| draky+dráčata | 
 |
(25.5.2011 7:54:49) Prosím o radu. Slaví se u nás několikrát ročně a přijde mi, že máme pořád to samé. Nějakou buchtu, dort a pak slané - chlebíčky s vajíčkovou pomazánkou, česnekovou, se salátem, šneky z listového těsta... A tak nějak pořád dokola. Co chystáte na oslavy vy? Jaké jiné pomazánky, nějaké jiné nápady, aby to nebylo pořád dokola? Díky za tipy a prosím, i s recepty. Děkuju
|
| .. |
 |
(25.5.2011 8:04:13) ahoj... třeba nalož maso a pak ho opečte na rozpálebých kamenech z ohně...k tomu zelenina a pečivo, kombinací nespočet... pokud nevlastníš ohniště, tak maso zprudka opeč z obou stran, naskládej do pekáče a do trouby
|
|
| Hadi a spol | 
 |
(25.5.2011 8:06:42) Ovocným salátem nic nezkazíš
|
|
| FialoFka | 
 |
(25.5.2011 8:12:12) Minikarbanátky - masové, sýrové, z krabích tyčinek.
Miniřízečky - vepřové, kuřecí.
Mini obalovaný sýry.
Sýry napíchané jako špízky s hroznovým vínem.
Sýry napůl namočené do koření.
Pomazánka z krabích tyčinek + na ozdobu rajčátko, cibule a matjes.
Slané záviny - slanina x hrušky x niva, uzený losos x špenát, pesto x rajčata x olivy, šunka x sýr x vejce x paprika
|
|
| Ocicko |
 |
(25.5.2011 8:24:26) grilujem..... do toho dort - chlebicky "slane i sladke"
|
|
| boba | •
 |
(25.5.2011 8:24:47) Párty rajčátka - koupíš ty malý cherry rajčata (nemusí být přezrálý), nakrájíš česnek na tenoučké plátky (hodně česneku - já dávám 4 stroužky na 1 vaničku rajčátek), dáš do pekáče, krapet osolíš, potymiánuješ a pokapeš olivovým olejem tak, aby rajčátka omočená tím olejem. Pak to dáš péct, dokud rajčátka nebudou svraštělá a začnou jemně praskat. Dáš do misky a necháš vychladit. Výborný, dělávám to na oslavy ve velkém.
Pórková pomazánka - pórek nadrobno (né tu zelenou část, pak to zhořkne) smícháš s tatarkou nebo majolkou, pepř, trošku soli.
Nebo dělám, že talíř pokladu plátky lososa, ozdobím to vajíčkama natvrdo, nějak hezky nakrájenou paprikou, jarní cibulkou a celý se to posype parmazámem. K tomu se jí bílé bagetky na plátky.
Pizza štrůdl z listovýho těsta (kečup, šunka, sýr, orestovaný žampióny, paprika, sůl, pepř, oregáno; zamotat a potřít vajíčkem a do trouby; dá se to i studený jíst).
|
| FialoFka | 
 |
(25.5.2011 8:47:40) Ty párty rajčátky zní skvěle!
|
| boba | •
 |
(25.5.2011 10:03:58) Ty rajčátka jsou fakt super, není to můj nápad, ale kdysi jsem si ten nápad vygůglila, když jsem chystala oslavu a nechtěla jsem dělat furt to samý, od tý doby je všichni milujou a dělám to i jako přílohu k masu grilovanýmu třeba (normálně na véču nebo oběd, ani nemusí být párty).
|
|
|
| Racek | 
 |
(25.5.2011 9:47:44) My delame pizzo-sneky z normalniho kynuteho testa na pizzu, je to hit mezi detmi i dospelymi. Chutna teple i studene, a na rozdil od klasicke pizzy z toho nic nepada
|
|
|
| janna001 | 
 |
(25.5.2011 8:36:00) Nakrájím zeleninu (mrkev, okurku) na dlouhé úzké hranolky, tak 0,5 x 0,5 cm a udělám do mističek dipy, do kterých to máčíme. Dělám česnekový, nivový a takový ala budapešť. Míchám bílý jogurt a tvaroh, nebo kysanou smetanu a ochutím to třeba tou nastrouhanou nivou a atd.
|
|
| Inka | •
 |
(25.5.2011 8:43:11) Tak třeba poháry, pudingový, zmrzlinový, ovocný nebo alá tiramisu. Někdy to dělám místo dortu, obzvlášť v létě.
|
|
| Amálka, 2+2 | 
 |
(25.5.2011 8:52:03) u nás mají velký úspěch rarášky
kuřecí prsa nakrájíš na malé kostky a připravíš marinádu
asi 1,5 dcl piva vejce, solamyl, trocha mouky, česnek, lžíce hořčice, sůl, dvě lžíce sojovky --- událá se z toho těstíčko a do toho aspoň na hodinku dáš to pokrájené maso a do lednice nebo do chladu. Pak se to smaží. Bacha je to hrooooooozně žravé.    
|
|
| Jordana | 
 |
(25.5.2011 9:12:43) udělat můžeš třeba minipizzy,saláty-já dělám studený kuskus, ovoce na mísách,sýrové pečivo peču,jednou jsme měli raky, jindy zase smažené houbičky atd....Nabídnou cokoliv-co jí hosté.... Sladké neřeším-buď je dort nebo koláč.
|
|
| angrešt |
 |
(25.5.2011 9:43:15) To záleží na charakteru oslavy.
Nechci, aby se mi hosté ztláskali nesourodými pochutinami a bylo jim pak blbě. Takže vždy určíme nějakou "nosnou nit". Obvykle dodržuju zhruba "chody" jídla, byť to samozřejmě přizpůsobím bufetovému způsobu servírování.
Tj. držím se toho, že polévka je grunt a hlavně pod alkohol je dobré začínat něčím teplým do žaludku. Pak dělám malé slané mlsoty (ekvivalenty aperitivu a předkrmů), teplý bufet - ekvivalent hlavního jídla, salát, a pak různé dezerty. U všech jídel se držím toho, aby se dalo maximum připravit předem a také toho, aby to pak bylo snadno dělitelné a nabíratelné. Pak postupně na stůl dávám menší množství dobrot, zhruba dodržuju pořadí "chodů", tj. sladké nedávám hned, ale nejprve dám drobnosti k aperitivu a polévku... Na stůl nachystáme vždy předem velké množství servírovacího nádobí (misky, menší talířky, spousty ubrousků atd.) a hosté se obsluhují sami. Stůl stavíme podél stěny a nikdy k němu nedáváme židle, protože pak si žrouti dřepnou na židle u stolu a ti méně průbojní se k jídlu nedostanou  Sezení pro hosty připravujeme vždy v jiné části místnosti, do takových "hnízd" po několika židlích, s nějakou odkládací ploškou.
Např. když manžel vyhrál sud piva, tak byla jasná pivní party a připravili jsme samá jídla sednoucí k pivu - tj. uvařila jsem veliký hrnec dršťkové, naložila hermelíny, naložila utopence, upekla drobné sýrové pečivo, připravila jednohubky s pikantními pomazánkami (finskou, syrečkovou, česnekovou)... Pivo se špatně snáší s mlékem (manžel říká, že "kráva sládka unese, ale sládek krávu ne" - tj. mléko před pivem jde, ale zapít pivo mlékem je samos.r), takže jsem nedělala dezerty smetanové, zato pivo docela sedne k čokoládě, tak jsem připravila čokoládové dezerty - třeba na malé kostky krájené brownies, jablkovočokoládový dort (v podobě řezů, aby se to dalo krájet na malé kusy), koláč s čokoládovou ganaché...
Jindy jsme třeba pořádali party v mexickém kulinárním duchu. Tj. jako aperitiv a předkrm tortilové chipsy namáčené do různých sals, jako polévku sopa de fideos, jako teplý bufet potom tortily, kdy jsem předem nachystala různé náplně (pečené fazole, krájenou zeleninu, strouhaný sýr, kysanou smetanu, různé salsy), mimoto jsem si předem naložila maso zhruba ve stylu fajitas a pak průběžně nahřívala tortily a opékala dávky masa a hosté si chodili plnit a balit své tortily... Okolo jsme připravili saláty, vařené kukuřice...Jako dezert jsme dali především ovoce, zejména ananas a mango.
Jindy jsme dělali třeba oslavu ve francouzském duchu, tj. k aperitivu drobné slané pečivo - minikremrolky a minikošíčky plněné slanými náplněni. Polévku krémovou dýňovou, teplý chod boeuf bourguignon (opět se velmi snadno nabírá do mističek), k tomu domácí bagety, mimoto salát typu mesclun, jako dezert šarlotu...
Jen ještě taková všeobecná salátová rada na delší oslavy - protože zálivka osmotickým působením ze zeleniny vytáhne vodu, pro saláty na party to řešíme obvykle tak, že nachystáme jednotlivé nakrájeneé druhyx zelenin do mis a zvlášť připravíme misky s různými zálivkami, popř. posypy (jako jsou olivy, balkánský sýr..zkrátka to, co je slané a tahalo by vodu). Hosté si sami sestaví své saláty a mjí je vždy křehké.
|
| angrešt |
 |
(25.5.2011 10:26:09) Kdybys k něčemu chtěla recept, tak ho rozepíšu, ale už takhle mám zas hyperdlouhý příspěvek, se mi tam recepty nikdy nevejdou
|
| draky+dráčata | 
 |
(25.5.2011 14:44:22) teda, to jsou super oslavy u vás, na takovou bych klidně šla
|
|
|
|
| Persepolis | 
 |
(25.5.2011 10:15:55) My na oslavu koupíme celou kýtu, naložíme,napíchneme na gril a pak postupně okrajujeme. K tomu chleba, zeleninový salát a ještě k tomu dělám takovou majdu z majolky, jogurtu a česneku. Bohatě nakrmíš 10-12 lidí. A všichni jsou většinou max. spokojení. Když jsou na oslavě i děti, tak máme u grilu i přídavný rošt, kam hodíme kuřecí křidýlka a taky dělám ovocný salát, který děti milují. Ale chce to pořádný gril.
|
|
| Winky | •
 |
(25.5.2011 10:54:08) třeba jestli máš toustovač (takový ten co rozdělí chleba na trojůhelníčky) tak zapečené tousty jsou dobré - teplé i mírně vychladlé (lepší je dát do mísy alobal a mít to trochu zavřené).
Nakrájené sýry (hermelínové klínky, kostičky eidamu, plátky uzeného, kousky nivy či balkánu) s napichovátky
Jednohubky
Nakrájenou zeleninu na špalíčky (tj přibližně 5-8cm dlouhé úzké kousky) - mrkev, papriku, okurku... a k tomu dip (smíchaná 1 zakysanka a 1 měkký tvaroh vaničkový, osolit a okořenit bylinkami + trošku česneku, vychlazený).
Pak taky máme rádi tortilla chipsy a k tomu tu salsu-omáčku (mají mˇíň i víc pálivou)
Ze sladkého ráda dělám muffiny protože to je rovnou "nakouskované" nebo třeba i buchty
Ty šneky se šunkou, kečupem a sýrem z listového jsou taky oblíbené
Od masa mi chutná když jsou malé kousky (miniřízky) nebo studené řezy (třeba masové rolády - upečená, vychladlá, na plátky nakrájená).
|
|
| bono | 
 |
(25.5.2011 11:10:04) česnek v pivním těstíčku. tak 20 stroužků povaříš přesně 3minuty v osolené vodě, vyndáš a obalíš pivním těstem, na oleji smažíš. těsto:2vejce, 100ghladké mouky, sůl, na rozředění troch piva. Dělá se to docela snadno a rychle
|
|
| bono | 
 |
(25.5.2011 11:13:45) v zimě vede jitrnice, jelita na plátky a tlačenka na kousky, škvarky sypané solí. k tomu naložené papriky a okurky, škvarková pomazánka proložená kolečky cibule
|
|
| draky+dráčata | 
 |
(25.5.2011 14:41:16) Holky, díky za rady, z toho určitě něco vyberu!!!!!
|
|
|