Jezinka Bezinka |
|
(1.6.2018 18:06:39) Mám recept na extrémně dobrý čokoládový korpus dělaný z podmáslí, chceš recept? Upečené těsto je velmi lehké, jemné a zároveň takové mokré, nedusivé.
|
kysnutá knedla |
|
(1.6.2018 18:19:33) Jezinka, napíš ho prosím, znie to výborne.
Inak, Cimbur, ako tu už padlo, torta typu "Míša" by to asi mohlo splňať a ak by si sa z nejakého dovodu chcela vyhnúť máslu, tak ho dávať nemusíš (a miesto neho napr. mascarpone).
|
Jezinka Bezinka |
|
(1.6.2018 22:53:21) Recept je z knihy Je libo kousek dortu? od Evy Brucknerové. Trochu jsem si upravila poměry, napíšu originál i mou úpravu
250 g třtinového cukru (v orig. 370 g) 250 g hladké mouky 50 g kakaa (v orig. 100 g) 2 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1/4 lžičky soli 2 vejce 250 ml podmáslí 200 ml uvařené kávy (2 lžičky instantní kávy na hrnek vody) 125 ml slunečnicového oleje 2 lžičky vanilkového extraktu (nedávám ho, tak nevím, jestli je to s ním lepší nebo ne)
Smíchat všechny sypké přísady, dobře je promísit metlou, přidat vejce, kávu, podmáslí, olej a vanilkový extrakt, promíchat ručně a pak 2 minuty šlehat na střední rychlost. Vznikne hladké řídké těsto. Těsto nalít do dortové formy o průměru cca 22-24 cm, péci při 170°C. Těsto je hodně řídké, trvá docela dlouho, než se propeče. Kdyby se začínal zvrchu připalovat, přikrýt alobalem.
Dort prořezávám a promazávám rozehřátou marmeládou, hezky se pak vpije do těsta. Navrch dávám čokoládovou polevu. (100 gramová tabulka hořké čokolády, nalámat kostičky do 100 ml rozehřáté smetany ke šlehání, míchat dokud se nerozpustí)
|
kysnutá knedla |
|
(2.6.2018 17:45:10) Jezinka díky, znie to skvelo! A podobné úpravy by som tam dala i ja - tj menej kakaa a hlavne menej cukru! Prepánakrála, 370g na šťvrť kila múky, to je brutus. Dám 200g. Dnes ho budem piecť, už sa teším. Bude výborný, na tieto veci mám celkom slušný odhad
|
|
Analfabeta |
|
(4.6.2018 9:48:10) Na můj vkus je v tom hodně vody, ta se pak musí při pečení odpařit, aby to za něco stálo. Proto se to pak na povrchu připaluje (opravte mne, jestlli se mýlím). Já bych snad tu rozpustnou kávu zamíchala do podmáslí nebo bych silně zredukovala vodu.
|
Jezinka Bezinka |
|
(4.6.2018 14:18:19) Nepřipaluje se, tedy mně ne. Nevím, jestli v té tekutině není to kouzlo, proč je dort ve výsledku velmi kyprý a vláčný.
|
|
|
|
|
Cimbur |
|
(1.6.2018 18:33:53) Jezinko, napiš.
|
|
|