Přidat odpověď
Jistě, protože téma sociálního bydlení by mělo být skutečně otevřeno primárně rizikovým a ohroženým skupinám:
- zdravotně postižení
- bydlící v azylových domech/ubytovnách
- sociálně znevýhodněné skupiny (co si budem, u nás hlavně Romové), kteří fakt na slušný komerční nájem nesáhnou a bydlí v předražených ruinách...
- odcházející z dětských domovů
- osamocené matky s dětmi (a tím nemyslím "zdánlivé" samoživitelky, ale ty reálné)
- utíkající před domácím násilím
- vdovy/vdovci senioři (kteří třeba nájem ze dvou důchodů byli schopni platit, ale z jednoho už to nejde)
atd.
Mladí zdraví obyvatelé Prahy, kteří prostě jen "chtějí" bydlet v Praze a za levno, podle mě sociální skupinou fakt nejsou, i když si dovedu představit formu sociálního stipendia pro řádně studující VŠ, kteří nedostali kolej...
Objektivně nevidím důvod, proč by měli v městském bytě s regulovaným nájmem na úrovni 50% tržní hodnoty bydlet dva zaměstnaní pracující dospělí.
I když, jak jsem psala, jestli příspěvek na bydlení (z předluženého) státního rozpočtu nebo levnější nájem (z bohatého a přebytkového) městského rozpočtu, tak to snad radši to druhé.
Ale u nás ve městě to pak třeba vedlo k tomu, že není na opravu městských budov, nájemné lidem se nezvyšuje, tak zastupitelstvo vymyslelo, že zvedne nájem neziskovým organizacím, kteří si pronajímají městské prostory (včetně "lidušky", skautského oddílu, charity, kroužků pro děti...), s odůvodněním, že se musí chovat s péčí řádného hospodáře a že na tu opravu budov je třeba někde vzít... No, setkalo se to s velkým odporem obyvatel, nepřekvapivě.
U nás ve městě je 60% obecních bytů normálních (tj. pronajímaných bez zvláštního účelu - dle pořadníku, kde jsou body za různé věci...) a jen 40% bytů sociálních,startovacích, pro osamělé důchodce a tak.
V rámci privatizace se v 90.tkách prodalo 90% městského bytového fondu, jako asi všude. Většinou se prodávali nájemníkům, kteří je často obratem prodávali s více než 100% ziskem (i to byli blbouni, protože dneska by ta hodnota byla ještě 3x taková...).
Pak tu byly ceny více méně stabilní do doby asi před 8 lety, kdy došlo k radikálnímu nárůstu cen bytů - určitě aspoň o 100% za těch 8 let. Přehled mám, protože píšu smlouvy pro nějaké realitky, takže ty smlouvy mi chodí pod rukama. Na druhou stranu minimálka před těmi 15 lety byla 8 000 Kč, dneska 22 000 Kč, takže ono to tak nějak odpovídá. Staví se tu málo, není moc kde, spíš jsou to v posledních letech domy třeba s 8 byty, než nějaká nová sídliště. Prodaný jsou všechny a hned. Trh je pořád hladový, prodá se všechno. Za poslední 3roky nárůst na byt klidně o půl milionu. Rozhodně se držet nemovitosti prostě vyplácí. Přitom splátka hypotéky je určitě ještě pořád na úrovni nájmu, nebo jen lehce vyšší, takže kdo má možnost, jednoznačně je lepší hypotéka, než nájem.
Předchozí