| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Kulturní rozdíly v namáčení čočky

 Celkem 52 názorů.
 Hr.ouda 


Téma: Kulturní rozdíly v namáčení čočky 

(10.12.2011 14:40:36)
Nějakým přehmatem se mi stalo, že jsem koupila od Vitany asi předvařenou čočku. Nemám s tím zkušenosti, koukám na návod, je tu česky a slovensky. Krok kda zní:
- Namočíme na 30 minut do studené vody
a ve slonevské variantě hned po tím
- Namočíme na 1 hodinu do studenej vody.

Se tu svíjím v nejistotě. Normálně se čočka máčí přes noc, takže bych ji nechala namočenou raději tu hodinu, ale nedopustím se tím národní zrady?

(jiank jsem si častěji všimla, že se české a slovenské návody občas liší, např. na barvě na vlasy také byla trochu jiná doba aplikace ve slovenském návodu a v českém, ted nevím, který z nich doporučoval o 5 minut méně, ale to jsem si říkala, že možná souvisí s nejakými rozdílnými zdravotnickými regulemi na používání takových chemikálií na tělo, ale u čočky mne rozumné vysvětlení nenapadá a nenapadá)
 samyce 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 14:44:42)
To víš,u nás ten čas hrozně letí.. :)
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 14:57:06)
Uvažovala jsem, jesli se tu hodinu nemám pokoušet na tu čočku hovořit slovenčinou, abych jí zmátla. těžko říct. Nebo jí raději předčítat Janko Kráľe, pokud má ten časový rozdíl hlubší národnostní kořeny?
 anemon 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 14:45:24)
To mi objasnilo můj poslední debakl s fazolema vařenýma dle mé slovenské kolegyně (její jsou delikatesa, moje byby zvlášní kaše plná slupek)
 Teri 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 14:45:49)
Čočku nikdy nenamáčím, obzvlášť předvařenou, hotová je hned.
Ale u návodů jsem se zasmála :-)))
 Hr.ouda 


dyž já nevím, co to vlastně mám  

(10.12.2011 14:50:34)
myslím, že to musel koupit syn nebo manžel, když měli na lístečku napsáno "čočka velkozrnná", nic od převařené tam napsáno není, to se jen dohaduju, je to v krabičce a na ní tento návod. Normálně mám čočku v pytlíku a návad ani nehledám:)
 Teri 
  • 

Re: dyž já nevím, co to vlastně mám  

(10.12.2011 14:54:20)
tak zbývá, než se rozhodnout, jestli budete mít oběd po česku nebo po slovensky:-)))))) Dobrou chuť.
 Hr.ouda 


podceňujete rizika!!! 

(10.12.2011 15:00:46)
To je právě to ,co mne děsí. Nerada bych stvořila neukotveného hybrida nejistého si svojí národní identitou. A POVAŽ! Co když to trefím po slovensku a dáme si k tomu tu maďarskou klobásu, co mám v lednici??? nechci videt ty následky ve střevech.
neberete můj problém vážně.
 houstička 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 14:56:18)
čočku nemáčím ani jiné luštěniny, ale s návodem jsi mě fakt dostala a teď mi to nedá a začnu číst návody na krabicích ☺
 Dáňula 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:04:29)
~:-D no nevim, mi doma stačí namočit čočku na 1, max.2 hodinky tu nepředvařenou a stačí to. Takže u předvařené by měla stačit ta půlhodinka. ~d~ Třeba nemají na slovensku tak mokrou vodu, tak se to tak rychle nenamočí. ~d~~j~
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:09:45)
Předvařenou čočku bych asi nenamáčela vůbec. Obyč čočku máčím do horký vody (nejsem schopná si vzpomenout a včas ji vyndat) tak deset minut a za chvíli je měkká. Přes noc se máčí hrách nebo fazole, čočka fakt ne.
Jinak k těm rozdílům, měla jsem nějaký bylinkový čaj, a Češi mohli 5 - 6 denně a Slováci jen 4. ~j~ ~t~
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:23:59)
Bylo to určitě Teekanne, taková ta bílá krabička, druh už si nepamatuju, buď průduškový nebo na menstruaci. Byl moc dobrej.
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:23:18)
já máčím všechno, ale práve taky všechno vetšinou od oka a pak zapomenu, i čočku různě dlouho, nekdy to dopadne líp., nekdy hůř, nekdy to ve vodě zapomenu, ale ted poprvé jsem si přečetla návod, mám dojem, že na normálním pytlíku ani návod není? Zaujaly mne ty rozdíly :)))))
Jinak já mám nejraději takovou tu malou červenou, ale je nehorázne drahá.
 Jedůfka / 99,00 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:35:03)
Já čočku nemáčím vůbec, předvařenou nekupuju. Možná jí pak vařím o 10 minut dýl, než kdyby byla předem namočená, ale jiný rozdíl v tom nevidím.
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:38:19)
dík za rady. já máčím všehno v domnení, že tak výrazně zkracuju dobu vaření a tedy šetřím plyn.
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:39:03)
To možná jo. ~:-D
 Šešule 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:40:35)
Já taky. Jinak, jsem čistokrevná východočeška:-)
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:40:50)
já nejsem nejaký sofictikovaný kuchař a při vaření taky asi podléhám řadě bludů, v tomto případě si třeba říkám, že co zmekně bez plynu máčením, to nemusím hned vařit. Ale třeba je to tak blbě.
 Hr.ouda 


asi vytvožení toho návodu předcházely rozsáhlé stomatologické studie  

(10.12.2011 15:53:02)
a výsledek je pro Italy al dente 7 minut, pro Čechy 14 a v zemích bývalého Sovetského svazu půl hodiny.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:29:54)
Já mám zas problém s kulturními rozdíly v pojídání čočky.
V práci to moravská sekce konzumuje ve složení: čočka + klobása/vejce + CHLEBA
Česká sekce konzumuje ve složení: čočka + klobása nebo vejce.

Obě skupiny na sebe vzájemně pohlížejí svrchu a vyjadřují pochybnosti o jídelní kultuře druhého tábora. Já se přikláním vlivem výchovy domácí i školního stravování k variantě moravské, jíst to bez chleba mi připadá trochu jako čuňárna. Česká sekce zase argumentuje, že čočka je již příloha, takže na co ten chleba.

Shoduje se vaše příslušnost k tomu kterému táboru s příslušností zemskou (Čechy / Morava+Slezsko)?
 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:35:51)
Čočka s chlebem? ~e~ ~t~ To mně Moraváci nenaučí, i vzhledem k tomu, že manželova rodina ji nejí. ~j~
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:38:55)
jsou lidi, co jedí čočku s houskovým knedlíkem.
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:48:17)
~t~~t~~t~
 Puma 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 18:18:09)
Neee~t~
 houstička 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:40:54)
Přidávám se k táboru "bez chleba" k příloze už nemám potřebu chlebíku☺

Můj muž je moravák a opravdu nedá třeba chalupářský guláš, kde už jsou součástí brambory, bez chleba, ale k čočce si chléb tedy nevezme, tak nevím s tou krajovostí☺
 Šešule 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:41:45)
Nechápala jsem, proč nám někdy v menze dávali k čočce chleba, a on import z Moravy~5~~:-D
 Jarka 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 16:41:44)
Tak co si tak pamatuji z knížek o stravování dětí, které jsem hltala s prvním dítětem, aby mělo zajištěný tip ťop vývoj včetně zdravé a energeticky vyvážené výživy, tak největší prasárna je jíst čočku s klobásou/vejcem, jelikož je to pak příliš mnoho bílkovin najednou a příliš to zatěžuje... teď nevím, jestli jenom trávicí systém nebo i ledviny ~t~ Měla by se jíst buď samotná nebo se zeleninou, co psali o chlebu si už nevybavuji. Ale ten asi povolený bude, protože se určitě patlali i nějaké luštěninové pomazánky... i když teď nevím, jestli se mi ty pomazánky zase nepletou s recepty z jiné knihy ~d~
 Hr.ouda 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 16:47:35)
....jestli jsou to Cimrmanovy boty. ~k~
 Jana Z. 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:33:13)
My jsme exoti, vynechavame klobasu i chleba ;))))
 MarMat (+2) 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:56:03)
čočka jedině bez chleba ~z~
 Yuki 00,03,07 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:56:47)
čočka s chlebem - Morava ~t~
 Girili 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 19:01:56)
Ja - cocka bez chleba - vychodni Cechy. Manzel - cocka s chlebem - severni Cechy.
Nas dlouhodoby manzelsky spor. ~t~
 Evelyn1968,2děti 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(11.12.2011 11:05:41)
Čočka s chlebem~e~? A co brambory, rýže, knedlíky, těstoviny..., taky s chlebem~e~?
 Šešule 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:39:56)
~t~ Multikulturní čočka.
Mně stačí máčet čočku půl dne.
 červík + V. 6/03 + L. 5/08 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 15:41:28)
předvařenou nenamáčím vůbec~3~
 Insula 


předvařená 

(10.12.2011 16:00:37)
Já kupuji předvařenou a ta se nenamáčí vůbec. ~t~
 Rina+2 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 16:12:13)
Ja jednou nasla rozdilne davkovani u Panadolu sirupu, slovensky deti snesou vic, akorat jsem nevedela co ja s tim, kdyt otec mych deti je slovak~d~
 a je to? 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:24:28)
jít zlatou střední cestou ~;)
 angrešt 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:05:22)
No, to máš jednoduchý - Slováci jsou zřejmě méně odolní vůči meteorismu~:-D
On totiž hlavní důvod namáčení lustěnin není to, aby se rychleji uvařily (to je jen vedlejší efekt), ale to, že se z nich do vody částečně vylouhují sacharidy obsahující vazbu sacharózy s galaktózou. Tyhle sacharidy totiž lidé neumějí trávit, takže se dostávají nestrávené do střeva, kde je rozkládají bakterie za vzniku plynu. Tyhle sacharidy jsou rozpustné. Proto je třeba vodu z máčení luštěnin vylít, aby se tyto sacharidy vylily. Když se tam ta voda nechá, bylo celé máčení zbytečné, že.
Nu, a na SLovensku zřejmě mají méně odolná střeva či čuchometry k efektům těchto sacharidů, tak déle máčejí ~;)
 Hr.ouda 


angrešte,  

(10.12.2011 17:38:01)
já jsem se těšila, že v tom právě už bude ta alchymïe, subtilní národnostní odlišnosti v přístupu k čočce vyžadující pak odlišnosti v technologii zpracování, a ty do toho se smradem.

Jinak já jsem přesvedčená, že na tý krabici bylo v třetím kroku napsáno, že voda se slývat NEMA.
Ale dokázat to nemohu, krabice už je ve sběru.
Asi ji zkusím vyhledat večer v Albertu a překontrolovat to.
 angrešt 


Re: angrešte,  

(10.12.2011 17:41:54)
Že voda se slívat nemá... - tak to bude podvratná činnost tajemného výrobce - chce nám zamořit zemi bojovými plyny - koukni, kdo je producentem a budeš mít jasno - proč chce zamořit Slovensko víc než Čechy ~:-D
 Hr.ouda 


Re: angrešte,  

(10.12.2011 17:55:26)
bylo to od Vitany.
večer jdu ješte nakupovat, tak jestli to tam uvidím, tak se fakt kouknu, jestli co píšou.
já slívám
 Hr.ouda 


odhalily jsme spiknutí  

(10.12.2011 18:23:06)
- krok 2: namočíme na 30 minut do studené vody /namočíme na 1 hodinu do studenej vody. krok 3: Přiklopíme pokličkou a ve stejné vodě vaříme 35-40 minut/priklopíme pokrievkou a v rovnakej vode varíme 35-40 minút.

Podle toho, cos psala, to znamená, že jsme narazily na těžký antislovakismus Vitany?
 angrešt 


Re: odhalily jsme spiknutí  

(10.12.2011 18:26:24)
Ha! Číme déle se toho máčí, tím víc se toho vylouhuje. Cˇím více vylouhovaného toho tam zůstane, tím je to prdotvornější, páč se to dostane bakteriím do chřtánu snáze. Takže je to jasný! Vitana vede na Slovensku chemickou válku!~5~
 angrešt 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 18:18:54)
Áno. A když namočíš znovu a opět sliješ (to dělám s hrachem), je to ještě méně prdotvorné. Úplně samozřejmě ne, všechno se nevymáčí. Ale pomůže to.
 MarMat (+2) 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:28:43)
A teď si představ že se slovákem (čobolákem ~:-D ) žiju. To jsou bitky!! ~a~~t~
 Klea 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:45:54)
A vieš variť slovenskú šošovicu? Správna je hustá polievka so smotanou a klobásou (na kolečká). Samozrejme bez chleba ~2~
 MarMat (+2) 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:53:09)
Hele vařila to tak už moje mamka a dokud jsem neměla přítele jsem netušila, že je to slovenské ~t~, ale ona je ta čeština se slovenštinou krásně pomíchaná, občas zírám co všechno je vlastně slovenský výraz. Viz:

rozčapit
egreš
slámka
šalotka
napriek (minule jsem si nemohla vzpomenout na český výraz)
chladnička

všechno to používám úplně běžně a používala jsem i v dětství (je toho víc ale teď si honem na všechno nevzpomenu)

Není nic krásnějšího když mi večer říká

Miláčik moc ťa ľúbim, môžem ťa pobozkať?~s~~s~~s~

(nezaručuju gramatickou korektnost)
 Klea 
  • 

Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 18:01:52)
~R^
 MarMat (+2) 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:59:09)
A dělám ji přibližně takhle:

Dám variť šošovicu,bobkový list,osolím,po chvíli pridám zemiaky a keď je to mäkké, urobím zápražku.Len na oleji opražím múku,na svetlo,pridám jeden-dva pretlačené strúčky cesnaku,zalejem buď plnotučným mliekom,alebo sladkou smotanou a vlejem to do šošovice.Keď je to hotové dochutím máličko octom.

~b~~b~
 Yuki 00,03,07 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 17:52:19)
Mám podobný národnostní problém

koupila jsem z FIN clubu echinaceový kapky.
- pro Čechy je doporučené dávkování pro dospělé 2-4 kapky za den, o dětech nic nepíšou
- pro Slováky 2-4 kapky 1-2x denně a není to pro děti do 14 let
- a pro anglicky mluvíce je to pro dospělé 10-20 kapek 2-5x denně a pro děti to není vůbec

ztratila jsem důvěru v tento výrobek a hodlám napsat přímo výrobci
 Benin 


Re: Kulturní rozdíly v máčení čočky?  

(10.12.2011 18:28:58)
~t~ prostě to Slovákům dýl trvá.
U nás to ale bylo naopak, starší kluk dostal od holky plyšáčka (přívěsek na klíče) a ten měl na lístku:
- nevhodné pro děti do 3 let
- nie vhodne pre deti do 1 rokov (nějak tak...)
Holt asi jiný normy, ale taky jsme se zasmáli.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.