| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Sachr dort

 Celkem 20 názorů.
 rišulka 


Téma: Sachr dort 

(14.4.2012 22:37:14)
já fakt nejsem normální! Nedávno jsem vám tu psala, jak nerada a nejistě peču a je tu víkend a já čumákuju na rodině, protože co? Protože mám v troubě budoucí možná dobrotu..
Otec má narozeniny a já vymyslela jako dárek dort. (krom kulatin si dárky nedáváme, spíš jen maličkost, pro něj většinou nějaké likérové bonbony nebo pralinky, no mám před výplatou..). Samozřejmě jako pablb - nebudu troškařit, takže čokoládový s čokoládou ~;) tedy sachr.
Korpus se peče, tak uvidíme. je tam čokoláda i kakao, vše podle receptu z pravěké kuchařky. Prcek mi pomáhal - nejlíp mu šlo vylízat misku po rozpuštěné čokoládě ~:-D - takže jsem neměla moc čas nad tím přemýšlet a jela jako robot, přidat tohle, přidat tamto, ušlehat, rozpustit atd.
Ale teď už se začínám bát. Jak poznám, že hnědé těsto je upečené a ne spálené? Budou vidět ty píchance špejlí? A kam to mám píchat? A nejhorší - jakou marmeládu a jak ji napatlat, a jaká čokopoleva? Pomoc prosím!
a jak můžu někomu dát něco, co jsem neochutnala? přece si nekousnu že.. ~f~
 aach 


Re: Sachr 

(14.4.2012 22:42:22)
peč pozvolna, ne na prudko. špejlí to poznáš tak, že až ji vytáhneš, nebude na ní napatlaný těsto. marmeládu višnovou
 Razivia 


Re: Sachr 

(14.4.2012 22:48:29)
Do pravého sachru patří měruňková, ale dobrá je jakákoli pikantní (třeba rybízová). Peč pomalu, těsto na sachr je dost těžké, vpich špejlí vidět nebude, po vytažení musí být čistá. Co se týče chuti, důvěřuj receptu, u dortu to moc jinak nejde~;)
Ať se povede~;((
 rišulka 


Re: Sachr 

(14.4.2012 22:52:38)
tak špejle je čistá, suchá. Ale uprostřed se trošku vyboulil - to splaskne? a tu polevu mi poradíte?
 Razivia 


Re: Sachr 

(14.4.2012 22:58:14)
Trochu asi splaskne, nech to ale dobře vystydnout, než s tím začneš něco dělat. Marmeládou (trochu ohřátou) bys měla lehoulince potřít povrch i kraje (+ samozřejmě uvnitř). Polevu dělám z 200 g hořké čokolády a cca 30 g másla (rozpustit ve vodní nebo parní lázni).
 Razivia 


Re: Sachr 

(14.4.2012 23:00:36)
jestli nesplaskne a trváš na tom, aby byl rovný, můžeš ho seříznout, ale nedělala bych to (kdyby se ti to nepovedlo rovný, je to víc škody než užitku), trochu vypouklý nevadí ~;)
 Molly. 


Re: Sachr 

(15.4.2012 9:36:23)
Nesplaskne. Dělala jsem sachr už třikrát, vždycky měl tvar sopky. Ale nevadí, seřízla jsem a bylo.

Neumím polít dort polevou tak, aby byla hezky rovná, krásná a lesklá, proto jsem svůj poslední dort oblila čokoládou, zbytek čokolády vylila na pečící papír, varovnala nožem a nechala zaschnout. Po nějaké době jsem to nadrobila od různých velikostí a tvarů a nahňácla na dort.
Moc hezky to vypadá i s jahodama...
http://www.recepty.cz/recept/sachruv-dort-4107
(ten dort není můj, takový machr nejsem ~t~)
 Razivia 


Re: Sachr 

(15.4.2012 9:51:17)
Molly, ono záleží, jak to pečeš, jestli na horký vzduch (ten víc vyběhne a pak trochu splaskne), nebo bez. A taky na receptu. Já vždycky těsto nahrnu trochu víc ke krajům formy, většinou ho mám rovný.
 Razivia 


Re: Sachr 

(15.4.2012 9:54:19)
K polevě - mně se to nejlíp dělá tak, že všechnu naráz naliju na střed dortu a tu stékající "vracím" na boky cukrářskou stěrkou (jestli jí nemáš, doporučuju pořídit, je to úplně jiná práce, stojí pár korun). Vrchu se už nemusím vůbec dotýkat, je krásně rovný.
 rišulka 


Re: Sachr 

(15.4.2012 10:04:29)
Razi, moc děkuju, jsi podklad! Sice jsem zaspala, ale podle tvých rad teď čekám na ztuhnutí - dort je v lednici a ozdoby jsem udělala z bílé čoko, což mi hodně ulehčilo. Se šlehačkou by to bylo fakt složité, navíc pojedeme autobusem, tak to bylo opravdu parádní řešení!
No tak hotovo. Teď jen, že je to takový zajíc v pytli.. ~;) no snad si netrhnu ostudu.
 Sharien 


Re: Sachr 

(14.4.2012 23:05:32)
Tak upeceni. uz je asi venku, ale neplati, ze jak je spejle sucha, je hotovy, vetsinou i kdyz este neni a muze se propadnout, tak spejle nelepi :-( Jinak promazat nejlip merunkovou a poli polevou (delam coko a 100%tuk kousek, je nadherne leskla). Pokud ti vadi boule, otoc ho :-)
 Sharien 


Re: Sachr 

(14.4.2012 23:06:24)
A ak pise Razivie, promazat vevnitr a potrit zvenku, aby se ti pekne udelala vrstva polevy.
 Razivia 


Re: Sachr 

(14.4.2012 23:10:03)
100% tuk bych nedávala, poleva je sice pak lesklejší i se s ní líp pracuje, ale je v tom cítit, jakoby "padá na jazyk"...
 rišulka 


Re: Sachr 

(15.4.2012 0:03:39)
jo, už je venku. voní krásně, vypadá hnědě, snad je to barva čokolády a ne připálení :-) vypouklina trošku splaskla, ale hrbolek tam je. no nechám to teda vychladnout přes noc - do odpoledne to stihne ztuhnout ne? jestli tu ještě někdo mrknete - ta marmeláda se ohřívá v lázni? a ta čokoláda se natře a pak ještě nějak zdobí? a čím? nemá to být jako nedělní zákusek, ale narozeninový dort..
 rišulka 


Re: Sachr 

(15.4.2012 0:03:54)
a zatím díky moc!
 Len 


Re: Sachr 

(15.4.2012 0:42:23)
Cokolada na sachr je delana spravne s vodou svarenou s cukrem na nit, delala jsem to nekolikrat, ale recept tu nemam. Kazdopadne i normalni coko bude dobra, delam s maslem, 100% tuk nesezenu.
 Razivia 


Re: Sachr 

(15.4.2012 9:33:36)
Jojo, to je pravda, na to to chce ale opravdu hodně hořkou čokoládu, kterou tady mám problém sehnat, jinak je to hrozně sladký.
 Razivia 


Re: Sachr 

(15.4.2012 0:53:30)
Marmeládu ohřívám buď v mikrovlnce, nebo v lázni a ohřívá se jen to, čím potíráš povrch. Na sachr patří jenom bílá šlehačka, dává se správně až na rozkrájený. Když ho potřebujež nazdobený - z čokoládové polevy bude mít šlehačka tendence "stékat" (rosit se, nebo jak to nazvat), protože se nemá kam vsáknout. Ušlehej jí až téměř na poslední chvíli, ať to s tou šlehačkou před předáním moc dlouho nestojí. Musí být dobře vychlazená, a šlehat pomalu, úplně ke konci můžeš na maximum, ale není to nutné. Když budeš šlehat moc rychle, nenabude tolik, bude taková máslovatá. Koupila bych na to tu tučnější (40%). Ztužovač ani cukr bych nedávala, kazí to chuť. Kdyby ti to náhodou začalo odtékat (ale jestli jí dobře ušleháš a nebude dort moc dlouho stát, tak to dopadne), tak ji lze přes sítko lehoulince poprášit kakaem, ale to je rada fakt pro nouzi, to už by nebyl sachr.
Jestli se toho bojíš, tak bych na oslavu vzala šlehačku zvlášť a dort nechala jen politý čokoládou. Nebo si na něj z čokolády můžeš udělat ozdoby - prkýnko potáhnout potravinovou fólií (nebo na pečicí papír) a na to pytlíkem s čokoládou kreslit nebo napsat, co chceš (ne moc tenké linky). Nechat ztuhnout, jde to pak sloupnout a ozdobit dort, je to jednoduchý a elegantní:-)
 Kinga+3 


Re: Sachr 

(15.4.2012 11:31:21)
Rišulko, tak už je asi pozdě, ale dorty se vždycky obrací dnem vzhůru aby byly nahoře krásně rovné.
Já jsem na sachr udělala marcipánové růže, vím že je to mimo a že takhle sachr nemá vypadat, ale dělala jsem tehdy dorty dva a ten sachr byl jenom takový mini pro ty co by nejedli ten první a ten marcipán snědly stejně děti, byla to spíš ozdoba.
 Kinga+3 


Re: Sachr 

(15.4.2012 11:32:21)
Rišulko, s bílou čoko to musí vypadat krásně, přeju ať všem chutná!

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.