Persepolis |
|
(3.5.2018 17:55:14) Na jednu potravinu jsem si vzpomněla: kávové karamelky, z kterých se udělala v puse jakási hmota, která byla schopna vytáhnout i plomby ze zubů. Neprodávaly se v pytlíku, ale byly naskládané do takové hranaté tyčky.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(3.5.2018 17:59:01) Ajo! Pamatuju! Podobný byly takový bonbonky a la turecký med, s příměsí oříšků, balený do voskovaných papírků a prodávaný v oranžovým pytlíku s Turkem na vrchu.
Dneska by mi to nechutnalo, ale byly to moje oblíbený.
|
Simeona+3 |
|
(3.5.2018 20:40:24) Jo ! Tureckej med v oranzovym pytliku od Figara !
|
|
Fern |
|
(3.5.2018 21:10:37) ty bonbony ala turák byly moc dobré;viděla jsem je před časemv obchodě,zlákalo mě to,kouila,ale byl to hnus,turák,tenkrát takový dobrý,to nevidělo ani z rychlíku,vyhodila jssem to.
|
jak |
|
(3.5.2018 21:21:01) Tehdejsi polomaceny susenky. Takovy joguttovy mliko v kelimku.
|
Lassiesevrací |
|
(3.5.2018 22:02:26) Jovo. To bylo to jogurtový mlíko v kelímku. Máma nám to kupovala na Florenci na autobusáku, když jsme jeli od dědy a babičky domů....
|
|
|
white |
|
(4.5.2018 6:20:45) Fren, turecký med byl zajisté hnus už tenkrát, na tom není co vymýšlet. Tenjrát byly jiné chuťové preference a člověk považoval za úžasné cokoliv, co bylo dostatečně sladké nebo se nějak chuťově odlišovalo. Za ty roky jsme ochutnali už tisíce jiných věcí, takže nás pochoutky dětství už tak nenadchnou, i kddyby je před nás někdo postavil připravené podle stoprocentně přesné receptury, vždycky tomu bude scházet ta přísada doby, dětství a nostalgie.
|
Ropucha + 2 |
|
(4.5.2018 6:37:28) White, souhlasím, děti jsou schopné stláskat ledacos, jen když je v tom cukr, vzdyť je to vidět i dneska, vsechny ty obskurní sladkosti, já bych to pusy nevzala. Verim, že většina z toho vyroste.
|
white |
|
(4.5.2018 7:20:53) Tenkrát jsme byli schopni chroupat i samotnou kostku cukru, zvlášť když to byl třeba bridge ve tvaru srdíčka:) A skoro by se chtělo tvrdit, že ten cukr byl tenkrát sladší a cukrovitější a dnes už to není ono./Což je blbost, samozřejmě:)/
|
Ropucha + 2 |
|
(4.5.2018 13:15:39) White, přesně tak, vyjídala jsem babičce bridge kostky cukru z porcelánové cukřenky. Stříbrnými kleštičkami. Prostě atrakce. A ano, je to nostalgická vzpomínka . Ale že bych ze samého dojetí dneska chroustala cukr, to asi fakt ne.
|
Ája Fíková |
|
(4.5.2018 15:56:07) Vyjídali jsme bridž barevný cukr
|
|
77kraska |
|
(5.5.2018 7:54:51) Anett, pak at se zubari nedivi, ze nase generace ma tak spatne zuby....dneska by rodice detem nedovolili jist cukr z cukrenky
|
Kudla2 |
|
(5.5.2018 8:07:44) Tak ale z pár kostek cukru z cukřenky se Ti zuby přece nezkazej.
|
|
Grainne |
|
(5.5.2018 8:33:34) Sedmi, no oni to ti rodice ani tak moc nedovolovali Kdyz jsem to pak jeste nosila konim, mati zacala kupovat sypky cukr. Dnes bych to samozrejme nedala ani tomu koni.
Na druhou stranu si nemyslim, ze by dneska bylo min veci, kterymi si zkazit zuby.
|
K_at |
|
(5.5.2018 8:59:51) Grainne, presne. Ja se ke kostkovymu cukru bridge dostala jednou za x mesicu u babicky. A neslo sezrat celou cukrenku, bohuzel. doma obcas kostkovej byl. Taky jsem ujidala jen obcas.
|
Grainne |
|
(5.5.2018 9:06:28) Kat, jo, jo... Dneska cukr z cukrenek pochopitelne "nekradu", moje potomstvo, nijak zvlast ke zdrave vyzive nevedene, nesladi bud vubec, nebo velmi decentne. Na cem ovsem dodneska obcas ujizdim, je syrovy zloutek s cukrem....ale to si dovolim provozovat jen diky tomu, ze mam vlastni vajicka.
Taky setrvale ujizdim na klasickem sunkovem chlebicku a po pocatecnich hokus pokusech vyrobcu je ruzne "vylepsovat", se nastesti ustalila ta zalezitost na stare, dobre "klasice".
|
Z+2 |
|
(5.5.2018 9:14:05) Šance na problém je u vlastních vajíček asi tak sto násobná než u těch z obchodu.
|
Grainne |
|
(5.5.2018 9:17:59) Zko, dekuji za informaci, ale mam jinou zkusenost. Ohlidam si to od zdravotniho stavu slepice, az po skladovani. Jestli mi hodlas tvrdit, ze se kontroluje kazde jednotlive vejce a ten Fipronil je ciste nedopatreni, no tak tedy jo.
|
Grainne |
|
(5.5.2018 9:48:17) Buchli a jak kontroluji salmonelu u slepic ve velkochovech? Podstatne je nakladani s temi vajicky, kterym nesvedci prechovavani na rampach pri preskladnovani, ci uchovavani mimo chladici zarizeni v nekterych obchodech. Zvlaste pri slevovych "akcich". Jde predevsim o spravne zachazeni a uchovavani ve spravne teplote, ktera nedovoli premnozeni bakterii. Je to "zivy" produkt, takze urcite mnozstvi bakterii tam je vzdycky.
Take jde pochopitelne o to, cim ty slepice krmis. Fakt je, ze chutove je "prumyslove" vejce nechutne a nejim ho ani uvarene bezpecne "na tvrdo". Navic po zkusenosti prave se salmonelozou prave z obchodu, takze diky, to uz nikdy.
|
|
|
|
|
TaJ |
|
(5.5.2018 9:25:58) Grainne - jo, syrový žloutek s cukrem, na tom jsme ujížděli jako děti taky...my jsme si ještě vždycky umíchali kostičku žervé s tím vajíčkem a cukrem...dneska už si to nějak nedovolím, nepoužíváme do ničeho ani syrové žloutky a ani už nevylizuju těsto na buchtu nebo bábovku z mísy, jako jsem to dělávala v dětství...
|
Z+2 |
|
(5.5.2018 9:28:50) tíno. Přitom v době tvého dětství to bylo mnohokrát rizikovější než dnes.
|
TaJ |
|
(5.5.2018 9:47:42) Zetko, já vím, ale tenkrát se to prostě tolik neřešilo no...dneska už z toho mám blbý pocit...je to asi nelogické, ale je to tak
|
Grainne |
|
(5.5.2018 9:52:20) Tino, vzdycky jsme meli jen domaci vajicka, jedinou opravdu brutalni zkusenost mam s temi z obchodu, z obdobi, kdy k domacim nebyl pristup, nejspis to bude chyba prave pri uchovavani vajec a pri preprave, takze vajickum z obchodu se vyhybam.
|
TaJ |
|
(5.5.2018 10:06:15) Grainne, tak my domácí vajíčka neměli nikdy, vyrostla jsem na sídlišti v paneláku, babičky slepice neměli...špatnou zkušenost se salmonelou ani ničím jiným jsme neměli taky nikdy, ale dneska už si prostě to syrové vajíčko nedám, ani z obchodu, ani domácí (sem tam nějaké dostaneme od známých), nějak tomu nevěřím...nemusí se stát nic, ale zase na druhou stranu proč to zbytečně pokoušet...
|
Grainne |
|
(5.5.2018 10:07:50) Tino, po pravde, "cizi" bych si asi taky syrove nedala.
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(5.5.2018 9:49:02) Tino, tak to ja vylizuju a ochutnavam. Miluju syrova testa. A covece - dobry!!!!
|
TaJ |
|
(5.5.2018 9:52:14) Kat, já už se teď nějak bojím, co kdyby náhodou... ale jako dítě jsem to milovala a chutnalo by mi to i teď
|
|
|
|
|
|
|
K_at |
|
(5.5.2018 8:55:21) Sedmi, dneska maji deti uz v predskolnim veku takovou spoustu jinech sladkosti...
|
|
Z+2 |
|
(5.5.2018 9:13:15) 77 proč by nedovolili. není to o množství sledkého , ale o kvalitě čištění zubů.
|
|
TaJ |
|
(5.5.2018 9:23:30) 77krasko - tak ono to nebude zase až tak jenom tím cukrem, na kazivost zubů má dost velký vliv i dědičnost, já jsem ten cukr taky občas jedla, stejně jako můj manžel...on má zuby o dost lepší, než já, ale já jsem to zdědila po mojí mamce...naproti tomu náš syn v 10 letech nemá ještě ani jediný kaz, i přes všechna ta lízátka, bonbony, sladké pití, sušenky, čokolády apod., jako malý usínal s flaškou mlíka...zuby si čistí ráno a večer obyčejným kartáčkem a obyčejnou dětskou pastou...vypadá to, že naštěstí zdědil dispozice po manželovi...pravda je, že tak do těch 3-4 let těch sladkostí moc neměl, ale to já v tom věku taky ne...cukr, vitacit a další věci jsme jedli až o dost později...
|
|
Ropucha + 2 |
|
(5.5.2018 19:22:54) 77krasko, já myslím, že děti dneska stláskaji úplně stejné množství cukru, jako naše generace. Ne-li více. I když nejedí kostky z cukřenky.
|
TaJ |
|
(7.5.2018 13:49:47) Ropucho, přesně, když vidím toho našeho, tak je toho fakt dost - piškoty, sušenky, gumové bonbony, čokoláda, občas lízátka, něco doma pečeného, sem tam někde dortík, trdlo, koblížky, zmrzliny...přesnídávky, marmeláda, med, voda se šťávou (kupujeme sice jenom Yo, ale cukr je tam samozřejmě taky dost), k tomu nějaká ta sladká jídla typu palačinky, šišky s mákem apod... taky si nemyslím, že by dneska měly děti míň cukru, než my, i když ho nejedí z cukřenky...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|