withep |
|
(24.7.2012 11:38:33) Makrobiotika brambory nedoporučuje. Četla jsem o tom nedávno, je tam zmíněno právě i revma. Připadá mi to trochu přehnané, protože makrobiotika se zároveň odvolává na stravovací návyky našich babiček (obiloviny, luštěniny, zelenina v závislosti na ročním období). A u nás sa říkávalo "zemáky a zelé, živobytí celé" . Ale pokud bych měla problémy, určitě bych zkusila brambory vysadit.
http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 11:43:36) Hodně zajímavý článek, moc děkuji A já tak brambory miluju :-(
|
withep |
|
(24.7.2012 11:47:48) Taky se jich nehodlám zcela vzdát . Takže čerstvé, zralé, z vlastní zahrádky...
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 12:02:16) V tom článku píšou i o rajčatech a lilkovité zelenině, ty jo, to já si dělám skoro pořád - plněný lilek pečený s bramborama. Rajčata také :-(
|
withep |
|
(24.7.2012 12:17:41) Přesně, jsem rajčatový závislák. Ale nedávno jsem úspěšně přestala pít kávu, takže nic není nemožné
|
|
|
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:06:02) Nevzrušuj se jím začíná-li něco takovými nesmysly, jakože brambory překyselují (to je veselý blud, žádné překyselování a přezásadiťování těla se nekoná, naše plasma si drží urputně stále své standardní rozmezí pH a nějaké brambory jí jsou ukradené, skutečná acidóza/alkalóza je stav, který se jen tak nenavodí a rozhodně ne snědením brambor). A pokračuje další koninou "sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku" ... těžko očekávat něco smysluplného dále.
Solanin je jedovatý alkaloid, to ano. Jíst bychom ho neměli. To je pravda. Ale při vaření oloupaných brambor, neklíčících a nevystavených světlu, je množství solaninu naprosto minimální. Při upečení brambor v troubě při vyšší teplotě už tam není žádný.
Samozřejmě lze uvažovat nad bramborami z různých hledisek - nepůvodní plodina, např.
Mimochodem, velmi podobně jsou na tom rajčata. Ta obsahují tomatin, což je alkaloid takřka totožný se solaninem.
|
štěpánkaa |
|
(24.7.2012 12:07:20) proboha, neříkej mi, že syrová rajčata jsou jedovatá
|
kambala pláááckááá |
|
(24.7.2012 12:08:38) no jasne, syrovy brambory i rajcata...oboje je stejna celed, ne? lilkovite, tusim
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:10:06) Sice stejná čeleď, ale u rajčat problém s lektiny není.
|
|
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:09:25) No, asi stejnou měrou jako vařené brambory
Ale je fakt, že je vhodné vykrajovat rajčatům "bubáka", tam je tomatinu nejvíc.
|
štěpánkaa |
|
(24.7.2012 13:11:55) hurá, "bubáka" vykrajujeme, akorát jednoho dědu jsem tro ještě nenaučila
|
|
|
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 12:09:01) A syrová rajčata jsou tedy horší než vařená?
A takže ani není pravda to, že rakovina se lépe cítí v kyselém prostředí po požívání kyselých potravin (maso, adod.) a že zásadité potraviny jsou zdravější (kyselé zelí, apod.)?
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:16:24) Fialofko, to jsou takové, no.. kyselost a zásaditost těla je potravou ovlivńována velice málo. A tělo si ji umí velmi zdatně regulovat. Daleko lépe umíme regulovat acidózu než alkalózu. A hlavní podíl na pH má buněčný metabolismus a je mu úuplně fuk, jestli sis dala zrovna zelí
to je taky taková módní vlna, objevila se v Čechách kdysi s objevením se výrobců jablečného octa (a kupodivu, neobyčejně mnoho lidí skočilo na neuvěřitelnou pitomost, že pití octa je zásadotvorné - kam dali rozum, pití kyseliny dodává volné vodíkové kationty a prostě se tam ty hydroxylové zbytky, ani žádné akceptory protonů, neobjeví).
A rakovina - to je mnohem složitější problematika, to se takhle nená jednoduše říci. Ale "rakovina roste v kyselém organismu" je rozhodně blbost. Mohly bychom se podívat na mikroporstředí, na to, že buńky jsou odlnější při acidóze, na hladinu krevních plynů při různém pH... a tedy souvislosti s výživou buněk... ale musím ít chy\stat mrňousovi oběd, už se budí
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 12:18:57) A jak to všechno víš? Nemyslím to špatně, ale každý říká něco jiného a každý to ví zaručeně, kdo se v tom má vyznat?
Jedna kamarádka se třeba věnuje léčitelství, reiki, apod., má řadu certifikátů, a ta tvrdí, jak je škodlivé mléko a že přímo toxická je kombinace mléka s kávou. To je pravda?
|
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:31:29) Fialofko, v tomhle případě mám vzdělání příslušného směru. Ale to není tak zásadní.
Když píšeš o kamarádce a reiki a něčem takovém, tak se do polemik nepouštím. Nelze vyloužit existenci něčeho, co dosud neznáme, a neodvažuju se tvrdit, že nikdy se nic dalšího neobjeví.
Ale pokud někdo začne mluvit o věcech známých, jako je podstata kyselin a zásad a jaksi začne zneužívat odborných pojmů ve zcela zcestném kontextu, protože většina lidí se v běžné chemii nijak zvláš´t neorientuje a tak se nechá snadno zmást, tak, hmm... mi to trochu zvedá mandle.
|
Elíláma |
|
(24.7.2012 15:04:26) angrešt: jsi bedna
|
|
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:35:31) Jo, ještě káva + mléko: mléko je zásadité, takže sníží rozpustnost kofeinu z kávy. Naopak zvýší rozpustnost některých aromatických složek, ale také, u dlouho louhované kávy, zvyší rozpustnost některých látek, které dráždí žaludek. Hlavně mléko chuťově překryje to, že káva byla připravená nesprávně, přepražená, často plesnivá atd. (v ČR běžná realita kávy). Takže pak člověk vypije hnus, který by jinak bez mléka jeho chuťové buňky pravděpodobně stačily vyhodonotit jako jed.
|
|
|
Puma |
|
(24.7.2012 12:32:01) Myslela jsem, že to souvisí s kyselým prostředím ve střevě - vstřebáváním, trávením, kvašením...A představovala jsem si, že to dál negativně ovlivňuje organismus v širších souvislostech takovým způsobem, že může být predisponován k onemocnění civilizačních nemocí, nižšší imunitou a třeba i zhoubným onemocněním. Myslíš, že není možné to takhle chápat?
|
angrešt |
|
(24.7.2012 12:38:03) To je tak strašně zjednodušené, že už to takhle říct fakt nejde. Samozřejmě, že procesy ve střevech ovlivńují ledacos. Ale taková jednoduchá rovnice se mezi to fakt položit nedá. mimoto, ve střevě není extra kyselo. Hlavní "kyselo" je tam proto, že se tam dostává HCL ze žaludku. Ale ta je pak neutralizována produkty jater a slinivky.
Ohřálo se to, jdu krmit, pak se sem ještě kouknu
|
|
angrešt |
|
(24.7.2012 13:26:07) Vaitea už Ti vlastně odpověděla. Jistě, leccos, co se vyskytne v našich střevech, má na leccos vliv. Jednak vstřebávané látky, které se dostávají vrátnicovou žilou do jater. Když se do střev dostane něco jedovatého - třeba alkohol, tak játra dostanou slušnou palbu. pak to asi trochu směšuješ s něčím úplně jiným. Střeva mají velký význam pro imunitní systém. Možná máš na mysli imunitní buňky v Peyerských placích střeva, které mají velký význam pro rozpoznávání antigenů .Ale to nijak nesouvisí s tím,. jestli je něco kyselého. I tyto buńky antigeny zpracovávají, popř. prezentují jiným buňkám imunitního systému. A následné procesy jsou uktrutně složité, nejsem imunolog, takže tohle po mě prosím nechtěj, výborná kniha o imunologii je tohle http://www.lekarskeknihy.cz/?id=80-86225-50-X ale nikdy jsem ji nedočetla Ale je přehledná, můžeš si v ní najít konkrétní kapitolu a myslím, že se hodně dovíš.
|
|
|
|
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 12:28:07) Jitys, já jako dítě milovala, když byl v chipsech zelený okraj, to jsem vždy vychutnávala nejvíc
|
angrešt |
|
(24.7.2012 13:45:47) Tak to je pochopitelné, protože solanin dává bramborám dobrou chuť. Proto jsou chutnější brambory ve slupce, protože slupka obsahuje solaninu hodně a při vaření se slupkou solanin částečně přestupuje do dužiny.
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 14:15:44) Takže když budu dávat slepicim slupky od brambor, tak taky nic moc
A když tu máme takovou peknou debatu, nevíte někdo proč jsem vždy po kafi nafoukla jak balón? mám tak jedno týdně, je jedno zda to je turek, instant, z pressovace, ledove ci capuccino.
|
angrešt |
|
(24.7.2012 14:31:07) U slepic nevím, v jejich intimních trávicích pochodech se nevyznám, je klidně možné, že mohou mít nějaký enzym na odbourávání ledovatých složek brambor, který lidé nemají. Třeba se tu mihne nějaký zoolog.
Proč káva nadýmá? No, jetaky dobré podívat se, k čemu je ta káva pita Káva může dráždit zažívací ústrojí. Vyloženě nadýmání moc obvyklé není, spíš pálení žáhy. Ale to je způsobené především tím, že "káva" v českých podmínkách znamená skoro vždy entitu, která se už takřka nedá řadit mezi potraviny. Káva je tu tak nekvalitní, tak špatně skladovaná, tak často přepálená, žluklá či plesnivá, že je spíš div, když někomu vůbec nevadí.
K věci jeden díl Pekla na talíři http://www.stream.cz/peklonataliri/684722-peklo-na-taliri-kava
Káva, která je opravdu přiměřeně upražená )tj. není tmavohnědá - je to vidět i ve videu), není upražená déle než měsíc, je správně skladovaná... obvykle zažívací problémy nepůsobí.
|
amanvireja |
|
(24.7.2012 14:34:07) JJ po zhlédnutí pekla na talíři kávě ,již piji jen opravdu dobrou a vybírám a vybírám Si myslím,že za chvíli kvůli pekla -ovšem moc děkuji za tento pořad- mě nebudou mít rádi prodavači ,má peněženka ani manžel
|
|
štěpánkaa |
|
(24.7.2012 14:34:41) U slepic nevím, v jejich intimních trávicích pochodech se nevyznám, je klidně možné, že mohou mít nějaký enzym na odbourávání ledovatých složek brambor, který lidé nemají. Třeba se tu mihne nějaký zoolog.
nejsem odborník, ale vzhledem k tomu, odkud jsou slepice a odkud brambory bych si tipla, že spíš ne
|
angrešt |
|
(24.7.2012 14:38:06) To máš pravdu ale alkaloidy lilkovitých jsou si podobné a lilkovité rostliny rostou i v Asii. Co já vím, jak to chodí u slepiček
|
štěpánkaa |
|
(24.7.2012 14:43:19) já taky nevím
|
|
|
|
|
|
|
|
FialoFka |
|
(24.7.2012 12:30:02) Jojo, předci byli koumáci
|
|
|
štěpánkaa |
|
(24.7.2012 13:15:16) ještě horší je nahnilý.... moje rodiče jsme aspoň donutila, aby to nedávali mým dětem, ale oni si sobě klíďo kupí už nahnilé nebo naplesnivělé - no nekup to, když je to tak levné a doma to přeci tepelně upraví, tak co
|
|
|