Suroviny: | INGREDIENCE na 20 menších koblih: • • 500 g mouky Babiččina volba na kynuté těsto • • 250 vlažného mléka • • 30 g droždí • • 50 g másla • • 3 žloutky • • 2 lžíce rumu • • citronová kůra • • špetka soli • • kvalitní marmeláda na naplnění • • slunečnicový olej na smažení • |
---|---|
Postup: | 1. Odlijte část mléka, přidejte do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobené droždí a vše zamíchejte. Nechte vzejít kvásek. 2. Změklé máslo důkladně utřete s cukrem do pěny. Po jednom do něj zašlehejte žloutky a rum.3. Do směsi přidejte kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypávejte mouku. Těsto přendejte do robotu a nechte hníst asi 5 minut. Těsto lze vypracovat i ručně, ale je to dřina - chce to aspoň 10 minut s vařečkou. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu.4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačte kroužky. Doprostřed dejte džem. Vykrájejte si kolečka a skleničkou přimáčkněte k naznačeným kolečkům. Tuto fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy nechte ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočte rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.5. Rozpalte v hrnci velké množství oleje a koblihy v něm z obou stran osmažte . Pozor na připalování, smažte spíš zlehka. Začněte jednou stranou a přikryjte pokličkou, pak odkryjte, otočte, dosmažte. |
Vložil: | Adeluš |
Datum: | 27.2.2017 14:53:11 |
(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.