| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Margarín ve školce

 Celkem 95 názorů.
 Arzachena + Max 08 + Mia 10 


Téma: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:41:56)
Dnes se me znama ptala, jestli vim, ze ve skolce mazou detem margarin, konkretne Ramu. Ze pro ni je to jed a zatim donesla kucharce maslo, at synovi maze zvlast maslo. Ja se priznam, ze margarin doma pouzivame, dokonce jsem cetla clanky, ze je pro deti vhodny. Ona chce udelat pro maminky navrh, aby se misto margarinu pouzivalo maslo, uz to pry i rozpocitala, ze by to melo byt jen o cca 2 - 3 Kc na dite mesicne vic. Rekla jsem ji, ze se k ni klidne pridam, ale uprimne mi to zas az tak zily netrha. Co vy a margarin ? A co mazou u vas ve skolce ? ~;)
 Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:44:08)
nás ve škole učili, že to jedocela sajrajt, původně vynelezeno na krmení drůbeže a ta po tom pochcípala~t~ rostlinný tuk jako takový je v pořádku, jen při tom procsu ztužování dochází k nepříliš lichotivým změnám
 Molly. 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:44:48)
Máslo se blbě maže, ale pokud by kamarádka kuchařce pomohla a těch 100 krajíců natřela máslem, tak bych do toho, být tebou, taky šla ~t~
Margarín mažu i doma, takže ve školce bych ho neměla důvod řešit. A v obou školkách, kde jsem pracovala, margarín existoval.

Mimochodem, nedívala se kamarádka na včerejší díl Simpsonů?
 Jaana2 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:46:24)
Molly když máslo vyndáš cca 10 min před mazáním a nakrájíš ho na plátky, tak ti za chvíli krácně změkne. Když ho mažu ráno do svačiny, tak ho krájím na tenoučké plátky a změklé je za minutku
 Molly. 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:48:43)
Jano, i tak, mazat bych ho pravidelně pro třeba 100 dětí nechtěla. Už doma s jednou, dvěma porcema sakruju...nejlépe se maže na rozpečené pečivo, kde po dotyku samo taje :-)
 kreditka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:03:44)
Takj vytáhni včas máslo z lednice a potom co máslo změkne rozdíl nepoznáš
 qwerty vyzivovy fanatik 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:48:16)
Molly a vis ze to neni tak davno, kdy margarin neexistoval a kucharky fakt ty chleby maslem mazaly? Treba kdyz ja jsem chodila do skolky. Ono totiz staci maslo nechat chvili pri pokojovy teplote a zmekne.:-)
 Molly. 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:50:42)
Qwerty a jak často děti máslo na svačinu měly? Obden? Anebo jednou měsíčně a ve zbytku pomazánky?
 qwerty vyzivovy fanatik 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:56:28)
Molly, je to vic jak tricet let, co jsem chodila do skolky: ale pamatuju si, ze takovy maslo utreny s medem na rohliku jsme meli kazdy pondeli dopoledne. A i ty pomazanky se delaly z masla, rama a podobne kapitalisticke vymozenosti tehdy neexistovaly.

 qwerty 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 18:09:14)
Doiva Baro, to byla samozrejme nadsazka, pravda, mela jsem to asi dat do uvozovek. Ale ze Rama se v Cechach objevila az po roce 89 to vis, ne? (to jenom pro souvislost)
 qwerty 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 18:09:54)
Diva Baro samozrejme...
 Jaana2 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:44:55)
Ve školkách nevím, pač už to nepotřebuji, ale k máslu jsem se pokorně vrátila a takové věci, jako je Rama bych už na chleba nedala . Máslo kupuju naš, české, hlídám si to, aby to nebyl nějaké "vyrobeno v EU" na to bacha.
 qwerty vyzivovy fanatik 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:46:23)
Muj otec byl vedec-chemik a margarin nam nesmel do domu, pouzival na chleba jenom maslo, pomazankovy maslo, lucinu atd.

Kdyz moje deti chodily do skolky, tak jim mazali na chleba margarin, ale vzhledem k tomu, ze to byla jenom kapka v mori hnusu, tak jsem neprotestovala. Vytocily me az piticka v krabickach s umelym sladidlem, to jsem rekla, ze si nepreju, aby to moje deti pily.

Nicmene margarin doma nemame, nekupujem, nejime.
 sarmi 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:51:09)
mmch - co je vlastne pomazankove maslo?
 kreditka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:02:58)
Pomazánkové máslo vzniklo u nás za komunistů kdy bylo třeba upotřebit nadbytky mléka a zbytky mléčných produktů přebývaly aspoň tak to vysvětlovali asi před rokem v pořadu Retro - s margaríínem nemá pomazánkové máslo nic společného
 sarmi 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:32:59)
to je mi jasne, ze v pomazankove a rama je rozdil. ale i tak dik!~t~
 kreditka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:43:15)
No jo tak to já nevěděla, nedávno jsem to musela vysvětlovat švagrovce, která si myslela že margarín je z v epřového sádla a mléka ~8~
 sarmi 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 17:01:07)
a proto je tak pekne zlutoucky, ze? ~t~~t~~t~
 kreditka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 17:11:26)
Co čekat od ženský která ti řekne že Jupík je zdravý neb je plný vitamínů ~t~
 sarmi 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 17:34:55)
~8~
 boží žena 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:07:51)
vůbec nevim, ale byla jsem jednou v jednom kolektivu, kde panovala uplná fobie z pomazánkového másla, nějak mi to vysvětlovaly, ale kde k tomu přišly už nevim
mam ho ráda s česnekem a sýrem ~w~
 Ajlina 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:14:25)
pomazánkové máslo - smetana ale Rama jsou rostlinné tuky
 angrešt 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 18:35:24)
Pomazánkové máslo je zakysaný smetanový sýr, dalo by se říci. Něco jako mascarpone, je to příbuzné. Tedy dobré pom. máslo. V mizerných je navíc škrob, na to pozor.
Pomazánkové máslo obecně je kvalitní výrobek.

A poro Cimbur k margarínu:
Já sama se margarínům vyhybám - v přírodě jsou organické látky tvořeny různými enzymatickými procesy, což umožňuje tvorbu jen určitých izomerů. A pozemský život jaksi volí cis-izomery mastných kyselin.
Při chemické syntéze vzniká vždy směs izomerů.
Při ztužování tuků (což není v pravém slova smyslu syntéza, ale hydrogenace) vzniká též směs izomerů. Takže i trans-izomery. A ty jsou pro náš organismus škodlivé, zvyšují rizika cévních onemocnění.

Některé firmy dodatečně trans-izomery z margarínu odstraňují - to je ale velmi nákladné, takže pak margarín stojí opravdu hodně - svého času existovala taková Flora - stála asi 80Kč. Nevím, jeslti ji ještě dělají, nesleduju to.

A zcela zvlášť k problematice cholesterolu - jak sama víš, cholesterol má v těle řadu funkcí. Jednou z nich je taky funkce, jak bych to řekla, antioxidační, ochranná (podobně jako bilirubin). A existují výzkumy, které dávají do souvislosti zvyšování hladin cholesterolu (nepočítám v to familiární hypercholesterolémie, to je specifická a ne zas tak velká skupina) v populaci s enormní zátěží těžkými kovy, zejména v těhotenství. Proto jsem si já sama nenechala v těhotenství spravit plombu, ale počkala jsme až po porodu - rtuť se z amalgamu v zubu vpodstatě neuvolňuje, ale hodně se jí do těla dostane, když se do plomby šťourá.
Tímhle výzkumem se zabývá mimo jiné i jistá skupina v ČR, ale teď mi to prostě vypadlo a nemůůůžu si vzpomenout na jméno nikoho z nich, holt neurony odtékají do mateřského mléka~:-D Třeba mi to secvakne za chvíli.
 Girili 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 22:28:57)
Ja jsem tedy na nasem trhu neobjevila to nemizerne maslo, ve kterem by skrob nebyl. Je uplne v kazdem. :-(
 qwerty 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 23:24:54)
U tech slusnych pomazankovych masel je tam skrobu jedno procento (asize aby to lip drzelo pohromade), to i ja vyzivovy fanatik preziju:-) Spravny slozeni pomazankovyho masla by melo byt 94% smetany, 4,5% odtucnenyho mlika, 1% bramborovyho skrobu, sul 0,5%, nebo jeste jinak, na 100 g pom. masla je potreba 94 g smetany, 4,5 g mleka, 1 g skrobu, 0,5 g soli.
 Girili 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 23:40:49)
Aha, tak to jsem v tom pripade neobjevila pomaslo, kde by byla psana procenta. Samozrejme 1% taky preziju, ostatne preziju i to, kde ta procenta napsana nejsou. ;-) Vzdycky jsem proste jen videla psany skrob bez blizsiho urceni mnozstvi. I na mem oblibenem chocenskem.
 qwerty 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(6.10.2011 10:25:05)
Girili, pomazankovy maslo je cesky vynalez z roku 1982, ktery ma presne definovany slozeni tak, jak jsem ti ho popsala. Teoreticky by v nem (az na prichuti - sunka, kren, cesnek, bylinky atd.) nic jinyho nemelo byt.

Ale sediva je teorie a zelenej strom zivota a jeste zelenejsi dodrzovani norem a povinnost jejich dodrzovani v CR. Spekacek uz si to vyboxoval, pomazankovy maslo se obavam ne, proto ho porad muzou diskonty nabizet ve svych znackach pod nazv"em pomazankove maslo" treba s rostlinnym tukem (kterej tam nema co delat) nebo s obsahem skrobu mnohonasobne vyssim.

Ale kdyz to slozeni budes podrobne cist, tak slozky musej bejt serazeny podle procenta zastoupeni, tj. melo by byt urcite poradi: smetana, mleko, prisada (kren, sunka atd - tech byva kolem 3%)), a pak ten skrob, ktery by mel byt bramborovy, nakonec sul.
A taky porovnavat vyzivovy hodnoty (obsah tuku, skrobu... to uz dneska snad pisou vsichni). Tak ta lepsi PomMasla najdes. Zrovna to chocensky bych rekla je jedno z lepsich.
 Mysterious 


Re: Margarín ve školce 

(6.10.2011 5:02:05)
Nevíte někdo, jak je to se škodlivostí ztužených tuků typu Omega, Iva, Ceres Soft?
 angrešt 


Re: Margarín ve školce 

(6.10.2011 9:15:04)
Mysterious, to jsou tuky na smažení.
U smažení je rozhodně menší "zlo" to, že se tam vyskytují nějaké trans-mastné kyseliny, než kdyby se smažilo na oleji (resp. nenasycených mastných kyselinách) a štěpením násobných vazeb s následným vznikem všelikých sloučenin typu akroleinu vznikaly těžké karcinogeny.
Tj. smažení na ztužených tucích (na to určených) je vhodné, jejich výhody v tomhle případě dalece převýší nevýhody.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(24.1.2012 12:27:50)
Takže je zdravější smažit třeba na ceresu než na slunečnicovým oleji?
 Ajlina 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:10:34)
Muj otec byl vedec - zemědělský odborník, Rama a podobné nám nesměly do domu. :o)
 Bouřka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:47:47)
To mi nesmí do kuchyně.
 Želvička78 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:48:29)
Margarín nekupuju:-©
Tchyně je po operaci srdce a kupuje jen margaríny, ne máslo, s tím, že pro sebe dělá to nejlepší. ~8~
 sarmi 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:49:50)
doma pouzivam vyhradne maslo, margarin nam chutna jako roztiratelny plast.
ale ve skolce jsem po tom nepatrala, pri mnozstvi kolik tam toho kluci sni, nemam obavu o jejich zdravi ~;).
vic by mi vadily uzeniny, presolene, glutamaty, sladke 5x do tydne apod. - ale nemusi, protoze se u nas vari celkem rozumne.
 Miilu 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:49:52)
margarín nepoužívám, pokud vím, ve školce ho taky neměli....připadá mi, že po něm mám v puse jakýsi povlak či co....:-©
 boží žena 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:51:31)
používám nevadí mi a ve školce bych neprotestovala

muž má radši máslo, tam je nevýhoda, že než se to trošku roztaví, tak je poledne(používám jen ke snídani)
 kreditka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 15:56:37)
Ve školce mažou dětem máslo a já jsem ráda, hnusy jako Rama a Flora nepoužívám. Jednou jsem pro zajímavost jeden takovej hnus koupila - nikomu to nechutnalo - bylo to několik měsíců v lednici načnuté! a neobjevila se na tom ani plíseň nic, tak jsme to dali ven - bylo léto a taky se s tím nic nestalo což už mluví za vše, máslo alespoň žlukne
 janna001 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:05:23)
Co mažou ve školce, to nevím, ale doma ho používám zcela minimálně. Souhlasím, že je to chemický sajrajt.
 Alena 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:13:28)
Proti margarinu bych taky protestovala. Nicmene to nebude nedostatkem financi, u nas se plati standardni částka 600/mesic a kupují se kvalitni veci, mleko na piti v biokvalite, dobre maso (nemaji ho kazdy den tak 2-3 do tydne, ale je kvalitni - treba kralik apod), margarin by u rodicu neprosel. Je to o ochote hospodarky a kucharek a tlaku rodicu.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:24:51)
Taky jsem se vrátila k máslu, margarín jsem jídávala, ale přestal mi chutnat. Používám akorát Alfu Optimu na pečení.
Ve školce jsem jídelníček zase až tak neřešila, je tam jen chvilkama, a jinak mám dojem, že vaří zdravěji než já, moji chlapi mají rádi českou klasiku, takže nějaký margarín fakt neřeším.
 zerat 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:33:23)
Vůbec nevím a ani to neřeším. Doma totiž používáme Floru ~:-D
 zerat 


Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 16:36:32)
http://www.flora.cz/zdravy-zivotni-styl/tuky-ve-strave/myty-o-rostlinnych-tucich/myty-o-vyrobe-a-slozeni-tuku.html

Preferuji konzumaci másla, protože je přírodní, zatímco margaríny jsou umělé. Máslo je pro zdravé, margarín pro nemocné.

Naprostý omyl. Obě potraviny se vyrábějí z přírodních zdrojů - margaríny z rostlinných olejů, máslo z mléka. Z nutričního hlediska vždy rozhoduje složení daného výrobku. Zatímco mléčný tuk má vždy obdobné složení, které lze v omezené míře ovlivnit skladbou krmení skotu, složení margarínů má relativně větší variabilitu danou širokým výběrem surovin omezeným pouze požadovanými vlastnostmi finálního produktu.

I když jsme zcela zdraví, měli bychom dávat přednost margarínům, které obsahují nenasycené mastné kyseliny prospěšné pro náš organizmus. Oproti nim v tucích živočišných převažují nasycené mastné kyseliny, které vedou při nadměrné konzumaci ke zvyšování hladiny cholesterolu. Přesto nám statistiky ukazují, že konzumace nasycených tuků je dnes zhruba dvojnásobná než jsou doporučované hodnoty. Proto je v dnešní době prvořadým cílem omezit konzumaci výrobků, kde jsou nasycené mastné kyseliny v převaze, tj. hlavně živočišných tuků, ať se jedná o skryté tuky (tučné maso, tučné mléčné výrobky) nebo tuky viditelné (máslo, sádlo), na 7 - 10 % celkového energetického příjmu. Pokud běžný konzument není vyznavačem některých alternativních stravovacích zvyklostí (vegetariánství či veganství), bývá přitom tato hladina v řadě případů již plně pokryta příjmem skrytých tuků obsažených v mase, mléčných výrobcích a uzeninách, a to i při dodržování zásad pestré a vyvážené stravy. Další konzumace živočišných tuků - viditelných - není proto žádoucí.

Více nejen o složení a výrobě rostlinných tuků se dozvíte na www.zdravykorinek.cz.
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 16:44:26)
No tak raději si vypiju sklenici mlíka než sklenici rostlinného oleje ~t~
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 16:51:12)
Ty máslo piješ? ~e~:-©
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:15:54)
Musim rict, ze by me velmi prekvapilo, kdyby vyrobce Flory na svych internetovych strankach psal, ze vyrabi a prodava hnusarnu a ze maslo je lepsi.:-):-):-)

Az mi nekdo ukaze, jak ze sklenicky rostlineho oleje dokaze pouhou mechanickou energii (maslo se mechanicky stlouka ze smetany) bez pouziti jakykoliv pridavne chemicke latky (byt by ta latka slouzila jenom k cisteni puvodniho oleje nebo jeho rozdeleni na casti a ve vyslednem produktu se neobjevila) vyrobit ztuzeny tuk, pak ho mozna i pozru:-) - ten tuk, ne vyrobce:-))

Ano, rostlinny olej je prirodni zdroj vyrabeny lisovanim (mechanika) z rostlinnych semen/plodu.
Ano, maslo je prirodni zdroj vytvareny v prsou kravy.

Ano, oboji jsou to prirodni zdroje.
Vysledkem jejich ztuzovani je v jednom pripade prirodni produkt (maslo), v druhem chemicka sracka (margarin).
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:18:13)
~R^~R^
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:20:17)
Qwerty, ale když jsem v rychlosti prolítla tu diplomovou práci, co tu někdo dával odkaz, tak tam psali v podstatě totéž, co výrobce Flory - teda aspoň tak jsem to já nechemik pochopila ~d~ Aspoň teda o té úpravě, aby zůstal margarín tekutý, ztužených tucích...
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:31:27)
Zerat a diplomovych praci, kde byly neuveritelny nesmysly jsem videla jeste vic:-)
Obcas je dobre se v zivote misto na "kapacity v oboru" spolehnout na svuj selsky rozum:-)

Porad bych chtela videt, jak z ty sklenicky oleje vznikne hrouda margarinu jenom pomoci mechaniky.
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:35:02)
Querty, stravuj se jak chceš. ~:-D Já zase vidím i na vegetriánech, že přežívají bez rakovin a většinou i když zemřou na srdce tak je to genetická zátěž (v okolí sebe mám vegetariánů spousty různých věkových skupin). Prostě já v margarínech problém nemám. Máslo používám tam, kde ho nedokážu nahradit rýžovým olejem Surimi a margarín tam, kde nejde nahradit třeba extra virginem. Máme spotřebu margarínů tak malou, že prostě nějakou jedovatost absolutně neřeším ~;)
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:43:28)
Zerat, ja jsem v podstate vegetarian. Potraviny z mrtvych zvirat jim tak jednou mesicne, vyjma ryb, ty jim kazdej tejden. Margariny nejim. A zdrava jsem jak ripa.
 Elíláma 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 18:49:22)
qverty: tak to jsi tu diplomku nečetla, tam píše, co se s oleji při ztužování dělá.

Lisováním a extrakcí však vznikají nepříjemné organoleptické vlastnosti, které vznikají
před odstraněním netukové sloţky surového oleje. Proto se dále rafinují (čistí), aby byly pro
spotřebitele přijatelnější (53).
Rafinace zahrnuje:
mechanické předčištění,
odslizení (hydrataci),
odkyselení (neutralizaci),
bělení,
deodoraci.
Během mechanického předčištění se odstraňují látky s vyšší hustotou (bílkoviny,
produkty oxidace mastných kyselin, slizy, mechanické nečistoty, voda aj.) usazováním
v zásobních tancích. Kromě usazování se vyuţívá i filtrace či odstřeďování.
Následujícím odslizením (hydratací) se vysráţí ve formě vloček rozpustné fosfolipidy,
bílkoviny a slizotvorné látky působením vodní páry či horké vody. Vločky se usadí a olej se
odpustí. Tímto procesem dochází zároveň i k čeření oleje. Potom se odkyselením
(neutralizací) odstraní volné mastné kyseliny přidáním roztoku hydroxidu nebo uhličitanu
sodného (tzv. alkalická rafinace).
Bělením, prováděným bělicí hlinkou nebo jiným adsorbentem, se odstraní barviva
(karotenoidy, chlorofyl) a zbytky mýdel vzniklých při odkyselení.
Během poslední fáze, deodorace, jsou odstraněny pomocí destilace s vodní parou za
sníţeného tlaku těkavé látky (aldehydy, ketony, uhlovodíky). Olej tak získává neutrální chuť.
Z tzv. deodoračního kondenzátu se potom získávají tokoferoly a steroly.
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 19:20:38)
Eliii a jak doma tohle udelas ze sklenice oleje? Ja chci jidlo, ne neco co proslo belenim hlinkou.

Maslo udelas tak, ze das do slehace smetanu, nic jinyho, a slehas a slehas a slehas a zacumis se do blba a najednou misto slehacky mas maslo a podmasli. A je to mnam.
A nemusis to belit hlinkou a neutralizovat hydroxidem sodnym, coz jsou takovy ty bily pecicky, ktery kdyz jsi si na chemickejch praktikach dala do dlane, a chvili drzela, tak ti ruku pekne poleptaly:-) Driv se hydroxidu sodnemu rikalo louh a myly se s nim podlahy v kravinech:-) Ja radsi nelouhovany maslo.
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 19:23:05)
Elii, ja se hlavne ptala na to, jak udelas ze sklenicky oleje margarin jenom za pomoci ciste fyziukalniho, mechanickeho pusobeni - jako vznika stloukanim maslo.
Ze margarin udelas jako chemickou kejdu za pomoci anorganicke chemie jsem vedela:-)
 Elíláma 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 19:25:33)
qverty: tak to asi blbě ~t~ Možná by to zvládl pan Plamínek energií šambala nebo kýho výra? ~t~
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 20:43:19)
~8~~8~~8~ Zlatý zlučený máslo a vyškvařený sádlo ~8~
 sarmi 


:-D 

(5.10.2011 20:26:07)
prsa kravy ~t~~t~~t~
qwerty, tem prsum se u kravy rika vemeno ~;)
 qwerty 
  • 

Re: :-D 

(5.10.2011 21:12:42)
A to ja vim, ze se tomu rika vemeno a bradavkam struky, ale furt to jsou proste prsy v jejich puvodne funkcni podobe, obsahujici mlecnou zlazu, a ne treba hyzde nebo loket:-)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A9%C4%8Dn%C3%A1_%C5%BEl%C3%A1za -
na konci clanku jsou moc hezky fotky kojicich se mimin ruznych savcich druhu. a vsechna u toho vypadaji stejne:-)
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:17:49)
Zerat nepiju, ale máslo je z mléka, margarín z rostlinného oleje. Tudíž když vezmu výchozí surovinu raději si dám sklenici mléka než oleje ač mléko rozhodně nemusím, natož abych si dala rostlinný olej smíchaný s různou chemií... já na zdravou výživu až tak nevěřím oba moji prarodiče vyrostly na sádle, másle, podmáslí, medu a zabíjačkách tedy na surovinách ne zdravých...a je jim přes 80 let...
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:29:25)
Danielo, naprosty souhlas!
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:45:13)
Danielo, ja rohliky nerada, radsi pravej klasickej kvaskovej zitnej chleba s krupavou kurkou. A ano, kdyz uz mam puzeni si na nej blemcnout neco mastnyho, tak maslo.
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(24.1.2012 12:37:26)
Pokud vím, tak celozrnnej rohlík není o nic dietnější, méně tučnější než bílej. Rozdíl je v tom, že má příznivější glykemickej index, či jak se to jmenuje, prostě zasytí to na dýl. Čili můžu klidně jíst bílý rohlíky, pokud dokážu odolat puzení jíst je častěji než tmavý.
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:32:25)
Danielo pravda je že ten kdo sedí v práci celý den na zadku v kanclu tak tolik energie nepotřebuje, ale ten kdo fyzicky maká ve fabrice či někde v dole si klidně může více tuků dopřát (nic se nemá přehánět pravda)
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 16:53:17)
Kreditko, předloni dělala dr. vyšetření dceři na cholesterol. Vyšel jí nějaký hraniční, pak ho opakovala a říkala, že je v pohodě a říkala mi, že mám být naprosto v klidu, protože bych žasla jak vysoký cholesterol má spousta pětiletých dětí a rodiče to absolutně neřeší. Ono i v článku je psané, že pokud člověk jí normálně maso, tak nemá potřebu ještě doplňovat máslem... Navíc já nevím, jakou spotřebu máte másla na mazání, u nás je jedna Flora na měsíc pro čtyřčlenou rodinu ~;)
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 16:53:41)
čtyřčlennou ~f~
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:14:55)
zerat tak my máme přímo gigantickou spotřebu másla i masa (když nemáme masitý oběd tak to doplníme minimálně šunkou) nedávno mi dělaly krevní testy a doktor mě chválil jaké mám vzorové výsledky, ačkoliv narozdíl od dcery se v zelenině a ovoci rozhodně nepřetrhnu a Havlíček s Cajthamlovou by občas z mého jídelníčku zešedivěly
 Bouřka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:08:48)
Jsem se letmo koukla na ty informace o výrobě z uvedených stránek. Zajímavé čtení ~2~. Velmi rafinovaně podané. Bohužel ač na chemii poměrně blbá, díky svému oboru jsem jí musela jistou dávku absolvovat. Takže jim to moc nežeru.
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:17:57)
Bouřko, takže jsou hloupí i doktoři na Ikemu? Můj táta tam má velmi uznávaného dr. (transplantace srdce jsou jeho obor) bratrance a než můj táta zemřel, tak mému tátovi řekl, že máslo měl hodit už dávno do záchodu a kupovat Floru... místo ní. To stejné řekli i mně. Takže já zase až tak moc nežeru fakt, že máslo je to nejzdravější. Ano pro naprosto zdravé lidi ano, ale tam kde se vyskytují nemoci srdce... tak je lepší ten margarín ~;)
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:21:33)
A jak na tom každý kdo z nás s cholesterolem, jeho příp. vyvážeností... víme asi jen každý z nás jednotlivě. Každopádně jsem přesvědčená, že Florou dětem zdraví nekazím ~;)
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:26:44)
~a~ Ne to nevím ~8~
 Markéta a 5 lumpíků 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:30:46)
Danielo, souhlas! ~R^
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:29:01)
zerat, v historii bylo uz tolik veci, ktere doktori propagovali a ktere se nasledne ukazaly jako hovadina na entou...

kdyz nesmim jist maslo, tak ho nejim, rohlik jim suchej nebo s tvarohovou pomazankou (tvaroh se da lehce vyrobit nizkotucnej) a pouzivam jako tuky rostlinny oleje v jejich PRIROZENE PODOBE, tedy tekouci.

Ale tlaskat se margarinama kvuli cholesterolu je nesmysl.
 Bouřka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:34:03)
Zerat, jak znám doktory, tak ti posuzují spíš působení jednotlivých druhů tuků. Rostlinné tuky mohou být někdy určitě vhodnější, sama je upřednostňuju, ale ve formě kvalitních olejů. To, jakým způsobem ty rostlinné tuky dostaneš do podoby margarinu, je už většinou moc nebere. Než jíst margarín, to se radši másla vzdám. A vím o čem mluvím, mám na mléko alergii, byť zrovna máslo snáším poměrně dobře a občas si ho dopřeju. Ale mám za sebou i dlouhá období striktního dodržování. On domácí chlebík namáčený do kvalitního oleje - já moc ráda dýňový a olivový, je taky dobrota.
 zerat 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:36:32)
Ale v tomhle se shodujeme. My doma používáme jen extra virgin olivový a brzy mi dorazí dokonce přímo stáčený ne průmyslový a jinak vše peču, smažím... na rýžovém. Margarín tu mám jen na příležitostná jídla a nevidím v něm pražádný problém vzhledem k tomu jak málo ho sníme ~;)
 Bouřka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:43:29)
Já taky nemám problém ho sníst třeba někde na návštěvě, byť domů bych ho nekoupila. Ale řeč byla o mazání svačinek dětem ve školce. Takže pravidelný příjem.
 kreditka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:46:36)
Pravidelný příjem ~e~ Teda nevím co mají u vás děti ve školce ke svačinkám, ale u nás mají máslo max. 1 týdně jinak mají různé pomazánky, jáhlovou kaši apod.
 Bouřka 


Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:54:46)
Kreditko, pro mě je pravidelný příjem cokoliv, co jím častěji než řekněme jednou za měsíc ~;). Dítě mám teprv v břiše, ale kamarádky oplývají většinou již několika ratolestmi, takže školkovou stravu zhruba tuším. Někde nacpou ten margarím i do těch pomazánek.
 qwerty 
  • 

Re: Mýty o výrobě a složení margarínů 

(5.10.2011 17:46:17)
zerat, no to ho ale pak neni potreba jist vubec, ne?
 zerat 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:44:08)
A kamarádku bych poslala daleko. Než bude tvrdit něco o jedech, tak by měla mít v ruce něco, co to doloží ~;)
 Elíláma 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 16:34:56)
Lékařská fakulta
JSOU “MARGARÍNY” ZDRAVOTNÍM RIZIKEM?
Diplomová práce

http://is.muni.cz/th/89136/lf_m/Diplomova_prace-Margariny.pdf
 Markéta a 5 lumpíků 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 17:25:40)
Margaríny nejíme ani nepoužíváme na při pečení apod. Peču z másla nebo sádla, smažím na sádle, na chleba a pečivo mažeme oboje.
Ve školkách bych rozhodně také upřednostnila máslo, u nás v MŠ ho naštěstí nedávají.

Hledala jsem o tom hodně informací a nemám pocit, že by margaríny byly zdraví prospěšné - spíš naopak. Problém je v tom, že jednak se k nám nové poznatky dostávají velmi pomalu (a to nejen o margarínech, ale i jiných potravinách, které jsou přinejmenším pochybné) a také všemu nelze věřit - třeba informace, které jsou uvedeny na stránkách flora.cz - myslíte, že by tam o Floře psali, jak je nezdravá?!~t~

O celém problému uvažuju logicky - máslo umí lidstvo zpracovávat už stovky (ne-li tisíce) let, tudíž je jeho organizmus už na máslo zvyklý (také na sádlo samozřejmě) a jeho konzumace je léty prověřena. Ale rostlinné tuky se vyrábí cca od světové války, co vím... Moji důvěru tedy ještě nemá.. ~d~
A důležité také je, jakýkoliv tuk konzumovat s mírou - nic nepřehánět.
 Fous&fousek 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 17:49:52)
My jíme máslo, margaríny mi nechutnají. Zajímavé je, že když sem po revoluci přišla Rama, tak mi hrozně chutnala. Ale stejně, jako tu někdo psal - pokorně - jsme se vrátili k máslu.
Vařím a peču na rostlinných tucích, slunečnicový a olivový olej a Hera. U té Hery nevím nevím, ale celkem mi voní. Je ale fakt, že jsem onehdá dělala kynuté těsto z másla a byla to teda jiná káva...
 Epepe 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 18:52:45)
Margarín vůbec nejíme. Je to odpad. Používáme máslo.
 Staronová.luc 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 18:53:57)
Margarín nejíme, je to svinstvo. Ve školce ho bohužel dětem mažou ~d~
 Ivuljenka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 19:02:32)
ke kamarádce se přidej,děti si zaslouží kvalitní stravu a ne ztužený tuk doplněný o umělé vitamíny. Máslo je máslo!

Taky jsem kdysi četla nějakou diskusi o výrobě margarínů - že to ztužení tuku je chemický proces snad v nějakém vakuu a že už ten samotný proces není nejzdravější... Chemii nesnáším takže nechci se ohánět svými blbáboli ohledně procesu ztužení - nicméně mi to stačilo k tomu abych zakázala margaríny manželovi - ten totiž je línej namazat si chleba máslem a tak se dožadoval vždy Ramy a pod... Od té doby co si zvykl na máslo nemůže navoněnou Ramu ani cítit ~t~

Jen je škoda,že třeba tchýně se drží Ramy jak moucha bombonu a ne a ne jí vymluvit,že by své vnučce měla mazat chleba máslem a ne tím blivajzem. Naštěstí u ní nejí často tak to až tak neprožívám,ale nejsem z toho nadšená...
 Elíláma 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 19:12:58)
Ivuljenka: hehe, jo, naše tchyně vozí jakous Perlu z Polska, kýbl za pár kaček, mňamýýýý! ~t~~t~~t~
 kreditka 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 20:49:09)
Nic si z toho nedělej ta moje vozí "polské máslo" vonící a chutnající jak ten nejhorší tuk na pečení, ale hlavně že stojí 10 Kč!!!!!!!! :-©:-©:-©
 Žanika, Rony 03, Willy 05 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 19:32:42)
Možná někomu bude užitečné tohle. Omlouvám se, že je to tak dlouhé:-(
MARGARÍNY JSOU ZDRAVOTNÍ RIZIKO

Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.

Oč jde a jak to začalo..

Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.
Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.


A teď je to zajímavé…

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Tak co, chutná?

ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?

Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)

Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.

Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).

Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.

Snižují kvalitu mateřského mléka.

Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).

Snižují odezvu těla na inzulín.

Ale co je nejhorší ....

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA - aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy "umělých jedlých tuků", a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.
Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Nevěřte?

Zkuste tohle:

Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:

* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;

* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;

* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;

* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).

Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!

Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?

Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.

Poznámka lékaře nakonec

Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí "zdravě". Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.

Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)
Vliv margarínu na lidský organismus

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

 Elíláma 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 19:43:46)
"Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA - aby z něj byla 100% umělá hmota!!!"

Tenhle email je hoax.
 brumbambule 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 20:06:35)
Přsně tahle věta ve mě vyvolala silné pochyby o důveryhodnosti článku.~o~
 Markéta s párkem 
  • 

Re: Margarín ve školce 

(24.1.2012 12:45:52)
Ten argument, že se to nekazí a nic to nesežere, dokonce ani plíseň, zní velice věrohodně. Ale pokud vím, tak med se taky nezkazí, nezplesniví - protože je v něm moc něčeho (už nevím čeho) a je to 100% přírodní a zdravý produkt.
 Arzachena + Max 08 + Mia 10 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 20:46:54)
Dekuji vsem za reakce. Cely den jsem tu nebyla. My kupujem Floru, ale spotreba je u nas tez minimalni. Ke kamaradce se pridam. Jsme mala skolka, jen 25 deti, tak to mazani by nemusel byt az takovy problem. Pry i ucitelka rekla, ze nechape, proc vozi ty blafy. Problem je spis v tom, ze se jidlo dovazi z dalsi dediny, ze skolni jidelny, v tom bude asi hacek. No, za pokus nic nedame, ze ...
 Meta 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 22:46:09)
Margarín mi nesmí do baráku. Život je krátkej i bez něj ~;).
 Spadla z oblakov 


Re: Margarín ve školce 

(5.10.2011 23:27:12)
Nemám bohužiaľ čas čítať diskuziu, ale margaríny jednoznačne odsudzujem, a prispievala by som ochotne na to, aby v školkách používali klasické maslo. Celkove - rada by som si priplatila, ak by deťom lepšie varili (to by bol teda skor úplatok za ich ochotu, ptz si nemyslím, že by kvalitnejšie varenie vyžadovalo výrazne vačšie náklady..)
 Kaja222 


ani margarin ani maslo 

(6.10.2011 6:01:03)
na chleba nemazem ani margarin ani maslo, rovnou tam lipnu sunku nebo syr nebo marmeladu. A je vymalovano a nemusim resit skodlivost toho ci onoho. Do peceni pouzivam olivovy extravirgin nebo slunecnicovy olej.

jo, kez by to tak ve skolnich jidelnach vyresili taky, ale to tezko...
 Pawlla 


Re: Margarín ve školce 

(6.10.2011 6:26:02)
V životě jsem nelezla a nelezu kuchařkám do kuchyně ve školských zařízeních.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.