá přespat na zahradě, možná vám i někdo převeze bágl - a můžete se i Vy chlubit na FB stezkou.
Předchozí