stressya + 2 |
|
(2.11.2010 12:22:48) Mám doma tři chlapy, vzhledem k tomu, že dva z nich už toho sní docela dost a peněz nemáme nazbyt, vařím většinou plný hrnce omáček - s rýží, těstovinama, knedlíkem, jak kdy, většinou tak máme jídlo na dva dny.. Jenže už mi dochází nápady a připadá mi, že vařím furt to samý dokola - svíčkovou, všechny možný guláše, rajskou, kuře na paprice... Poradíte někdo další omáčky pro inspiraci?
|
Zuuuza |
|
(2.11.2010 12:27:11) Vepřové na paprice (podobně jako kuře), hovězí (nebo jakékoli) na houbách, nebo jen maso na šťávě (přihodit rajčata, cuketu), pak ty bílé - koprovka apod. (to já teda nemusím a nevařím)..
|
Kotrmelec |
|
(2.11.2010 12:44:32) jak děláte např. to maso na šťávě?
|
Zuuuza |
|
(2.11.2010 12:49:13) Tak jelikož vařím i pro syna (3 roky), tak například na cibulce orestuju hovězí plátky z obou stran (trochu osolené, malinko opepřené), popráším celozrnnou moukou, zaliju vodou a vařím pomalu do měkka. Ke konci přidám oloupaná rajčata a cukety nakrájené na kostky. Koření dle chuti - kdo co má rád.
|
|
Anni&Annika |
|
(2.11.2010 12:52:19) holky, ja nevim...me ty vase omacky prijdou vsechny stejne a nezdrave...vsechny do toho hazite bujon.... rychlou omacku delam treba...osmazim cibulku, hodim uzene kostky /takove ty nakrajene kosticky z uzeneho/, ismazim, pridam houby /z mrazaku ci susene/, trochu podleju, pokusim a nakonec pridam smetanu...opeprim /nejradsi cerstve mletym/, osolim....da se i na testoviny, v sezone do toho nahazim cerstve lisky a mame to s bramborem, nebo k tomu udelam jakykoliv platek masa a preleju....jo, pokud to delam s masem, treba veprovou panenku, osmazim maso, vyndam a pokracuju ve vyrobe omacky s pouzitim stavy z masa...nakonec zase maso pridam a prohreju... jezis, takovych receptu je a netreba pouzivat bujonu
|
Zuuuza |
|
(2.11.2010 12:53:33) Já bujón nepoužívám
|
Anni&Annika |
|
(2.11.2010 13:02:45) ty ne...ale ty pod nama...ono staci varit z veci, co uz v sobe to aroma a chut maji...viz rajcata / vjakekoliv podobe/, syry, bylinky, cesnek atd..atd....
|
linda.dos |
|
(2.11.2010 13:23:35) Nějak moc nechápu tvůj příspěvěk, o bujónu jsem tu četla jednou Hlavně že ty vaříš se zdravým uzeným Mimochodem existuje třeba natur bujón bez glutamátu se sníženým obsahem soli a na něm opravdu nevidim nic špatnýho.
|
Anni&Annika |
|
(2.11.2010 13:37:10) no, jestli delas vyvar domaci, tak to promin ja nevim, proc kdyz uz tam je v tech receptech tolik veci, cpat tam jeste bujon???? Ja se teda jednou koukla na vsechny ty dochucovadla v krame a fakt tam byla nejaka vegeta bez glutamatu - teda, bylo to na ni dokonce napsane. No, ale zase v ni byla nezdrava ecka /zrovna ty, co zvaraznovaly/...ze uzene neni zdrave vim, dokonce ani maslo a co ja vim co jeste.....ale rozhodne si nebudu do tela cpat bezduvodne neco o cem vim, ze podporuji treba bolesti hlavy /driv jsem trpela na migreny/, a kdyz taky vim, ze se da varit i bez toho
|
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(2.11.2010 13:35:23) bujon ti přijde nezdravej a házíš tam uzené maso? no nazdar.
Já teda bujon používám výjimečně a když už tak bio bez konzervantů a glutamanu, je sice dražší, ale na chuti to je hodně znát.
Jinak vařím denně a do žádné omáčky fakt žádnej bujon teda nedávám a ani dětem necelé 4 a 8 žádné uzeniny nedávám.
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(2.11.2010 14:56:34) taky mě zaujalo, že považuješ za nezdravý bujon a vaříš s uzeným masem. Ale každého věc.
|
|
|
|
|
Andrey |
|
(2.11.2010 12:35:11) co takhle kedlubnova? na cibulku dam nakrajenou na hrubo tedy kedlubnu....povarim, pak pridam bujon..povarim nakonec zahustim jiskou ..jeste dodam pepr, sul..dle chuti a mnamka treba s nokama
|
|
linda.dos |
|
(2.11.2010 12:42:47) Já třeba dělám ráda tuhle:naklepaný,osolený,opepřený kuřecí maso na cibulku, na každý plátek lžíce hořtice a na nudličky nakrájenou anglickou slaninu.Chvilku opeču, pak zaliju vývarem, zahustim moukou a přidám jednu šlehačku.Ač to možná nevypadá, je to opravdu moc dobrý a jde k tomu jíst prakticky všechno-rýže,knedlík, těstoviny i hranolky.Jo, ještě tam patří celej zelenej pepř, nedávám ho teď kvůli dětem.
|
|
Kotrmelec |
|
(2.11.2010 12:45:21) Stressya,zkus na MMB recepty,jsou tam zvlášť jen omáčky a je tam toho fakt hodně
|
|
Inka | •
|
(2.11.2010 12:46:20) Koprovku jestli máte rádi.
|
|
Zuuuza |
|
(2.11.2010 12:52:02) Jinak jsem si teď oblíbila jídlo na způsob: Nakrájíme maso (hovězí/vepřové/kuřecí) na kostky. Orestujeme cibulku, na tom maso, zaprášíme celozrnnou moukou, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev nebo petržel (nebo obojí), promícháme, zalijeme trochou vody. Přidáme bobkový list. Přendáme do zapékací mísy a dáme do trouby. Pečeme do měkka. Vody se může dát víc, ať je více "omáčky". Dá se jíst s rýží, bramborovou kaší, těstovinama.. Kořenové zeleniny doporučuju hodně.
|
Balbína |
|
(2.11.2010 13:00:43) už si píšu
|
Zuuuza |
|
(2.11.2010 15:06:21) Dokážu se toho přežrat neskutečně
|
|
|
|
Beruška+J02A07T10 |
|
(2.11.2010 13:01:25) hrášková se smetanou, koprovka, křenová, jako uho z jakýhokoliv masa, ptáčky, roztřelený ptáčky, maso s mrkví a hráškem
|
|
Winky | •
|
(2.11.2010 13:58:50) dělám maso na karamelu - do pekáčku dám 2 lžíce oleje a na plotně ho rozehřeju, přisypu tak 3 lžíce cukru (krystal, krupice, to je fuk), a míchám míchám. Pak na to vložím kousky kuřete i s kůží (nejraději kuřecí špalíčky - tak 10, ale je to dobré třeba i z 1,5kg krůtího nakrájeného na větší kostky), bacha - prská to, a osmažím - na tom mase se zachytí ten karamel (co se zachytí na hrnci nevadí, odvaří se do omáčky). Pak zaliju vařící vodou (hodně) a dám do trouby péct. Na pánvi si rozpustím trochu másla, osmahnu na něm krátce jarní cibulky (bílé i zelené části nadrobno nakrájené), pokud nemám tak klasickou cibuli + pórek, 2 velké nahrubo nastrouhané mrkve a trochu česneku, lze i zázvor kdo má rád. Přidám do trouby k masu, ještě do toho zamíchám 4 lžíce sladké sojové omáčky). Peču přes hodinu - ta mrkev se skoro jakoby rozpustí a umocní nasládlou chuť karamelu, je to "žraso". Jíme s rýží.
|
|
Ananta |
|
(2.11.2010 14:40:45) Jsou omáčky fakt tak levný? Mě nikdy nepřišly z nejlevnějších. Já mám ráda houbovou, žampionovou, koprovou, rajskou, fazolky na smetaně, když už maso, tak do základu do šťávy narvat kořenovou zeleninu, vydusit, zalít šlehačkou, mlíkem, dát máslo, nové koření (a jiné koření) zahustit, provařit a rozmixovat... pak papriková omáčka něco na způsob kuře na smetaně... víc mě nenapadá
|
|
Firsty+Matouš07/06+Šimon01/08 |
|
(2.11.2010 14:59:16) Dělávám ještě pražskou omáčku - dušené maso na cibulce + vařené vajíčko a okurka. Smetanovou omáčku- vývar ze kořenou zeleninou, bobkový list, nové koření, pepř - silný vývar sliju a zakvedlám smetanou s moukou. Koprovku, rajskou, námořnické maso.
|
|
myš | •
|
(2.11.2010 15:10:56) Nám teď moc chutnala cibulová, přesný recept je na MMB.
|
|
Habina |
|
(11.3.2011 8:48:48) Udělejte základ na omáčku, smažená cibulka sladká paprika, maso, nebo hovězí konzerva dle možností a na závěr přidejte strouhanou kyselou okurku a trošku nálevu s okurek. Příloha rýže. Nebo stejný postup cibulka,paprika ,maso, či konzerva. Přidáme na jemno pokrájenou klobásu či uzeninu+ vařené vejce na tvrdo, koření sůl,mouku + plnotučnou hořčici dle chuti. Příloha rýže či knedlík, nebo těstoviny.
|
|
|