Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Tipy do kuchyně


 Články 110 z 29 [Dalších 19 >>] 
 Malé típky pro šetřilky a ekoložky:-)Tipy do kuchyně
Nejsou všechny do kuchyně, ale tak celkově po domácnosti

Sáčky na musli v krabičkách jsou prý skvělé i na mražení a uchovávání pečiva.

 

Punčochy déle vydrží, když je před prvním použitím na noc zmrazíte v mražáku.

 

Dejte svíce do lednice, vydrží déle hořet.

 

Lak na nehty vydrží déle v lednici – tam ho celou dobu mám:-)

 

Vlasy můžete vytvarovat i citronovou šťávou!

 

Kojenecké tělové mléko se výborně hodí na odstraňování make-upu.

 

Schraňujte korky od vína, navlečte je na konce jehlic, aby vám neuteklo pletení. Výborně se s nimi cítí bez poškrabání a navíc jsou to výborné zapalovače na venkovní gril.

 

Užitý motorový olej ještě uplatníte na zahradní kolečka i na kolo.

 

Šuplata dole v lednici vystelte novinami nebo kuchyňskými papírovými utěrkami, zelenina pak déle zůstane čerstvá.

 

Staré listy z velkého kalendáře najdou užití při balení menších dárků.

Více ...
Vložil: perdita dne 12.9.2007| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Zařizujeme kuchyňTipy do kuchyně

vychytáno v diskusi

Ke kuchyni-já mám nad troubou malou přihádku s výklopem,je asi je 15 cm vysoká a je na plechy a mřížky. Zatím tady vařím jen dva týdny,ale tohle mi připadá bezva. Na šuplíky jsem už po zkušenostech z mé staré kuchyně kladla důraz a musím stále jen opakovat,že to je bomba věc. Mám jich devět,doporučuji plnovýsuvy a je to fakt pohoda. Je mi jich dokonce málo. V jednom roku nemám nic. Jen koše a to slepé místo. Ale tam jsem plánovala termosky a věci,co vytahuji jednou ročně (formu na beránka apod) a v druhém mám ten drátěný,otočný program. Truhlář mi ho vymlouval,že tam vznikne dost nevyužitého prostoru,ale to za tu pohodlnost přístupu stojí. Nemusím se tam shýbat,jen pootočím,no perfektní.
Jako Monika jsem teoreticky vařila na papírovém plánku a tím vymyslela dost věcí a zatím to tak je i v reálu.

Hanka3

kuchyn nevypada spatne, ale ja bych asi trochu poopravila par veci. Ja osobne bych si drez pod okno nedala. Ja tam mam pracovni plochu a delam hlavne tam, protoze pohledem ven se krasne uklidnuji. Navic na parapetu mam par kyticek a nechtela bych, aby jim tam strikalo ze drezu. Dale mne osobne se ostruvek velmi zamlouva, ale chtela bych zaoblene hrany a ty police pod nim, sice mozna vzdusne, ale desny lapac prachu a budes tam muset mit stale poradek, jinak to bude vypadat jako neupravena kuchyn. Mezi sporakem a lednici je apoteka (mimochodem opravdu bajecna vec) a navic uz se delaji desky, ze to ani nevadi, ze je lednice blizko tepla. Mas tam supliky, to je dalsi uzasna vec, uvidis, budes s nimi moc spokojena. No, ta mikrovlnka je mozna opravdu vysoko, jak to bude v realu? Hele, kluci si uz sami ohrivaji jidlo, kdyz je nouze a zaplatpanbu za to. barvy, no to nelze radit, ja mam radeji svetlejsi, ale kazdy ma jiny vkus. Ale kuchyn je velka a klidne bych skloubila dve barvy .

Monika+Tobi 10/02

já promýšlela kuchyň hodně dlouho, no asi od Vánoc a konečnou verzi objednala ve středu, hip hip hurá :))
Ten ostrůvek jsem v jednom návrhu měla taky, ale musí na něj být dost místa, takže ho nemám. MW je dost vysoko a lednice daleko, ale to už se tady psalo. Baterie pod oknem není problém, jsou sklopné, výsuvné, nebo se dávají do hluchého místa při otevřeném okně, jen je problém s pracovní deskou, je výřezem na dřes zeslabená a nedoporučují na ni sedat, klekat nebo stoupat při mytí okna, já tam dala užší skřínky pod dřez, na utěrky, aby se to zesílilo. Co se mi hodně osvědčilo koukat na obrázek a dávat věci do poliček, šuplíků a skříněk a pak vizuelně vařit. Zjistila jsem dost věci, které jsem před tím neviděla. Nevím jak jsi vysoká, ale ta dlouhá police nahoře s vyklopnýma dvířkama - zjisti si, jak se ti ty dvířka vyklopují, já tam zrušila pístové otevírání a mám tam kloub, který mi nevyjede až nahoru ale zůstane v té poloze v jaké pustím, no mám to nějaké krkolomné snad je to srozumitelné. Chodila jsem po kuchyňských studiích a otevírala skříňky, skoušela kam dosáhnu a co mi dělá problémy.
Ještě jsem nějak nepostřehla jak máš udělaný roh vrchních skříněk. Kuchyň mi nakonec dělá stolař (dnes se jim říká truhláři) a stále mi nutil rohovou skříňku do rohu, neuměla jsem se s ním domluvit, že když dám něco dozadu do rohu, tak to v životě nevytáhnu, tak proč platit dřevo a nenechat to vzdušnější. Oni jsou rádi narvat tam co nejvíc skříněk a polic, a samo různých pístů a co nejdražší pojezdy na šuplíky, na ty nejvíc používané ano, ale pod troubu jsem si nechala dát jen dvířka, stejně tam budou plechy a formy, které nevytahuji denně a tak dále....

Více ...
Vložil: Flylady dne 10.5.2007| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Jak se zbavit mouky z váluTipy do kuchyně

Mouky a zbytků těsta se zbavíme snadněji tehdy, pokud použijeme na mytí STUDENOU vodu. Mouka se "nerozblemcá" a dá mnohem méně práce jí odstarnit z válu, válečku,  případně linky.

Více ...
Vložil: Baruschka dne 19.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 ProstíráníTipy do kuchyně

Levné a pěkné prostírání si lze vyrobit zalaminováním ubrousku.

Další způsob je spíš klasický a ne tak rychlý - decoupage - korkovou podložku natřít barou podkladu ubrousku a poté přelakovat bezbarvým lakem.

Více ...
Vložil: Baruschka dne 19.11.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Pár praktických rad pro nejen vánoční pečení :-)Tipy do kuchyně

Krásně nasekané ořechy
Když používáme na nasekání ořechů, mandlí, oříšků apod. kuchyňský robot, před pulzováním přidáme k ořechům vždy 2 lžíce pískového cukru. Pak jsou krásně nasekané a ne kašovité.

Jak na med
Pokud přijde do receptu med, namočíme nejprve lžičku do kuchyňského oleje a pak med krásně ze lžičky sklouzne.

Jak na pár kapek z citronu
Pokud potřebujeme na dochucení jídel jen pár kapek citronu, nemusíme jej překrajovat. Uděláme jen malý otvor párátkem a vymačkáme požadované množství. Plod pak nevysychá, neplesniví a může se použít i za několik dní.

Rozinky
Rozinky, které delším skladováním vyschly, krásně změknou namočíme-li je na 30 minut do citronové šťávy

Strouhání citronu
Kůru z chemicky neošetřovaného citronu strouháme tak, že pod struhadlo připevníme kousek pergamenového papíru. Kůra se na něm zachytí, dá se snadno sejmnout a struhadlo neucpe

Šlehání sněhu
Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme. V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Také tempo šlehání je rozhodující – začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.

Vánoční linecké cukroví
Vánoční linecké cukroví, jedno kolečko plné, druhé děravé. Abychom nemuseli počítat, vykrájíme jen plná kolečka, dáme na plech a jednu řadu necháme plných koleček a druhou, až na plechu vykrojíme. Dokonce pak nemáme problém s poškozením při přenášení vykrájených na plech

Vejce za pár minut k použití
Pokud zapomeneme vyndat vejce, které mají mít hned pokojovou teplotu, dáme je do mísy a zalijeme teplou vodou z kohoutku. Za pár minut jsou připravena k použití.

Další rady a tipy jsou zde http://recepty.atlas.cz/rady_tipy.asp?page=1

Více ...
Vložil: Baruschka dne 19.11.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 MyčkyTipy do kuchyně

Kopretina

Slávko,mám Miele a jsem z ní nadšená. Podle mého "průzkumu" preferuju Miele a AEG,ale jistě budou dobré i další.
Jen sem hodím pro inspiraci,jaký má Miele skvělý patent na příbory. Má ještě další koš. Nejen,že se tam dají položit drobné věci,ale pokud se dají nože dozadu,tak na ně děti nesahnou a ještě to nezabírá místo ve spodním koši.

Ani už nevím třídu sušení,ale máme tam nějaké turbo sušení. Na panelu myčky je mřížka a z té myčka vypouští horký vzduch. Může to ale dělat neplechu na některé druhy kuchyňských desek.

Holky,na svou obhajobu :o)))),moje Miele je k vidění na spodní hranici jejich cen.
A koupila jsem ji pro ten koš a podle slov servisáků má kvalitnější materiály na vnitřní součástky. Ale jelikož jsem teď nucena ji tady nechat,tak už to nedocením :o((.

Hlučnost 43dB a spotřeba je od 13do přes dvacet. Podle programu. Já používáš skoro výhradně ten s 13litry a menší teplotou.

 

Jurina

 

Myčku máme taky Bosche, plně integrovanou, tuto: http://www.bilaplaneta.cz/d/bosch-sgv46a13/
Spokojená jsem moc. U myčky bych se dívala na hlučnost a pak na to, jestli ji musíš po umytí hned otevřít, aby vyletěla pára. Ta naše myčka se otevírat nemusí, pára zkapalní a vyteče zadem, takže ji pouštíme když jdeme spát a ráno vydělávám nádobí. Moje mamka vždycky čeká až jí myčka domyje, aby mohla jít spát. Další věc - my máme myčku připojenou do dřezu, lepší je když je na myčku zvlášť vývod na odtok vody, protože nám to v tom dřezu rachotí. Ale už se s tím nedá nic dělat, a překopávat kvůli tomu kuchyň se nám nechce. Spíš pro příště.

 

Hanka Janča Petřík

 

My máme AEG Favorit intensivAA
A ta má samé Ačka :o)
Taky jsem na to koukala!
A taky jsem si jí musela vybojovat!!!

 

Lucie

Suseni A ma AEG 3A, konkretni typ nevim, pozmenuji a prejmenovavaji je kazdy rok. Kupovala jsem ji kvuli tomu suseni na A a taky kvuli nizke hlucnosti. Kolem 45 dB je OK. To nerusi pri klidnem hovoru. Predpokladam, ze v kuchyni nespite, a kdyz, tak je to stejne za trest :-)
Norma na pripustnou hlucnost "pozadi" je 50 dB ve dne, 40 dB v noci. Vypada to jako maly rozdil, ale je to logaritmicka stupnice, takze je to dvakrat takovy hluk.

 

Nesulka

Já mám Whirpool a jsem s ní také nadmíru spokojena.

 

 

Hankie

Myčky - máme AEG a kvůli páře je třeba otevřít. Dá se to překousnout, když vím, že nebudu mít chuť čekat na domytí, tak dávám odložený start, aby bylo umyto v 6:00, kdy vstáváme.

 

Hanka

Mycku jsem kdysi mela AEG, byla jsem spokojena a nyni mam Bosch a jsem opet spokojena. Myslim, ze tech dobrych mycek je uz hodne, Miele je sice takovy vrchol, ale nevim, jestli to v soucasne dobe uz neni jen vzpominka z minulosti. Spousta firem jim funkcne slape na paty. Ja kdyz kupovala mycku, puvodne jsem chtela MIele, ale cena dost velka a tak jsem vzala Bosch. Podle papiru dela to same co Miele a pritom cenove usla.

 

Baruschka

 

Myčka - my máme také AEG, ale už strašně dlouho :-). Mrzí mě na ní jen to, že je to 45 cm a ne ta 60 cm, kvůli místu.. Ještě k těm myčkám.. právě jsem si vzpomněla, že bych kašlala na x programů, stačí opláchnutí, normální teplota, velké znečištění a pak rychlý program - ten bohužel nemám a velmi postrádám, protože jinak myju přes hodinu a půl.. mamka má na půl hoďky a na hrnečky to většinou bohatě stačí..

 

Zdi

 

se znackou bosch mam svoje zkusenosti,ale jsou hodne ovlivneny tim,ze jsem pro ne delala katalog dopravniku a v tom meli teda pekny chaoz,ale na mycky jsou pry dobri, ja mam ariston a nevim,nekdy jsem spokojena a nekdy ne :-( a hlucnost je fakt hodne dulezita,ta nase ma hlucnost stredni (jsou i o dost hlucnejsi) a stejne u toho nejde spat (pres jedny dvere :-( )

Více ...
Vložil: *S dne 31.10.2006| 1 komentář | Přidej komentář | Poslat mailem
 Aké prostriedky používajú do myčiek FL? Tipy do kuchyně

 

Jurina

 

           Hankie, určitě nekupuj 3v1. Jestli jsi byla spokojená s Calgonitem, vem tento, kvůli šetření dávám půlku, ono to stačí a když se (mimořádně) něco neumyje, umyju to v ruce. Jde tak o jeden hrnec za týden, žádná hrůza. Já teď zkouším ekologické tablety Ecover, kupují se ve zdravých výživách a myjí úplně stejně jako Calgonit, taky dávám jen půlku.

Trošku mě zklamalo leštidlo z DM ta jejich značka, je moc tekuté a když ho nalívám, půlka ho jde mimo otvor, to mi Calgonit nedělalo. Sůl nevím, mám z DM a je v poho.

 

Lucie

           Mozna mas tvrdou vodu. V tom pripade nezapomen davat do zmekcovace regeneracni sul, jinak si ho znicis (pokud nemas mycku s funkci 3v1, ktera pri zapnuti nezene vodu pres zmekcovac). Podrobneji je to myslim napsane v denicku.

Nebo je tam malo nebo moc lestidla (oplachovace), a to pri pouziti tablet tezko zmenis.

Rekla bych, ze kazde zvlast prijde levneji, mnozstvi se da nastavit podle potreby a ani to neda vic prace - pri kazdem myti davas jenom prasek, ostatni doplnujes jednou za cas, kdyz si mycka rekne. A jestli si podle FL delas nakupni seznamy, ani nevadi, ze musis vest v patrnosti tri polozky misto jedne. Prasek kupuju budto Sonet (bila plastova lahev) nebo Calgonit (zluty nebo bily kanystrik), ten myje lip.
Lestidlo na co narazim.
Sul doporucuju tu nejlevnejsi (u nas je to Sonet), protoze soli se nelisi slozenim, ale jen velikosti krystalu. Prinejhorsim se bude trochu dele rozpoustet.
Aha, nenapsala jsem kde to kupuju. No v drogerii, nebo v Albertu, nebo nekdy kdyz jsem v Tescu nebo v Hypernove, ale vetsinou nakupuju v Albertu.

 

 

Hanka Janča Petřík

 

        Zatím jsem toho taky moc nevyzkoušela, ale nechápu, proč se ještě dělají tablety!!! Myje to dýl a hůř!!!
Já teda zásadně už kupuju jen prášek! A s tou půlkou náplně to vyzkouším :o)
A vyzkoušela sjem Gosh a Calgonit - rozdíl jsem teda neviděla vůůbec žádný!
A kamarádka si chválí prášek z DM (to tu ale někdo nechválil, že?)
Ale kupuju, co je zrovna nejlevnější :o))) !!!

Páru z myčky nepouštím - neslyšela jsem o tom a v návodu to taky není. Odložený start ta naše myčka má, ale ještě jsem ho nezkusila!

 

Hanka

          Zkousela jsem take tablety CLARO, ty se nemusi vydavat z obalu. Myjou mi dobre, ale zatim jsem je nevidela ve velkych balenich a tak vyjdou pomerne draze.

 

Zdi

         pouzivam do mycky kazde zvlast, nekde jsem cetla,ze sul by mela byt v mycce vzdycky, davam tam obycejnou,tusim posledne koupenou v lidlu,nebo plusu, musi to byt sul do mycky,pak ze je to jedno a prasek kupuju taky obycejny, nejak v tom nevidim rozdil, teda tedka prasek dosel a DH daval do mycky tablety stomat,ktere jsem dostala a rikal,ze to nadobi bylo super umyty,jenomze kdyz si vezmu,ze v mycce byla sul a lestidlo a pak tam misto prasku dal tabletu stomat 3 v 1 tak aby to nebylo poradne umyty :-D

 

Nesulka

 

         Zase je to idividuelní, ale určitě doporučuji používat sůl Calgonit. Vydrží mi nejdéle, než mi začně svítit signalizační světélko.
Jinak používám většinou obyčejné tablety Somat a jsem spokojena. Leštidlo nepoužívám, sice není nádobí úplně dokonale suché, ale zase šetřím přírodu i naše zdraví.

Ještě k myčkám. Já sice myčku také nemusím otevírat po domytí, ale otvírám, protože se mi zdá, že jak je uvnitř horko, tak to nádobí potom zapáchá. DH tedy nic necítí, ale já jo :o))))

 

Kopretina

       

             Používám Calgonit. Občas jiné leštodlo,nebo sůl. Ale s jiným práškem jsem nebyla spokojená (např.Somat,Eurona)

 

Baruschka


            Používám taky nejradši Calgonit (na prášku se mi nevyplatilo šetřit), sůl z DM, leštidlo taky, ale to vydrží věky.. Tablety nesnáším, podle mého nemyjou dobře a ještě jsou předražené! :-))

Více ...
Vložil: *S dne 30.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Uchovávání mletého máku, vyloupaných ořechůTipy do kuchyně

při pročítání diskuze jsem narazila na to, že si někdo stěžoval, že se mu skazil otevřený namletý mák.

Je na to jednoduchý fígl,aby mák nežlukl (neskazil se), když se ho namele víc, nebo když se koupí již ten mletý a otevře se. Tak se uchovává v mrazáku. Dávám si ho do krabiček od Ramy. Dá se pak použít rovnou k posypání. To samé praktikuji s ořechy, mandlemi atd. Ořechy si vždy loupu do zásoby a uchovávám v mrazáku.

Více ...
Vložil: Trollik, Ajka 3r+ Matýsek 1r. dne 11.10.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Aby se nepoškrábaly skříňky v linceTipy do kuchyně

Barka, Daňátko 12.6.2004

Mohli byste mi prosím poradit, co zvolit jako podklad do skříňek kuchyňskch linek tak, aby se povrch nepoškrábal a dobře udržoval a vypadal?

Baruschka

Barko - do šuplíků ti poradím různé rozřaďovače příborů - fakt nevím, jak se to jmenuje .-)) - prostě takovej ten košíček, ale ty se asi ptáš spíš na hrnce a tak, co? Dává se běžně úklidový papír - koupíš v papírnictví nebo i drogeriích pod tímhle názvem - anebo třeba koupit samolepící tapetu a jednou za čas jí prostě vyhodit a vyměnit. Jsem zvědavá, s čím příjdou ostatní :-))

Maulinka

Já taky používám úklidový papír. Je buď povoskovaný nebo vosková folie (tuším se to tak jmenuje).Je to rula 10x0,5m, ten povoskovaný stojí kolem 60,-Kč. Je už v různých dezénech, takže se nebát a chodit a vybírat, který Ti padne do oka. Já mám např. hnědý kostkovaný (ale ty kostky jsou s dezénem dřeva). Barevně sedí k lince a není to jako pěst na oko.

Hankie+3

Já mám ve skříňkách voskovaný úklidový papír s modrobílými kostičkami - mám žlutomodré nádobí a žlutý papír nedělají :-)

Tchýně to řeší maličko jinak - má tam nastříháno z materiálu, co se z něj dělají igelitové ubrusy, je to ten hrubší, podšitý textilií. Cena za metr snad kolem 30,- Kč??

Hanka, 3 deti

ja mam noze a pribory v priborniku (?) a hrnce mam v otocne rohove skrince, kde stoji na plastu, takze nic neodiraji a dobre se to myje.

Péťa a Elinka 11/05

Původní majitelé baráku slíbili, že tu kuchyň nechají, ale nestalo se tak, takže naše kuchyň se právě teď skládá ze skříňky s dřezem a různých starších skříněk. Do těch jsem vlepila kusy lina. Vypadá to hezky, mají různé vzory.

Kopretin@

Ještě jsem chtěla dát tip na protiskluzovou podložku pod hrnce a příborník z Ikei. Je modrá(nevím,jestli i jiná). Je to drahé,oproti úklidovému papíru,ale pod ten příborník,pokud není na míru šuplíku,je to super věc.

Více ...
Vložil: Flylady dne 18.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 pribory v mycceTipy do kuchyně

koupili jsme nove pribory a na tech bylo doporuceni,ze kdyz se umyvaji v mycce,tak se tam nemaji potom nechavat v te pare,okamzite po domyti vyndat,treba i s tim kosem, jinak pry zacnou "reznout". do tedka jsme to nedelali a je fakt,ze na nekterych lzickach troska rzi uz je,ale moc to neresim mam 3 sady :-)

Více ...
Vložil: Zdislava a kluci dne 1.9.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 110 z 29 [Dalších 19 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.