libik |
|
(6.2.2017 21:02:06) Používáte? Vyrábíte? Jak správně?
Já si včera přepustila zbytek másla na skorosuché bramboráky a úplně mě okouzlila ta chuť. A internet říká, že je to zdravé.
|
Fragmenta |
|
(6.2.2017 21:22:58) Pouzivam obcas. Kupuju hotove v obchode (Butterschmalz).
|
|
Koliha velká |
|
(6.2.2017 21:27:29) Používám (České Ghíčko). Ale nepoznám rozdíl od běžného másla, mastné je všecko stejně
|
Mapat |
|
(6.2.2017 21:29:56) Koliha: já myslím, že v chuti extra rozdíl nebude, jde o to, že je to čistý tuk bez vody a příměsí, takže se nepřepaluje.
|
Bouřka |
|
(7.2.2017 0:16:35) No nevím, mně ten rozdíl přijde teda hodně výrazný. Jiná chuť, jiná konzistence. Dělám si svoje v pomalém hrnci.
|
|
|
libik |
|
(6.2.2017 21:35:15) Přepuštěné máslo je bez bílkoviny, která se sebere zhora (pěna), bez vody a příměsí, chutná to jinak, lépe se na tom smaží, má to vyšší stupeň kouřivosti.(hůř se to pochopitelně maže) V jídle to voní.
Před 30 lety to měla každá babi ve špajzce.
|
holka anonymka |
|
(7.2.2017 13:56:30) tak to nebude nic pro mě, když to nemá bílkovinu. Já se cpu proteiny ve velkém..
|
libik |
|
(7.2.2017 18:09:21) Oblíbené datlové, kokosové, ořechové, dýňové aj oleje taky nemají bílkovinu (tedy mají v zanedbatelném množství), dokonce i stárnoucí olivový ji nemá
|
|
|
Koliha velká |
|
(7.2.2017 17:50:36) Ono je to tím, že já na máslo a tuky obecně nejsem zvyklá. Kostku jsem schopná mít několik měsíců a byly roky, kdy jsem se s máslem nepotkala. Když se objevilo ghí, čekala jsem, kdovíco to nebude a bylo to zase máslo jen jiné konzistence. Ale nic proti tomu, mám doma oboje.
|
libik |
|
(7.2.2017 18:07:26) Tak ono je to míněno především na vaření místo rafinovaných olejů, které dle některých studií způsobují Alzheimera a deprese. Beru to s rezervou jako všechna zjištění amerických , britských, japonských a dalších vědců, ale technologie výroby másla i jeho přepuštění je jednoduchá, tedy dle mého pocitu přírodě blíž. Na čem ty vaříš?
|
Koliha velká |
|
(7.2.2017 18:44:36) Většinou na teflonu. Tedy prakticky bez tuků.
|
libik |
|
(7.2.2017 18:55:50) Tuky jsou základní složka potravy, jejich naprostá absence je blbost.
|
Koliha velká |
|
(7.2.2017 20:04:39) Tuky jsou prakticky v čemkoliv, co jím. Nevidím celkem důvod je uměle přidávat, když to není potřeba. Výjimkou je olivový olej ve studené kuchyni, tam si i cvaknu přímo z láhve.
|
libik |
|
(7.2.2017 20:09:37) Ale jo, v pohodě, já jsem samozřejmě stará škola, takže občas omáčku vyvedu
|
|
|
libik |
|
(7.2.2017 20:25:52) A na čem ty vaříš, Buchli? Mně to ghíčko (na dušení) připadá opravdu fajn (co jsem o něm četla)
|
|
|
Koliha velká |
|
(7.2.2017 21:56:08) Neomezuju tuky z nějakého dietního či metafyzického důvodu. Jen je neumím do jídla dávat, nenaučila jsem se to už v rodině. Např. brambory polité máslem jsou pro mne nepoživatelné, chleba se sádlem jsem viděla poprvé až na skautském táboře a smažený sýr až v dospělosti na koleji. Mastné jídlo je ve stejné kategorii nepoživatelnosti jako neslané. Mám zavést fritézu a vytvářet tukovou vrstvu v hrnci jen proto, abych neomezovala tuky? Čtyřicet let mi to nechybělo.
|
libik |
|
(7.2.2017 22:19:54) Já jsem nikdy nejedla smažený sýr(nesnáším ho) a nemám friťák, když vařím (třeba teď) osmahnu na lžičce másla(tedy Ghí) krůtí medailonky a vložím do pekáčku, na druhé lžičce orestuji cibuli a červenou řepu, přidám do pekáčku, ochutím tymiánem a bylinkovou solí, peču na 140 půl hodiny. Zítra k tomu udělám slaný bulgur (s česnekem nebo se zázvorem) , takže na lžičce ghí zpěním plátky nebo kandovaný zázvor a promíchám s vařeným bulgurem. Bude to pro 4 lidi (3 lžičky tuku)
Dej sem nějaký beztukový recept. Třeba je to taky dobrý.
|
|
|
|
|
|
|
|
|