| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Revma a brambory

 Celkem 72 názorů.
 FialoFka 


Téma: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:16:56)
Ahoj všem!

Kamarádce bylo diagnostikováno revma. Skoro nemůže chodit, má oteklé prsty a má velké bolesti již ve všech kloubech.

Jiná kamarádka mi sdělila, že byla u léčitele, který "diagnostikuje pohledem", ona má také revma. Řekl jí, co jí trápí a aby nejedla brambory. Vůbec. Tak přestala jíst brambory, po týdnu cítila zlepšení a nyní je úplně bez potíží, brambory vůbec nejí.

Zadala jsem si do vyhledávače "revma brambory" s nadějí, že mi takových doporučení vyjede víc a vyskočily na mě samé bramborové diety na revma, kdy si máš vzít syrovou bramboru ke snídani a dvě vařené ve slupce k obědu... prostě přesný opak, doporučovaný lékaři (to není podložená informace).

Kamarádce nasadili biologickou léčbu, má ji týden, zatím však žádné zlepšení, spíše naopak.

Máte někdo zkušenosti s vynecháním určitých potravin při revmatu nebo pomáhají jen léky?

Kamarádka prý bez brambor zkusí, zkusí prý vše.

Díky všem za zkušenosti a názory.
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:18:14)
Ta kamarádka, co nejedla brambory díky doporučení léčitele, již nemá potíže pár let, nutno dodat.
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:53:28)
je jisté, že opravdu měla revma? Nebo jí to řekl jen ten léčitel?~8~ (myslím tu, co nejí brambory)
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:00:51)
Má opravdu diagnostikované revma..
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:02:40)
ještě mě napadlo, zda nezáleží na tom, co je příčinou revmatu, zda zánět nebo ukládání něčeho v kloubech. sama se v tom moc nevyznám, ale myslím, že těch příčin je více a způsob léčby nebude stejný~d~
 kambala pláááckááá 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:20:11)
naopak, látky ze syrových brambor revma zhoršují (info od babiččina doktora). na jejich neutralizaci při vaření je dobrý kmín
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:21:32)
Super, píšu si ~R^
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:25:44)
Ahoj ~:-D
Dovolím si Tě opravit - lektiny (ze syrových brambor) se ničí varem. Kmín na ně nemá vliv.
Solanin (alkaloid ze zelených částí brambor a z okolí klíčků) se varem nijak neničí, ale částečně je neutralizován kmínem. Je ničen velkou teplotou, takže není např. ve fritovaných hranolcích.

A právě prosím se pokouším objednat okouna, abych si konečně (!) udělal aTvůj recept ~:-D
 kambala pláááckááá 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:31:15)
no vida, tak aspoń k nečemu tam ten kmín je, já dávám drcenej i do kaše

okouna si užij, je to úžasnej recept!
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:41:59)
Už je objednanej, těším se na něj ~:-D Přivezou ho zítra.
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:23:17)
Syrové brambory jsou jedovaté, obsahují lektiny. Lektiny se ničí varem. Jíst syrové brambory je blbost v každém případě, revma nerevma.

 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:38:46)
No, vzhledem k tomu, že lektiny poškozují mimojiné sliznici trávicího traktu...
 MarMat (+2) 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:32:34)
~e~ ? My jsme jako malé děti jedly syrové brambory úplně běžně (vlastně vždy když se vařily, jsme si něco ukradly)...jsem se jako soustavně otravovala? ~e~~e~~e~~e~
 Meta 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:34:50)
Já trávím psy i kočku. Všichni se jdou zbláznit při loupání brambor.
 Insula 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 18:35:14)
V podstatě ano.
 magrata1 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:30:47)
brambory nevím, ale na Bechtěreva (autoimunitní degenerativní revmatické onemocnění) mi skutečně pomáhá mladý ječmen. Ať dá bacha na výrobce, aby nepila rozemleté seno. Chce to sušenou šťávu (v případě zájmu prodám i já, beru to pravidelně už let nebo poradím výrobce). Je v tom hodně enzymů, takže je to náhrada biologické léčby (potvrzeno revmatologem). To, že týden po nasazení léčby necítí zlepšení, je normální. Mně se stav po nasazení ječmene přechodně zhoršil, ale pak se to zlepšilo a větší ataku jsem od té doby neměla, víceméně mám klid. A to jsem několik let kulhala a bolestí nespala, ani prášky tu bolest zcela nepřerazily. Kdyby si chtěla sdělovat pocity, ať klidně napíše na mail, ječmen jí, pokud se na to sama nebude ptát, nutit nebudu. Ale pamatuju si na sebe, jak mi bylo hrozně, jak jsem si neužila nic (hlavně sex ne, protože mám změny na kyčlích a pekelně mě při tom bolely)
 ladka 
  • 

Re: Revma a brambory 

(12.12.2013 23:21:53)
můžu se zeptat na ten ječmen, který je opravdu kvalitní?
 withep 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:38:33)
Makrobiotika brambory nedoporučuje. Četla jsem o tom nedávno, je tam zmíněno právě i revma. Připadá mi to trochu přehnané, protože makrobiotika se zároveň odvolává na stravovací návyky našich babiček (obiloviny, luštěniny, zelenina v závislosti na ročním období). A u nás sa říkávalo "zemáky a zelé, živobytí celé" ~k~. Ale pokud bych měla problémy, určitě bych zkusila brambory vysadit.

http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:43:36)
Hodně zajímavý článek, moc děkuji~R^
A já tak brambory miluju :-(
 withep 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 11:47:48)
Taky se jich nehodlám zcela vzdát :-). Takže čerstvé, zralé, z vlastní zahrádky...
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:02:16)
V tom článku píšou i o rajčatech a lilkovité zelenině, ty jo, to já si dělám skoro pořád - plněný lilek pečený s bramborama. Rajčata také :-(
 withep 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:17:41)
Přesně, jsem rajčatový závislák. Ale nedávno jsem úspěšně přestala pít kávu, takže nic není nemožné ~;((
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:06:02)
Nevzrušuj se jím ~;) začíná-li něco takovými nesmysly, jakože brambory překyselují (to je veselý blud, žádné překyselování a přezásadiťování těla se nekoná, naše plasma si drží urputně stále své standardní rozmezí pH a nějaké brambory jí jsou ukradené, skutečná acidóza/alkalóza je stav, který se jen tak nenavodí a rozhodně ne snědením brambor). A pokračuje další koninou "sice ve své podstatě alkalická, protože obsahuje hodně draslíku" ... těžko očekávat něco smysluplného dále.

Solanin je jedovatý alkaloid, to ano. Jíst bychom ho neměli. To je pravda. Ale při vaření oloupaných brambor, neklíčících a nevystavených světlu, je množství solaninu naprosto minimální. Při upečení brambor v troubě při vyšší teplotě už tam není žádný.

Samozřejmě lze uvažovat nad bramborami z různých hledisek - nepůvodní plodina, např.

Mimochodem, velmi podobně jsou na tom rajčata. Ta obsahují tomatin, což je alkaloid takřka totožný se solaninem.
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:07:20)
proboha, neříkej mi, že syrová rajčata jsou jedovatá~8~
 kambala pláááckááá 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:08:38)
no jasne, syrovy brambory i rajcata...oboje je stejna celed, ne? lilkovite, tusim
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:10:06)
Sice stejná čeleď, ale u rajčat problém s lektiny není.
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:09:25)
No, asi stejnou měrou jako vařené brambory~;)

Ale je fakt, že je vhodné vykrajovat rajčatům "bubáka", tam je tomatinu nejvíc.
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:11:55)
hurá, "bubáka" vykrajujeme, akorát jednoho dědu jsem tro ještě nenaučila~;)
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:09:01)
A syrová rajčata jsou tedy horší než vařená?

A takže ani není pravda to, že rakovina se lépe cítí v kyselém prostředí po požívání kyselých potravin (maso, adod.) a že zásadité potraviny jsou zdravější (kyselé zelí, apod.)?
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:16:24)
Fialofko, to jsou takové, no.. kyselost a zásaditost těla je potravou ovlivńována velice málo. A tělo si ji umí velmi zdatně regulovat. Daleko lépe umíme regulovat acidózu než alkalózu.
A hlavní podíl na pH má buněčný metabolismus a je mu úuplně fuk, jestli sis dala zrovna zelí ~;)

to je taky taková módní vlna, objevila se v Čechách kdysi s objevením se výrobců jablečného octa (a kupodivu, neobyčejně mnoho lidí skočilo na neuvěřitelnou pitomost, že pití octa je zásadotvorné - kam dali rozum, pití kyseliny dodává volné vodíkové kationty a prostě se tam ty hydroxylové zbytky, ani žádné akceptory protonů, neobjeví).

A rakovina - to je mnohem složitější problematika, to se takhle nená jednoduše říci. Ale "rakovina roste v kyselém organismu" je rozhodně blbost. Mohly bychom se podívat na mikroporstředí, na to, že buńky jsou odlnější při acidóze, na hladinu krevních plynů při různém pH... a tedy souvislosti s výživou buněk... ale musím ít chy\stat mrňousovi oběd, už se budí ~:-D

 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:18:57)
A jak to všechno víš? Nemyslím to špatně, ale každý říká něco jiného a každý to ví zaručeně, kdo se v tom má vyznat? ~:-D

Jedna kamarádka se třeba věnuje léčitelství, reiki, apod., má řadu certifikátů, a ta tvrdí, jak je škodlivé mléko a že přímo toxická je kombinace mléka s kávou. To je pravda?

~:-D
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:31:29)
Fialofko, v tomhle případě mám vzdělání příslušného směru. Ale to není tak zásadní.

Když píšeš o kamarádce a reiki a něčem takovém, tak se do polemik nepouštím. Nelze vyloužit existenci něčeho, co dosud neznáme, a neodvažuju se tvrdit, že nikdy se nic dalšího neobjeví.

Ale pokud někdo začne mluvit o věcech známých, jako je podstata kyselin a zásad a jaksi začne zneužívat odborných pojmů ve zcela zcestném kontextu, protože většina lidí se v běžné chemii nijak zvláš´t neorientuje a tak se nechá snadno zmást, tak, hmm... mi to trochu zvedá mandle. ~;)
 Elíláma 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 15:04:26)
angrešt: jsi bedna ~s~~R^
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:35:31)
Jo, ještě káva + mléko: mléko je zásadité, takže sníží rozpustnost kofeinu z kávy. Naopak zvýší rozpustnost některých aromatických složek, ale také, u dlouho louhované kávy, zvyší rozpustnost některých látek, které dráždí žaludek.
Hlavně mléko chuťově překryje to, že káva byla připravená nesprávně, přepražená, často plesnivá atd. (v ČR běžná realita kávy). Takže pak člověk vypije hnus, který by jinak bez mléka jeho chuťové buňky pravděpodobně stačily vyhodonotit jako jed.
 Puma 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:32:01)
Myslela jsem, že to souvisí s kyselým prostředím ve střevě - vstřebáváním, trávením, kvašením...A představovala jsem si, že to dál negativně ovlivňuje organismus v širších souvislostech takovým způsobem, že může být predisponován k onemocnění civilizačních nemocí, nižšší imunitou a třeba i zhoubným onemocněním. Myslíš, že není možné to takhle chápat?
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:38:03)
To je tak strašně zjednodušené, že už to takhle říct fakt nejde. Samozřejmě, že procesy ve střevech ovlivńují ledacos. Ale taková jednoduchá rovnice se mezi to fakt položit nedá.
mimoto, ve střevě není extra kyselo. Hlavní "kyselo" je tam proto, že se tam dostává HCL ze žaludku. Ale ta je pak neutralizována produkty jater a slinivky.

Ohřálo se to, jdu krmit, pak se sem ještě kouknu ~:-D
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:26:07)
Vaitea už Ti vlastně odpověděla.
Jistě, leccos, co se vyskytne v našich střevech, má na leccos vliv. Jednak vstřebávané látky, které se dostávají vrátnicovou žilou do jater. Když se do střev dostane něco jedovatého - třeba alkohol, tak játra dostanou slušnou palbu.
pak to asi trochu směšuješ s něčím úplně jiným. Střeva mají velký význam pro imunitní systém. Možná máš na mysli imunitní buňky v Peyerských placích střeva, které mají velký význam pro rozpoznávání antigenů .Ale to nijak nesouvisí s tím,. jestli je něco kyselého. I tyto buńky antigeny zpracovávají, popř. prezentují jiným buňkám imunitního systému. A následné procesy jsou uktrutně složité, nejsem imunolog, takže tohle po mě prosím nechtěj, výborná kniha o imunologii je tohle http://www.lekarskeknihy.cz/?id=80-86225-50-X ale nikdy jsem ji nedočetla ~t~ Ale je přehledná, můžeš si v ní najít konkrétní kapitolu a myslím, že se hodně dovíš.
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:28:07)
Jitys, já jako dítě milovala, když byl v chipsech zelený okraj, to jsem vždy vychutnávala nejvíc ~:-D
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:45:47)
Tak to je pochopitelné, protože solanin dává bramborám dobrou chuť. Proto jsou chutnější brambory ve slupce, protože slupka obsahuje solaninu hodně a při vaření se slupkou solanin částečně přestupuje do dužiny.
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:15:44)
Takže když budu dávat slepicim slupky od brambor, tak taky nic moc :-)

A když tu máme takovou peknou debatu, nevíte někdo proč jsem vždy po kafi nafoukla jak balón? mám tak jedno týdně, je jedno zda to je turek, instant, z pressovace, ledove ci capuccino.
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:31:07)
U slepic nevím, v jejich intimních trávicích pochodech se nevyznám, je klidně možné, že mohou mít nějaký enzym na odbourávání ledovatých složek brambor, který lidé nemají. Třeba se tu mihne nějaký zoolog.

Proč káva nadýmá? No, jetaky dobré podívat se, k čemu je ta káva pita ~;)
Káva může dráždit zažívací ústrojí. Vyloženě nadýmání moc obvyklé není, spíš pálení žáhy. Ale to je způsobené především tím, že "káva" v českých podmínkách znamená skoro vždy entitu, která se už takřka nedá řadit mezi potraviny. Káva je tu tak nekvalitní, tak špatně skladovaná, tak často přepálená, žluklá či plesnivá, že je spíš div, když někomu vůbec nevadí.

K věci jeden díl Pekla na talíři http://www.stream.cz/peklonataliri/684722-peklo-na-taliri-kava

Káva, která je opravdu přiměřeně upražená )tj. není tmavohnědá - je to vidět i ve videu), není upražená déle než měsíc, je správně skladovaná... obvykle zažívací problémy nepůsobí.
 amanvireja 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:34:07)
JJ po zhlédnutí pekla na talíři kávě ,již piji jen opravdu dobrou a vybírám a vybírám ~t~
Si myslím,že za chvíli kvůli pekla -ovšem moc děkuji za tento pořad- mě nebudou mít rádi prodavači ,má peněženka ani manžel~t~~t~~t~
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:34:41)
U slepic nevím, v jejich intimních trávicích pochodech se nevyznám, je klidně možné, že mohou mít nějaký enzym na odbourávání ledovatých složek brambor, který lidé nemají. Třeba se tu mihne nějaký zoolog.

nejsem odborník, ale vzhledem k tomu, odkud jsou slepice a odkud brambory bych si tipla, že spíš ne~;)
 angrešt 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:38:06)
To máš pravdu ~:-D ale alkaloidy lilkovitých jsou si podobné a lilkovité rostliny rostou i v Asii. Co já vím, jak to chodí u slepiček ~:-D
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:43:19)
já taky nevím~d~
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:30:02)
Jojo, předci byli koumáci ~:-D
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:15:16)
ještě horší je nahnilý.... moje rodiče jsme aspoň donutila, aby to nedávali mým dětem, ale oni si sobě klíďo kupí už nahnilé nebo naplesnivělé - no nekup to, když je to tak levné a doma to přeci tepelně upraví, tak co~Rv~Rv~Rv
 radka 
  • 

Re: Revma a brambory 

(10.1.2013 10:41:11)
nedoporučují se žádné lilkovité - tedy rajčata, papriky, lilek a brambory ( z těch známých) - četla jsem to ve více zdrojích
nejsem ale odborník, takže nezdůvodním, proč a jaké látky vadí
 Avika 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:09:58)
Možná půjde o celkové překyselení organismu. Orgány spolupracují a pokud jeden z nich začne mít potíže (pálení žáhy, únava, bolest kloubů, natékaní končetin atd.), pak po určitém času méně či více kolabuje celý systém. Při otocích už nestíhají ledviny a určitě se před tím hlásili s potížemi i ostatní orgány. Tělo funguje jako prostředník k informacím, kterým nerozumíme nebo nechceme rozumět, jak nám sdělit, co změnit. Pokud se tělu uleví v něčem, co už nesnese, přinese to výsledky. Brambory bych z toho nevinila....~t~
 Vaitea 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:36:54)
Promiň, co to je za blábol???
Nedostatečná funkce ledvin je jen jedna z mnoha možných příčin tvorby otoků.
A co to je překyselený organizmus???? Víš jaké je pH vnitřního prostředí slučitelné se životem? Víš jak je to úzký rozmezí??? Kyselej organizmus=mrtvej organizmus.
 Gora 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:01:11)
Vaiteo, přesně tohle mi řekl můj lékař specialista. Bavila jsem se s ním na téma překyselený organismus, že jsem to slyšela v nějaké reklamě, četla v časopisech, tuším, že i na netu jsem na to narazila, jak se má člověk od toho ozdravit. Jeho odpověď zněla, že je to totální blbost, že překyselený organismus se rovná mrtvý.
 Vaitea 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:07:30)
Goro,
přiznám, že jsem na to alergická.
Asi stejně jako na různé detoxikační a očistné kůry, které nás zbaví různých "nečistot", kterými jsme zanešeni.
Něco jiného jsou samozřejmě nemoci zažívacího traktu vyvolané na základě autoimunním a pod.
Pak jsou třeba dietní opatření, která mají svůj smysl, přínos.
Ale někteří "šikulové" využívají toho, že lidé nemají odborné znalosti a tahají z nich peníze a mnohdy i ohrožují jejich zdraví, nabídkou totálních bludů a pochopitelně i "zázračných" produktů.
 Limai 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 15:39:00)
Vaiteo,když tedy detoxikační kůry nemají žádný smysl,jak je možné,že mají tak fantastické výsledky~:-D?
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 15:41:05)
tak o těch vyprávěj mé známé, která se tak detoxikovala, až je z toho v terminálním stadiu rakoviny~a~~a~
jako jo, zdravému člověku, nezudravě žijícímu možná prospějí. i když když čtu některé recepty, mám z nich husí kůži~d~
 Avika 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 16:44:05)
Asi není na místě spojovat věci, které spolu nesouvisejí, připomíná to pak pohádku o pejskovi a kočičce, jak vařili dort - všechno co se hodí, je vhozeno. Zvlášť citlivé téma jakou jsou "konečné nemoci". Jde o diskusi a rozdíl v názorech není rozpor. Nepotřebujeme se přece "tahat o energii". Každý má svůj úhel pohledu a věřím, že jej má prozkoumaný prakticky a sám na sobě. Já ano. A vy?
 Vaitea 


Re: Revma a brambory 

(25.7.2012 8:31:26)
Limai,
napiš mi prosím jakýkoliv odkaz na randomizovanou, recenzovanou studii.
Prosím ~;).
Ne, že jedna paní povídala, jak jí to móóć pomohlo!
Samozřejmě nehodlám polemizovat o dietních opatřeních u nemocných se zvýšenou imun.odpovědí na různé alergeny v potravě , či u nemocných s autoimun.chorobami.~3~
 štěpánkaa 


Re: Revma a brambory 

(25.7.2012 13:20:26)
jojo, znám paní co si vyléčila těžký zánět ledvin dietou a urologickým čajem. následuje výčet diety, který si nepamatuju..... na můj dotaz co na to doktor - jo ten, ten mi ještě dal nějaká antibiotika nebo něco takovýho~;)
 Elíláma 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 15:06:44)
"Kyselej organizmus=mrtvej organizmus."

~t~~R^
 Avika 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 15:28:36)
Kde je psáno a kdo vám zaručí, že lékaři vědí, jak tělo funguje. Proč k lékaři chodíme jen pro prášky, které neléčí, ale potlačují většinou jen příznaky. Hledejme informace i mimo byznys zdravotnictví. Stačí přeskládat skladbu stravy - bez léků a různých doplňků stravy. Pro zvídavější postačí indikační lakmusový papírek pro měření pH moči s jemným desetinným rozlišením hodnot a hned je jasné, jak jsme na tom. Zkuste hned první ranní a pak zkoušejte jednotlivé potraviny, co udělají s pH. Moč představuje to, co jsme eliminovali, sliny představují to, co držíme. Moč není přesným ukazatelem stavu organismu, ale představuje to, co bylo odstraněno - v ideálním případě kyselé odpady. První ranní pH slina je ukazatelem stavu těla: tkání, lymf, intersticiálních tekutin a krve. Když si dáte záležet a vytrváte, budete mít přehled o tom, jak právě váš organismus reaguje. Nejsme roboti (zatím), abychom podléhali zmanipulovanému průměru. Nebo také čekáte až bude nejhůř? Tak vítejte do klubu, které jednou lekař vyleká...
 Vaitea 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 15:37:20)
Kde je psáno a kdo vám zaručí, že lékaři vědí, jak tělo funguje ~d~
Má svatá prostoto!

Zato léčitelé a výživoví specialisti, to jsou hotoví altruisti, že jo?
 Avika 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 16:10:49)
Nic takového netvrdím. Je to ještě horší než uvedený předpoklad...Člověk se o sebe dokáže "postarat sám", jen to patrně zapomněl...Směs ztráty informací a určitý druh kodependence (závislosti) udělá mnoho...~d~
 babiki 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:25:36)
Mam juvenilni artritidu diagnostikovanou v 5ti letech, bylo mi receno ze nemam jist lusteniny ~d~ ale kdyz jsem byla na kontrole v jine zemi dr. mi neveril kdyz jsem mu to rekla ~d~ u me potraviny nezhorsuji/nezlepsuji, nejvic pomaha byt aktivni a horke koupele- ale u kazdeho je to jinak asi.
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:27:33)
babiki, děkuji! Kamarádka za mnou za chvíli dorazí, tak se zeptám, co má vlastně za typ a příčinu.
 Puma 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:43:34)
Kolegině z práce onemocněla revmatoidní artritidou, byla potvrzena i z krevních testů. Začala se stravovat podle jakési diety, kdy jedla pouze čerstvé tepelně nezpracované potraviny. Držela to asi 3roky. Brzy po změně jídelníčku se jí velice ulevilo a asi po půl roce měla krevní testy ok. Sice nevím, jak je to možné, protože jsem si myslela, že pokud onemocníš, už se nemoci nezbavíš, jen můžeš ovlivnit průběh. Jídlo měla fakt vymakané, dokonce si vyráběla syrový chleba.:-) Muselo jí to stát spostu času a peněz taky.
 FialoFka 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 12:55:32)
Teda to si vůbec nedokážu představit, co bych jedla~e~~R^ Děkuji!
 Bodlík 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 13:05:29)
Pravděpodobně to s jídelníčkem nijak nesouvisí. Odezní-li ataka, mohou se krevní testy vrátit do normálu. Jak dlouhá bude bude remise onemocnění, to je u každého jinak.
 vertigo 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 17:08:00)
A nezačala náhodou k té dietě ještě užívat léky?? Pak je totiž na místě otázka jestli jí zabrala ta dieta nebo léčba. A navíc je revmatoidní artritida onemocnění proměnlivé, takže se možná mohla dostat do remise, ve které by možná byla i bez té diety...
 amanvireja 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:29:12)
Lektiny

V roce 1954 navrhl americký imunolog Boyd název lektiny pro specifické bílkoviny, které se vázaly na určité buňky a vyvolávaly jejich aglutinaci (shlukování). Lektiny byly nalezeny například v těle bakterií, hub, mořských řas a korálů, živočichů (hlemýžď, krab, kobra aj).
K velice významným látkám této skupiny patří fytohemaglutiny, tj. bílkoviny rostlinného původu aglutinující erytrocyty (červené krvinky). Všechny lektiny náleží k nesmírně jedovatým sloučeninám, a tudíž práce s nimi vyžaduje nejvyšší opatrnost.
Přítomnost výše uvedených principů byla poprvé prokázána u skočce obecného (Ricinus communis). Ukázalo se totiž, že jeho vodný extrakt silně shlukoval červené krvinky. Odpovědnost za to nesl lektin ricin. Po krátkém čase byl objeven v tropické rostlině s latinským názvem Abrus precatorius lektin abrin. Dodatečně se prokázalo, že jde o směs abrinu A, B a C.
Pozdější výzkumy potvrdily výskyt lektinů v celé řadě rostlinných čeledí. Například v čeledi bobovitých (Fabaceae) byly identifikovány lektiny v čočce seté (Lens culinaris), v hrachu setém (Pisum sativum), v jerlínu japonském (Sophora japonica), v čeledi lilkovitých (Solanaceae) v durmanu obecném (Datura stramonium), v rajčeti jedlém (Lycopersicon esculentum), v lilku hlíznatém neboli bramboru (Solanum tuberosum), v čeledi jesencovitých (Celastraceae) v brslenu evropském (Euonymus europaeus) a v dalších.
Nowel v roce 1960 zjistil, že působením lektinu, který byl zjištěn ve fazolu obecném (Phaseolus vulgaris), se po několika dnech stimulovaly bílé krvinky k buněčnému dělení.
O několik let později vyizolovala skupina biochemiků ze šťávy jmelí bílého (Viscum album) z čeledi ochmetovitých (Loranthaceae) podíl „VP 16“, tzv. Vesterovu frakci.
Z chemických rozborů vyplynulo, že se jedná o směs složenou z deseti bílkovinných složek o molekulové hmotnosti 14 000 až 125 000. Tyto bílkoviny měly tendenci se vázat na nukleové kyseliny, dále podporovaly funkci brzlíku, a tím i celý imunitní systém. Mnohé dokonce brzdily syntézu nukleových kyselin.
Postupně byly ze jmelí získány tři lektiny označené jako ML I, ML II a ML III. Klinické experimenty potvrdily, že všechny zmíněné lektiny aglutinují nejen lidské erytrocyty, ale i izolované myší nádorové buňky.
Rázem pronikly lektiny do popředí badatelského zájmu. Očekávalo se od nich, že zaujmou význačné místo v boji proti zhoubným novotvarům. Výsledky pokusů nebyly bohužel příliš uspokojivé a jednoznačné. Není proto divu, že závěry vyvolaly ve vědeckých kruzích určité zklamání a rozčarování.
Dnes nalezly lektiny uplatnění především v diagnostice, neboť se staly důležitými hemolytickými činidly při určování krevních skupin.

 amanvireja 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 14:31:57)
Mi to s těmi brambory prostě nedalo a hledám a hledám . Já mám sirové totiž moc ráda a dcera také , jím je od malička~d~ také se traduje ,že pomáhají při bolestech břicha~d~
http://ziva-strava.cz/ovyziveClanky11.aspx
 Žžena 


Re: Revma a brambory 

(24.7.2012 18:11:16)
Jsou různí lidé a různé artritidy, nebo "artritidy". Ze dvou lidí v mém okolí, kterým byly jejich problémy diagnostikovány jako artritida, měl jeden ve skutečnosti zhoubný nádor v kloubu a druhej leukemii. Ups, někdo se prostě spletl ~d~
O diagnóze artritidy léčitelem a její "úspěšné léčbě" bramborovou dietou si tudíž taky nedělám iluze. Kdo ví, co to bylo za "nemoc" a kdo ví, jestli to, co skutečně pomohlo, byla ta dieta.
 Monika 
  • 

Re: Revma a brambory 

(8.11.2012 13:44:49)
Občas mě pobolívaly klouby a pak jsem si četla i o revma.. Zkusila jsem si koupit Priessnitz, protože jsem o něm na internetu dost četla a líbilo se mi, že je přírodní a v balení měl i mazání. Po nějaké době užívaní jsem pocítila velkou změnu a proto ho ještě beru, abych potom měla úplně klid :)
 Iveta,JEDNA DCERA 
  • 

Re: Revma a brambory 

(15.4.2013 14:54:02)
mojí dceři od 3roku diagnostikovali juvenilní artritídu po lymsklé borelioze.Má od 17let biologickou léčbu,která jí způsobila zánět střev,takže ji přibyla jiná nemoc.
Úprava stravy je samozřejmě super věc,ale na samotnou nemoc -revma nemá zásadní vliv.

Tuto nemoc způsobuje porucha imunitního systému.

Očekávat,že správným jídlem nemoc zmizí,nebo se vyléčí je nesmysl.
Je potřeba být aktivní,denně procvičovat klouby a zdravá strava pro celkový fit
jen prospěje.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.