Kopřiva Dvoudomá |
|
(12.5.2014 12:47:30) Chystám narozeninový dort pro tříletou slečnu, která nesmí mléko (kvůli bílkovině). Radši bych tam nedávala ani jiné extra dráždivé věci, jako třeba čokoládu nebo velkou dávku ořechů.
Takže počítám, že bude asi piškotový a obložený ovocem (a nejspíš tence zalitý agar-agarem). Taky bych ho ještě ráda promázla nějakým krémem, marmeláda mi přijde trochu málo.
Napadl mě kokosový (z kokosového krému v plechovce). Snad by šlo obsah plechovky osladit a vyztužit trochou agar-agaru, případně do toho vmíchat trochu rozmačkaného ovoce.
Pak případně lemon curd.
Má někdo další nápady?
(Lepat dort z rozvařených jablek a piškotů už nebudu, představovala bych si pro tak velkou dámu něco trochu reprezentativnějšího .)
Dík, budu vděčná až za hrob.
|
maximin |
|
(12.5.2014 14:44:50) Korpus dortu vetsinou pecu kokosovou babovku, neni sucha jako piskot a dite ji miluje. Promazavam jen marmeladou, prave proto, ze je krasne vlhke testo. Vrch mel zdobeny "icingovou" travou s cokoladovyma micema (pro mlecne deti) a marcipanovyma beruskama (pro oslavence), potazeny jako syr a mysky a naposledy zastrikany cely uvarenym snehem a oflambovany.
Krem delam svareny snih z bilku a do nej pridam ztuzeny tuk, ne moc, jen trochu. Pak s tim pracuju jako s maslovym kremem.
Nejnoveji se u nas delaji pudinky z ovocnych juice. Padne litr tydne a dite je uplne v sedmem nebi, ze muze to co ostatni. Obcas proleju ovocnou stavou, takze vznikne mramor.
Pudink z kokosoveho mleka jde, ale hodne se srazi a ztuhne, coz by zas az tak nevadilo, ale dost vadi, ze po kratke dobe (cca par hodin) se "srazi". Resp. nesrazi, zustane v pohode, ale zacne poustet vodu, coz by v dortu vadilo.
|
maximin |
|
(12.5.2014 14:54:53) Jeste jsem si vzpomela! Delala jsem dort "charlotte". To byla jen piskotova rolada, promazana marmeladou a vvnitrek byla cista zelatina a v ni oslavencovo oblibene ovoce. To je snad reprezentativni ;-)
Dort vypadal takhle (neni moje fotka, jen ilustracni):
|
|
|
withep |
|
(12.5.2014 15:37:45) Korpus bych udělala normální piškot (mouka - cukr - vejce), a krém pudinkový z obilného mléka (třeba ovesné Alnatura z dm; pozor, z rýžového krabicového prý pudink neztuhne). A nahoru eventuelně nějaké to ovoce s agarem nebo ovocným "pudinkem".
|
|
Oliverka |
|
(12.5.2014 18:44:37) Pokud nevadi kakao, tak doporucuju avocado mousse. Omlouvam se, recept jev aj.
1/4 cup honey (or your choice of the following: 4 fresh pitted dates – brown rice syrup – organic maple syrup. stevia) 2 ripe avocadoes (see notes ) 1 ripe banana (fresh or frozen chopped) 1 teaspoon vanilla extract or 1/2 teaspoon vanilla bean paste or pods from 1 fresh vanilla bean 1/3 cup raw cacao powder or cocoa powder Pinch of sea salt and cinnamon to enhance flavour
Combine all the ingredients in a good powerful high speed blender adding the honey first, followed by the avocado, vanilla and cocoa. Blend for about 30 seconds until smooth and creamy. Add a splash of water or coconut water to make a lighter mousse. Spoon into a bowl and allow to set in the fridge. Enjoy – serves 12.
NOTES: This mousse is delicious on it’s own or used as a topping for cakes and cupcakes. The addition of 2 tablespoons melted cacao butter or cold pressed coconut oil will firm up the mousse.
|
angrešt |
|
(12.5.2014 19:55:29) To zní výborně!
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(13.5.2014 11:15:08) Na krém se dá použít rostlinná šlehačka. Ta je vhodná pro alergiky, protože neobsahuje laktozu a živočišné bílkoviny.
|
|
|