Horama |
|
(30.12.2010 14:14:25) Ahoj, potřebovala bych tipy, jak při vaření či pečení spotřebovat přebytečné samostatné bílky. Obvykle z nich dělám kokosky nebo pusinky, ale obojího máme aktuálně dost a další volné bílky se blíží... Díky moc.
|
Puma |
|
(30.12.2010 14:24:07) Zkus dort Pavlova. Chtěla jsem ti přihodit recept, ale nějak mi protestuje pc.
|
Horama |
|
(30.12.2010 14:32:48) Když PC přestane stávkovat, dej recept, prosím.
|
Puma |
|
(30.12.2010 16:22:30) Troubu necháme předehřát na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který jsme nakreslili kruh o průměru 23 cm. V míse s vysokým okrajem vyšleháme bílky do tuha elektrickým šlehačem. Zlehka vmícháme moučkový cukr a opět šleháme dokud se cukr v bílkové pěně nerozpustí a nevznikne bezé. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, ocet (korpus díky němu zustane uvnitř krásně měkký zatímco na povrchu se vytvoří křupavá krustička), sůl, kukuřičný škrob a vše opatrně zamícháme.
Vzniklou hmotu naneseme špachtlí na vyznačený kruh, tak aby okraje dortového korpusu byly výše než jeho střed. Okraje a povrch dortu zlehka uhladíme.
Plech s korpusem dáme do trouby a pečeme deset minut. Povrch těsta se rychle zatáhne a vytvoří kůrku. Poté snížíme výkon trouby na 120°C a pečeme ještě zhruba hodinu. Upečený základ na dort vyndáme a necháme vychladnout.
Před servírováním vršek dortu ozdobíme šlehačkou, přidáme pokrájené jahody, banány a posypeme semínky z maracuji. Pokud nemáme v oblibě banány, můžeme dort ozdobit plátky kiwi.
Přísady na základ: 8 bílků, 1 a třičtvrtě hrnu moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky hnědého octa, 2 špetky soli, 2 lžičky kukuřičného škrobu
na náplň: jeden a čtvrt hrnku čerstvé šlehačky, hrst jahod (můžeme použít i celé maliny) nakrájených na půlky, 2 banány, třetinka plodu maracuji
...tento jsem našla přes google
|
Puma |
|
(30.12.2010 16:30:26) ještě jeden odkaz:
http://www.apetitonline.cz/recepty/5128-bilkovy-dort-s-mandlemi.html
|
|
|
|
|
Ajlili. |
|
(30.12.2010 14:25:24) Nekde jsem cetla, ze se muzou zmrazit. A pak normalne pouzit. Jinak ja delam rozpeceny jablka seskorici a na to uvarenej oslazenej snih a posypat oriskama.
|
|
Apolena. |
|
(30.12.2010 14:27:21) Ušlehám bílky, vmíchám nastrouhaný sýr a koření. Usmažím.
|
Ajlina | •
|
(30.12.2010 14:30:12) vyrobit šmakouna, ale nevím jak se to dělá, nějak se bílky zapracují do octové vody a vznikne z toho téměř plátek "masa", který se pak dá používat jako třeba sojové maso,ale nevím zda to není výrobé tajemství pod nějakou licencí, vyrábí to ve Vejprnicích, což je ti k ničemu, asi tedy ...
|
|
Apolena. |
|
(30.12.2010 14:33:46) Zapomněla jsem napsat, že z toho nejdřív udělám malé kuličky, které se při smažení DOST nafouknou .
|
|
Puma |
|
(30.12.2010 14:34:54) Jasně a ještě jsme to obalovali ve strouhance. Teď si ale nejsem jistá, jestli to nebyla vyšlehaná šlehačka.
|
|
|
Luciga |
|
(30.12.2010 14:28:10) bílková bábovka, mňam
|
Horama |
|
(30.12.2010 14:32:21) Recept?
|
Luciga |
|
(30.12.2010 14:39:22) recept je ještě po mojí babi a je to na opravdu obr bábovku, já pro nás dělávám z 1/2 množství, letos jsem to dělala ze 2/3 neb se začal ve velkém cpát i mladší syn
150g másla, 1 žloutek, 250g cukru - to vše utřít do pěny, přidat 350g polohr. mouky, prdopeč, 1/4l mléka, 100g kokosu, 2 lžíce kakaa, nakonec do hmoty vmíchat sníh z 8mi (i více) bílků
jestli vyzkoušíte, tak ať chutná stejně jak nám
|
vlasacka |
|
(22.6.2014 21:01:05) Jo tak pod to se musím podepsat ;-), dnes jsem pekla dle receptu, jen jsem to nalila na plech a posypala třešněma a jahodama..! Famózní!!
|
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(30.12.2010 14:32:37) přidávám je do plívky jako zavářku a nebo do těsta na palačinky - omelety. nejvíc ale u nás frčej pusinky, ale píšeš, že těch máte dost
|
|
elko |
|
(30.12.2010 14:37:21) Udělej z nich míchaná vajíčka,při pečení buchty nahrad místo celého vajíčka pár bílku,jinak nevím
|
|
Limai |
|
(30.12.2010 14:37:26) Třeba na laskonky.Výborné jsou také mandlové lupínky,dělala jsem je teď o vánocích,recept vygoogloješ.
|
Horama |
|
(30.12.2010 14:43:42) Laskonky nejsou špatný nápad.
|
Ivucha + 2 |
|
(30.12.2010 14:48:07) Výborné jsou t ymnadlové lupínky, nejsou ani moc sladké - akorát u nás problém že nemáme el. nůž a normálním mi to prostě na slaboučko nakrájet nešlo Nemá někdo tip jak krájet ns slaboučko prosím? Taky máme doma ještě dooost bílků totiž...
|
kami | •
|
(30.12.2010 14:58:27) nechala jsem do druhého dne ztuhnout a pak jsem řezala pomalu keramickým nožem a OK
|
Ivucha + 2 |
|
(30.12.2010 15:09:31) Kami díky za tip - zkusím, keram. nůž mi přinesl ježíšek...
Já právě řezala hned po vyndání když to bylo takové vláčné a šlo to veeeeelmi blbě a fakt je to tlustý :-(. Tak dneska udělám druhý pokus a zítra nakrájím a dám vědět
|
|
|
Limai |
|
(30.12.2010 15:15:33) Mandlové lupínky mě uchvátily především tím že jsou velmi rychlé a nejsou vůbec pracné.A je to fakt mňamka.Taky se mi líbí že nejsou moc sladké.A docela určitě se dají udělat i jako slané,a dát do nich třeba arašídy.
|
|
|
Limai |
|
(30.12.2010 15:12:24) Mám tady recept na laskonky přímo tak jak je dělají cukráři,což znamená že jsou stejné jako kupované.Nedávno jsem slíbila Binturong nebo někomu že jí hodím do diskuze recept na krém do laskonek,ale pak jsem ho vůbec nemohla najít,až dneska,tak ti ho můžu napsat jestli chceš.
|
Horama |
|
(30.12.2010 17:41:13) Napiš prosím.
|
|
|
|
|
Sengam |
|
(30.12.2010 15:14:42) Bílkový chlebíček
5 bílků 60 g ořechů mletých 80 g hl. mouky 140 g sukru 100 g kandovaného ovoce nebo 3 lžíce rozinek spařených vodou 30 g rozehřátého másla
Ušlehat sníh, zašlehat cukr, vmíchat máslo, prosátou mouku, mleté ořechy a rozinky.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě ( 180°C 25-30 minut)
|
Jane Doe |
|
(30.12.2010 16:04:49) tak tento recept fakt taky doporučuju, je to naprosto skvělé a jen z bílků, dělám ho vždycky po vánočním pečení
|
Jane Doe |
|
(30.12.2010 16:05:39) akorát mouku dávám hrubou..
|
malvínka |
|
(30.12.2010 19:30:57) Dělám bílkový chlebíček, sice je recept trošku jiný, ale bude to hodně podobné. Je to moc velká mňamka, dělala jsem na Vánoce a zmizel jako první ze všeho cukroví. A někde jsem četla o tokm zamražení bílků, tak mám i já asi 5 zamražených bílků , brzo bude další chlebíček :)
|
malvínka |
|
(30.12.2010 19:32:44) dávám ořechy mleté i sekané, rozinky v rumu i sušené švestky, madle, kandované ovoce a nastrouhanou čokoládu
|
|
|
|
|
Gora |
|
(30.12.2010 16:07:02) Pod bílkový chlebíček se podepisuju. Ten miluju, akorát teda já si dělám trochu jiný - bezlepkový.
|
|
|
Sova a dvě sůvata | •
|
(30.12.2010 15:29:08) Dělávám vaječinu s kukuřicí. Převařím ve slané vodě mraženou kukuřici, na pánev trochu másla nebo oleje, zcezenou kukuřici a pak zaliju rozšlehanými vajíčky - když je mnohem více bílků, vůbec to nevadí, protože kukuřice je žlutá . Kvůli chuti bych tam jeden dva žloutky na třeba osm bílků dala. Osolit, opepřit, klasika.
|
Mili+2 |
|
(30.12.2010 22:11:59) Ja s tim problem nemam, manzel klidne snida, obedva i veceri volske oko (tedy pokud se mu nezamlouvaji me fazolky, brokolice , spenat apod.), tak mu prihodim par bilku navic.
|
|
|
Horama |
|
(31.12.2010 9:56:33) Díky za všechny tipy.
|
|
|