espr |
|
(11.11.2010 12:50:21) Já myslím, že kravské klidně, ale jedině plnotučné. Já kupuju to v umělohmotných lahvích...BIO mléko od Olmy, nebo Kunína....levněji to teda nepřijde, stojí ke 30 korunám za láhev. Čerstvé mléko (vždy uvedeno slovo "čerstvé" na láhvi nebo krabici)je upravováno pouze pasterizací, kdy se mléko zahřeje na 70-75°C po dobu 15 sekund.... je to šetrnější a mléko si uchová nejen většinu vitamínů a minerálů, ale především lepší chuť. Ale vydrží zase jenom třeba max týden. Krabicové vydrží i šest měsíců - trvanlivost mléka je v tomto případě prodloužena metodou UHT (Ultra High Temperature) – krátkým zahřátím na velmi vysokou teplotu (až 150 °C). To zníčí veškeré mikroorganismy a taky zničí jen asi 20% vitamínů a minerálů, chutí se však krabicové mléko čerstvému už příliš nepodobá. Proto také když zkysne čerstvé mléko, tak protože obsahuje ještě nějaké organismy tak klasicky zkysne (a jde z něho udělat jogurt, tvaroh..), kdežto krabicové jenom zesmrádne....a de facto shnije.
|
|