| Zuz10, Luky07+ Dany11 | 
 |
(21.3.2012 8:44:26) Ahoj,v neděli měl náš mladší syn oslavu 1.narozenin, sešlo se u nás příbuzenstvo, pro Danečka jsem udělala zvlášť minidortík z jablíček a pudinku, pro ostatní pařížský dort potažený pravým marcipánem, který jsem si sama dělala, a ano marcipán jsem barvila gelovkama. Když byly staršímu 4 roky, také jsem udělala marcipánový dort. Oba dva dortíky jsem nyní vyvěsila na Toprecepty.cz a snesla se na mně vlna kritiky, že chci pomalu otrávit věškeré příbuzenstvo. Podotýkám, že starší syn měl jeden dílek a mladší ani ťuk, ale teď mám špatné svědomí, tak se ptám - děláte dětem také dorty s marcipánem nebo to považujete za něco děsivého? Odkaz na dortíky: http://www.toprecepty.cz/recept/26266-dortik-pro-danecka/ http://www.toprecepty.cz/recept/26267-dortik-pro-lukaska/
|
| FialoFka | 
 |
(21.3.2012 8:49:36) Nic si z toho nedělej, pár rejpalů se najde všude a skoro vždy u každého receptu. Tam je pár VIP, které mají vždy hyper počet bodů jen kvůli fotce, přičemž stejný recept už je tam třeba pětkrát... Dorty máš nadherný, klukům se určitě strašně moc líbil, jsi fakt šikovná, tohle vykouzlit
|
|
| Karavela | 
 |
(21.3.2012 8:50:47) To jsou moc krásný dorty, dočista umělecká díla!!
Z komentářů ci nic nedělej, já bych za tím viděla závist
|
|
| sun 15 | 
 |
(21.3.2012 8:51:37) Nevím co by na tom bylo špatného ?? mě tedy marcipán strašně nechutná, ale je fakt že dorty s ním vypadají moc hezky, ale jíst se to nedá . Tvůj krtečkův dort je moc hezký , ale nejdla bych ho , tedy jedla bych jen ten vnitřek . Ale klobouk dolů moc se ti povedl.....
|
| Zuz10, Luky07+ Dany11 | 
 |
(21.3.2012 8:52:53) JJ, moje mamka taky vyjedla jen vnitřek a nevadilo mi to , tan marcoš jde krásně sloupnout
|
|
|
| neznámá |
 |
(21.3.2012 8:52:40) Je to dort, nejí se každý den. Zrvna u dortu bych moc neřešila zdravotní stránku. A pokud byla rodina spokojená tak bych neřešila.
Šla si s kůží na trh, nemohla si čekat jen chválu. Ale taky bych ho nejedla, promiň, ale nějak se mi příčí tahle barevné a hňácané dorty.
|
|
| Abigail* | 
 |
(21.3.2012 8:52:55) Dorty máš krásný. Taky je dělám dětem, ten mladší je nejí, starší dcera ano. Nemyslím si, že by to byla nějaká hrůza, sníst o narozeninách jeden dílek dortu. Já jsem se tedy nejspíš právě po marcipánovým dortu v pondělí osypala, ale neznamená to, že už je nebudu dělat.
|
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 8:53:29) Technicky se v tom nevyznám, možná, že marcipán je prostě cukrová bomba? Ale podle komentářů šlo spíš o to, že lidem bylo líto, že to je hezké pro oko, ale zlaté tradiční dorty na chuť. Vždy´t ti to ty děti najedly, sama píšeš. Mě prcek snědl kusanec dortu k narozeninám a byla jsem jen ráda, jahody, smetana, tvroh... proč ne? 
Mě osobně taky moc nepřipomíná dort, ale je to dnes móda, pro mě nejhezčí design dortu je dortový, protože není nic lepšího než dort ale to je jen můj osobní názor a tvoje dílko bych si neodvažovala kritizovat. Naopak, já bych neuměla udělat tak hezká zvířátka a lístky. Můj na první narozky prcka vypadal úplně obyč., já jak začnu zdobit, to je trága
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:10:08) dík 
Ty kecky z mimibazaru pusť k vodě... jako otrávit je fakt jednou za rok nemůžeš.
ale pravda je, že by mne zajímal názor třeba angrešt, čistě technicky
|
|
|
| adelaide k. | 
 |
(21.3.2012 9:39:06) Elí proč by to bylo jen pro oko. Když se udělá z kvalitních surovin, je stejně dobrý jako kterýkoliv jiný. Oproti tradičnímu dortu má jen jinou "povrchovou úpravu", vevnitř je to stejné.
mch, moje děti jí z dortu většinou právě jen marcipán
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 10:06:41) Adelaide: joo, vnitřek je stejný, ale třeba u marcipánového mi chybí moje oblíbená čokoládová krustička (na tři palce ) nebo halda ovoce na vrchu, to je prostě na tom, co člověk rád
|
| Žžena |
 |
(21.3.2012 10:16:14) Elíí, to ale už záleží na tom, jakej dort si uděláš/koupíš. Měli jsme na jedné akci skvělý marcipánový dort z nějaké cukrárny. Vnitřek byl nějaký lehčí, nevím co přesně, moc tyto věci nezkoumám, ale ne máslová bomba, dort byl potažený nebarveným pravým marcipánem, a celý vršek dortu mohutně pokladený celými malinami a jahodami.
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 10:25:05) žžena: však jo, takový bych si dala
|
|
|
|
|
| Prostě Anna | 
 |
(21.3.2012 10:03:58) Mně zase nechutnají zlaté tradiční dorty na chuť, já jsem jako malá jedla jen korpus. Bylo to na mě hodně tučný. Nedávno jsem jedla jeden jen korpusový, nějaká marmeláda, a obr množství ovoce, vypadalo to nádherně, ale děti jsou samozřejmě nadšenější z něčeho jiného. Marcipán miluju.
|
|
| Minís | 
 |
(21.3.2012 11:08:29) Elíí, tento dort se mi líbí víc než zakladatelčin.
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 11:18:38) Minís dík
|
|
|
|
| Deja | 
 |
(21.3.2012 8:56:37) Špatné je to, že je škoda je jíst . Jsou nádherné, jsi šikulka . Já mám v plánu trávit široké příbuzenstvo o víkendu .
|
|
| Luc. |
 |
(21.3.2012 9:00:42) Na úvod tě chválím, jsi šikovná, moc krásný dorty  Za mě je marpcipán přeslazený hnus a nejim to a nejí to u nás nikdo. Prostě nám to nechutná. Dítěti bych to nedala, ale myslim, že jsi psala, že děti to nejedly, takže o nic nejde a dospěláci si mohli marcipán sloupnout a nechat si od cesty hloupé poznámky . Když dostanu na návštěvě kus dortu s marcipánem, vyjím vnitřek a zbytek nekomentuju.
|
| Daflik | 
 |
(21.3.2012 9:10:07) Jseš moc šikovná já bych to nezvládla
Nám peče babička, taky na potah používá marcipán, protože ty dorty jsou moc pěkný.Marcipán jí u nás jen manžel, my ho necháváme a jíme taky jen ten vnitřek.At si každý jí co chce a ty si z toho nic nedělej Dortíky máš pěkný a děti mají radost.
|
|
| zerat | 
 |
(21.3.2012 9:10:25) beznicku, asi záleží jak tlustá vrstva té potahovky na dortu je a jak je chutný. Popravdě už dost lidí mi říkalo, že ty potahované nejí´, a pak to slupli ani nevěděli jak Dávám totiž tu potahovku na dort hodně tenkou a krémy dělám míň sladké a tím, že je pod potahovkou nepřeslezený s pravou vanilkou krém a velmi často ještě takový echt čokoládový korpus nebo mramorový, který taky není moc sladký, tak se to s tou sladkou potahovkou na tolik dobře doplňuje, že je výsledek famózní a opravdu ještě jsem nezažila, že by někdo vyjedl jen ten vnitřek a zbytek šoupl stranou Naopak jsem už slyšela "jé a já myslela, že je to hnusné a ono je to docela dobré". Takže fakt nejde všechny hodit do jednoho pytle coby nejedlé
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:12:36) zerat: nevěřím, pošli
tohle zní dobře
|
| Lei | 
 |
(21.3.2012 9:14:16) bingo
|
|
|
| Lei | 
 |
(21.3.2012 9:13:54) děláš mi chutě 
|
|
| adriM+M+N | 
 |
(21.3.2012 12:39:30) Zerat presne tak, ja zase nemam rada klasicke piskotove dorty s maslovym kremem. Delam mekkoucky korpus, osvezujici ovocny krem bez masla a kdyz delam 1x za rok malemu marcipan nahoru, tak dam jen pod nej minimum masloveho kremu at se nerozpusti a po marcipanu se vsichni muzou utlouct, nikdy se jeste nestalo ze by ho nekdo nechal, naopak deti jsou schopne se o nej poprat Mmch myslim si, ze je spousta jinych hnusu nez jen cukr se sus. mlekem nebo mandlemi, cukr cpeme skoro vsude, takze 1x za rok je to uuuuuuplne v klidu, nastesti je to takova drbacka, ze casteji se k tomu abych ho udelala nedokopu  A kdo sladke nemusi, muze si udelat slany dort (mmch ktery je zase hooodne tucny)
|
|
| Margot+1 | 
 |
(21.3.2012 14:41:08) Já jednou jedla potahovaný úplně bílý dort od umělecké cukrářky a byl to jeden z nejlepších, co jsem kdy jedla. Bylo to na oslavě stříbrné svatby, takže měl být jako svatební - uvnitř pod bílou hmotou byl úplně čokoládový a na vrchu byly květiny z bílé čokolády nebo čeho, které vypadaly jako mořské sasanky. Úžasné!
|
|
|
|
| zerat | 
 |
(21.3.2012 9:06:12) Dorty máš hezké Taky peču dorty a taky tu a tam s mléčnou potahovací hmotou http://marsar.rajce.idnes.cz/Bez_hesla/ Rýpaly toho druhu, o kterých píšeš taky znám, ale pranic si z nich nedělám  Nevím, jaký falešný marcipán děláš, ale já si vyrábím ze sušeného mléka a cukru + rýžový olej a kukuřičný sirup a nevidím na něm absolutně nic špatného. Nicméně, je pravda, že co jsem zjistila, že Kovandovi mají pravý marcipán narozdíl od Dr. Ötkera opravdu dobrý, tak poslední dobou spíš dělám dorty pařížské a doplňky dělám z pravého marcipánu. Malá dcerka chce ještě dodatečně oslavit narozeniny s kamarádkou, tak jsem jí slíbila dortík a ten taky potáhnu pravým marcipánem a doplňky udělám z něj, protože mi přijde, že to takhle i vyjde levněji a teda barvím sypkými od Kovandových a nemyslím si, že by v potravinářských barvách bylo něco vysloveně jedovatého, co by děti okamžitě zhubilo Ono lízátka jsou na tom často vysloveně hůř
|
|
| Lei | 
 |
(21.3.2012 9:12:04) No, vlnu kritiky si tedy představuji jinak, když jsem koukla na komentáře pod dorty .
Dorty jsou hezké, jsi šikovná.
Já osobně ráda peču, ale spíš si vyhraju na povrchu dortu s čokoládou, ovocem, případně nějakým drobným zdobením. Tyhle barevné dorty ráda nemám, nejím je - a kromě slabého potahu pravým marcipánem to s hmotou neumím. Upřímně - pekla jsem i svatební dort (čokoládový s jahodami). Nezbyl z něj ani drobek (na svatbě jsem byla zároveň jako host). Ale byla jsem i na svatbách, kde lidi rýpali do potaženého dortu, dloubali z něj vnitřek a na talířcích se jim po straně vršily nejedlé ozdoby.
|
|
| angrešt |
 |
(21.3.2012 9:14:57) Nu, považuju je za dobře řemeslně zpracované, leč ošklivé, nevkusné a přestrakatělé. Takže kdyby mi toto někdo předložil jako zákusek na oslavě, spíš by mi vadil estetický dojem.
Marcipán je cukromandlová hmota, na té nic zlého nevidím. Mně osobně nevadí ani použití potravinářských barviv, ale připadá mi směšný kontrast mezi častými výkřiky, kterých jsou zdejší diskuse plné "pozor, fuj, v tom jsou éčka" - a na druhé straně nadšení nad tímto předmětem, plným té sorty éček, která je považována za nejhorší (barviva a konzervanty jsou jako skupina potravinářských přídavků nejproblematičtější), navíc v množství, ve kterém se v průmyslových výrobcích vyskytují spíše málokdy.
|
| Jája | •
 |
(21.3.2012 9:17:37) Nepovažuju marcipán za nějak víc nezdravý než ostatní běžné suroviny do dortu.Nejíš to přeci denně a na kila, ne? Mě třeba osobně marcipán ale zoufale nechutná, přijde mi to jako odporná hmota (chuťově), proto jsem s ním ani nikdy nepracovala.A asi ani nebudu. Ale dělám hromadu jiných nezdravých věcí
|
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:18:55) angrešt:
dík za info, ty to umíš vždycky tak zformulovat, že si říkám, že si to snad začnu psát, abych měla po ruce argumenty, protože občas vím, že něco není OK, ale přesně si nevzpomenu na pádné argumenty (minule jsem předávala kostrbatě tvoje postřehy o bílém cukru a glukóze (gf sirupech) )
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:20:18) chtěla bych jen poznamenat, bez nimrání do dortu, že jsem četla složení těch trubiček a řeknu, že tedy na častou konzumaci taky nic moc, ta oplatka je OK, ale ten vnitřek má hodně emulgátorů, ztužovačů a konzervantů.
|
|
| angrešt |
 |
(21.3.2012 9:20:59) Ellí, to je Tvůj dort, ten růžový? Připomnělo mi to velmi intenzivně recept na Jahodového klátila z Kuchařky Stařenky Oggové
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:22:58) angrešt: jo, je, ale Jahodového klátila neznám jsou to mixnuté jahody s jogurtem, želatinou, tvarohem, želatinou s kousky piškotů, ale totálně se mi to rozprdlo, tak jsem musela druhou část hmoty malinko přimrazit, proto je to tak hladké 
|
| angrešt |
 |
(21.3.2012 9:27:18) No tak to je skoro Von, jen v něm je tuším šlehačka. Jestli Kuchařku neznáš, tak vřele doporučuju, většina receptů v ní je, hmm, zajímavých
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:28:18) angrešt: neznám, seženu, dík!
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:29:28) Už ji mám doufám, že kvůli tomu nepůjdu sedět
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:30:59) "Rosolu je v publikaci, jak se zdá, velmi málo"
|
|
|
| angrešt |
 |
(21.3.2012 9:30:03) Ellíí, já četla místo "seženu" "sežeru"
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:34:56) angrešt:
|
|
|
|
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 9:27:49) A teď z vás mám chuť na dort A musím počkat do zítra, u gyndy máme skvělou cukrárnu to bude dlouhej den... už to vidím, černý korpus, černá náplň, až se mi tlama lepí a hora pařížské šlehačky, už teď je mi šoufl
|
|
|
|
| Persepolis | 
 |
(21.3.2012 9:56:19) Já už jsem si na Angreštku založila složku(v počítači)
|
| Elíláma | 
 |
(21.3.2012 10:11:39) Persepolis: já právě založila texťák, doufám, že se angrešt nezačne ostýchat
|
|
|
|
| Žžena |
 |
(21.3.2012 9:37:50) Tak teď jsi jí to nandala
|
|
| Marťa11 |
 |
(21.3.2012 9:43:54) Angrešt, ty máš ještě mimino, viď?
Ono, oči čtyřletého dítěte prostě vidí jinak než konzervativního dospěláka... a dort je pro dítě!!! Je to jeho oslava...
Když jsem neměla děti, tak jsem měla také jiné představy, myslela jsem, že růžovák nám domů nevkročí... a dnes moje čerstvě čtyřleté odcházela do školky v růžové bundě, růžových legínách a sytě zelené sukýnce s růžovým tygrem... a já mám krásný čertsvý lak na nohách názory se mění a já jsem ráda, že mohu udělat radost dětem třeba i oblečením... co se líbí jim
|
| zerat | 
 |
(21.3.2012 9:53:18)
Marťo, hezky napsané!  Děti tyhle barevné dorty opravdu milují a moc rády se jimi pak chlubí...
|
|
| Dee Dee+2 kluci |
 |
(21.3.2012 10:33:26) Marťo,svatá pravda. Mě se sice taky ty dorty zdají přezdobené,ale děti milují pestrost barev i tvarů,takže jsou vlastně ideální.
Jinak se skláním nad autorkou, má pestrou fantazii.Hlavně ten výběh a rybníček s hrochy by mě nenapadl.
A na rejpaly nedej,jedno v roce to děti nezabije...
|
|
| H&M | •
 |
(21.3.2012 10:39:51) Marto, za tri roky se tu Angrest bude chlubit, dortem v podobe modre masinky Tomaska nebo zlutym bagrem od Borka stavitele..
|
|
|
| H&M | •
 |
(21.3.2012 10:33:48) Angreste, dort se ma hlavne libit ctyrletemu a rocnimu diteti. Pro ne mi barevnost a zpracovani prijde vice nez podarene. Ja bych to ocenila i esteticky..
|
|
| Petra Neomi | 
 |
(21.3.2012 11:09:18) Aneb proč se dětem víc líbí filmy o Barbie, než Bergmann. Nebuď snob :)
|
|
| anavel + 3 | 
 |
(21.3.2012 12:10:22) Teda valim oci, ja na nem nevidim nic nevkusneho ani prestrakateleho, spis naopak, oba se mi moc libi a jsem si stopro jista, ze by se libily i mym detem.
|
|
|
| Evik+Šmudla+Šmudlinka |
 |
(21.3.2012 9:15:41) Pane jo, to je krása! Myslím, že jsem zručná kuchařka i pekařka, ale takovou krásu bych neuměla. Na blbé komentáře hoď bobek. Jak psaly už přispivatelky přede mnou: je to dort, který se jí jednou za rok. Ať si ty kometující sáhnou do svědomí, co dávají svým dětem jíst během celého roku: třeba občas smažené, chemické, fastfoodové jídlo. Já bych nikdy dítěti nekoupila hamburger nebo hranolky, vařím ze základních surovin, dělám doma všechno, co se dělat dá (od bobíka, přes džemy po pěstování zeleniny). Ale narozky jsou jednou za rok, dítě toho dortu stejně nesní moc, takže jednou mu to rozhodně neublíží, taky bych mu ho dala bez výčitek svědomí. Už mockrát jsem viděla roční děti dlabající v KFC hranolky - a určitě to jsou děti těch rýpalů, co se ofrňují nad tvým dortem
|
| Vanka | 
 |
(21.3.2012 9:24:37) ty si z té kritiky vážně něco děláš, vykašli se na to. já jsem na éčka a barviva opatrná, ale tenhle dort bych zdlábla a klidně dala i svým dětem. marcipánovou hmotu miluju, problém mám spíš z tou mléčnou potahovkou, ta mi fakt nejede, ale když slabá tam se taky nezbláznim.
oceňuju i korpusy a krémy, pařížský krém, mňam.
|
|
|
| amanvireja | 
 |
(21.3.2012 9:19:57) Nic si z rejpalů nedělej ,určitě dorty tak hezky neumí jako ty a tak závidí...... Bych chtěla vidět je ,jestli nedávají dítkům lízátko a podobné cukrové a uměliny barevné svým dětem .......
|
| amanvireja | 
 |
(21.3.2012 9:21:39) Mimochodem ,u nás je první vyjezený ten marcipán 
|
|
|
| Urbík | 
 |
(21.3.2012 9:30:58) U nas budeme ted obema detem take delat marcipanove, mala dostane vceliho medvidka a syn dostane spidermana.ani jeden marcipan neji, zato tatinek ho miluje, takze tatinek sni vrsek a deti prostredek
|
|
| Grainne | 
 |
(21.3.2012 9:32:48) Jestli všichni přežili, tak nic.
Tedy pardon předem a ve vší úctě, ale to je nějaký nový druh masochismu, někam vyvěsit svůj výtvor a poté se hroutit pod náporem kritiky? Tak snad to nejdí třikrát denně, sedm dní v týdnu, ne?
|
| Grainne | 
 |
(21.3.2012 9:34:24) Ještě mě napadlo, že je to pustá závist, mizerné kuchařky takhle reagují dost často na výtvory jiných Každá záminka potom dobrá.
|
| Anni&Annika | 
 |
(21.3.2012 9:40:01) chapu barevne kreace, jsem odpurce sadrovych trpajzliku, ale vim, ze je deti miluji, a tak mlcim i k temto dortum, verim, ze deti byly nadsene ...kdyz ja tvorim dort s marcipanem, tak hodne odlehceny a marcipan na kryti a zdobne prvky spis pouzivam v prirodni barve, barviva minimalne a to uz musi byt, takze dle meho jsou skodliva ta barviva....
|
|
|
| Lei | 
 |
(21.3.2012 9:52:52) Asi tak, a to se ten nápor, alespoň tedy ve chvíli, kdy jsem se koukala na odkazy já, dal spočítat na prstech jedné, no, dobře, možná dvou rukou.
|
|
|
| Petra+3 | 
 |
(21.3.2012 9:33:24) Za mňa: dorty sa mi páčia, si šikula. Pravý marcipán milujem a zjedla bych ho na kila, naopak vadí mi tá umelá poťahovka, ktorá kopa cukrárok dáva namiesto marcipánu.
|
|
| Madigan | 
 |
(21.3.2012 9:33:42) Na pravém marcipánu nic špatného není. Jen ty dorty z něj vyrobené vypadají nejedle, uměle ... jako uplácané z moduritu. A ty, které jsem měla možnost ochutnat i pro mě nejedlé byly. Osobně dávám přednost klasice - sachr, pařížan, harlekýn ...
|
| Žžena |
 |
(21.3.2012 9:40:23) Pro mne jsou naprosto nejedlé ty klasické, buď je v nich čokoláda nebo hnusný máslový krémy nebo obojí.
|
| Petra+3 | 
 |
(21.3.2012 9:44:01) súhlasím
|
|
|
|
| Marťa11 |
 |
(21.3.2012 9:39:58) Dorty máš krásné, já bych to nesvedla ani omylem, já zvládnu jen klasiku...
Víš co, to prostě k netu patří, na to se povznes... Myslím si, že je zcela přirozené, že na oslavě narozenin se nejí jen bio zcela a jen pouze supermegazdravé potraviny... v podstatě se tak nejí každý den... My třeba jíme vcelku zdravě, jako základ, ale také klidně si dáme zmrzlinu, čokošku a na oslavě takový dort... s chutí
|
|
| Petronela s pubescentom | 
 |
(21.3.2012 9:46:24) Je to krasavček - si moc šikovná - a raz za rok to fáákt neublíži to sú tie matky pápežskejší od pápeža
|
|
| Eka | •
 |
(21.3.2012 9:47:58) Tak mně osobně se líbí málokterý marcipánový dort, většinou jsou to kýčovité příšernosti. Ale bát se, že by to mohlo dítěti ublížit je přehnané - když ho dostane 1x ročně k narozkám, není co řešit. Zvlášť, pokud jsi použila pravý marcipán a ne nějakou hnusně přeslazenou náhražku. Ročnímu dítěti bych ho taky nedala, ale starším - proč ne?
|
|
|