30.12.2010 16:22:30 Puma
Re: Jak zpracovat přebytečné bílky?
Troubu necháme předehřát na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který jsme nakreslili kruh o průměru 23 cm. V míse s vysokým okrajem vyšleháme bílky do tuha elektrickým šlehačem. Zlehka vmícháme moučkový cukr a opět šleháme dokud se cukr v bílkové pěně nerozpustí a nevznikne bezé. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, ocet (korpus díky němu zustane uvnitř krásně měkký zatímco na povrchu se vytvoří křupavá krustička), sůl, kukuřičný škrob a vše opatrně zamícháme.
Vzniklou hmotu naneseme špachtlí na vyznačený kruh, tak aby okraje dortového korpusu byly výše než jeho střed. Okraje a povrch dortu zlehka uhladíme.
Plech s korpusem dáme do trouby a pečeme deset minut. Povrch těsta se rychle zatáhne a vytvoří kůrku. Poté snížíme výkon trouby na 120°C a pečeme ještě zhruba hodinu. Upečený základ na dort vyndáme a necháme vychladnout.
Před servírováním vršek dortu ozdobíme šlehačkou, přidáme pokrájené jahody, banány a posypeme semínky z maracuji. Pokud nemáme v oblibě banány, můžeme dort ozdobit plátky kiwi.
Přísady na základ: 8 bílků, 1 a třičtvrtě hrnu moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky hnědého octa, 2 špetky soli, 2 lžičky kukuřičného škrobu
na náplň: jeden a čtvrt hrnku čerstvé šlehačky, hrst jahod (můžeme použít i celé maliny) nakrájených na půlky, 2 banány, třetinka plodu maracuji
...tento jsem našla přes google
Odpovědět